Ticker

10/recent/ticker-posts

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ''ΩΜΕΓΑ''....!!Μετεωρολόγος Κ.Μαρουσάκης....ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ....!!“Παράγει” επικίνδυνα φαινόμενα οπότε, όσο ο καιρός το επιτρέπει προετοιμαζόμαστε»....!!ΧΑΡΤΗΣ


 

Τι είναι το καιρικό φαινόμενο «Εμποδισμός τύπου Ω» που προβλέπεται να φέρει βαρύ χειμώνα στη χώρα από τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων;

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης «ο Νοέμβριος στατιστικά “παράγει” επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τη χώρα, οπότε, όσο ο καιρός το επιτρέπει προετοιμαζόμαστε κατάλληλα».

Σε ανάρτησή του στο facebook, αναφέρει, συγκεκριμένα:

 

Φαινόμενο: Εμποδισμός Τύπου Ωμέγα

Εκτεταμένος αντικυκλώνας αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου τις επόμενες ημέρες “μπλοκάροντας” τη ροή των συστημάτων κακοκαιρίας από τα δυτικά της Ευρώπης προς τα ανατολικά. Έτσι λοιπόν οι κακοκαιρίες μη μπορώντας να ξεπεράσουν αυτό το “βουνό” που δημιουργούν οι υψηλές πιέσεις προς την κεντρική Ευρώπη, αναγκάζονται να κινηθούν γύρω από αυτό με αποτέλεσμα ο καιρός να μας έρχεται από τη βόρεια – βορειοανατολική Ευρώπη.

 

Στον χάρτη με την μπλε καμπύλη αποτυπώνουμε την περιφέρεια του αντικυκλώνα ή αλλιώς πεδίου υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που αναμένεται να καλύψει μεγάλο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου. Αν παρατηρήσουμε την μορφή αυτής της καμπύλης, θα δούμε ότι διαγράφεται το κεφαλαίο γράμμα Ωμέγα της ελληνικής αλφάβητου. Από εκεί λοιπόν προέρχεται και η ονομασία αυτού του τύπου εμποδισμού της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, και λέγεται εμποδισμός διότι εμποδίζει τις κακοκαιρίας να περάσουν μέσα από αυτό το πεδίο αναγκάζοντάς τες να κινηθούν γύρω από αυτό όπως σημειώσαμε παραπάνω.

 

Τι καιρό θα έχουμε λόγω Ω

Στο εσωτερικό του “ΩΜΕΓΑ” εμποδιστή επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες με σχεδόν ανέφελο ουρανό, ασθενείς ανέμους και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα αλλά και του Φθινοπώρου (ιδιαίτερα το προχωρημένο Φθινόπωρο) εξαιτίας του ότι η διάρκεια της νύχτας μεγαλώνει αρκετά, ευνοούνται οι θερμοκρασιακές αναστροφές (η θερμοκρασία αντί να πέφτει με το ύψος ανεβαίνει και άρα κάνει περισσότερο κρύο χαμηλά) αλλά και οι ομίχλες ακτινοβολίας εξαιτίας της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας που επικρατεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και της απελευθέρωσής της τη νύχτα στο υπέρυθρο φάσμα. Στον αντίποδα στην περιφέρεια του εμποδιστή αυτού επικρατεί κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες, χιόνια κατά την χειμερινή περίοδο αλλά και δυνατούς ανέμους.

 

Ο τύπος καιρού που επικρατεί στις περιοχές με κακοκαιρία γύρω από τον εμποδιστή αυτόν, εξαρτάται από τα βαρομετρικά χαμηλά και την βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης) που θα δημιουργηθεί και σε ποια πλευρά στην περιφέρεια του εμποδιστή.

 

Πώς θα επηρεάσει το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες τη χώρα

 

Με αρκετά δυνατούς βοριάδες και αρκετό κρύο (ιδιαίτερα νύχτα και πρωί) στα ανατολικά και βόρεια, αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

 

Οι βροχές θα είναι γενικά λίγες και εκεί όπου η τοπογραφία το ευνοεί σε συνδυασμό και με την αλληλεπίδρασή της με τον βοριά. Έτσι περιμένουμε τοπικές βροχές στα ανατολικά προσήνεμα και τη βόρεια Κρήτη ενώ ίσως ασπρίσουν και οι ψηλές κορυφές των βουνών αυτών των γεωγραφικών διαμερισμάτων. Το γεγονός ότι δεν περιμένουμε σημαντικά φαινόμενα οφείλεται στο ότι αυτές οι κακοκαιρίες μας έρχονται από ηπειρωτικές περιοχές και δεν έχουν πολύ υγρασία.

 

Άρα λοιπόν ότι υγρασία πάρουν θα την βρουν από το Αιγαίο και γι αυτό αυτές οι κακοκαιρίες αφορούν περιοχές του Αιγαίου αλλά και περιοχές που βρέχονται από αυτό. Στην ουσία η χώρα μας χωρίζεται σε δύο τμήματα, από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά όπου έχουμε τις συννεφιές με τις βροχές, ενώ δυτικά της Πίνδου κυριαρχεί η ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές συννεφιές.

 

Βαρυχειμωνιά από τα μέσα Νοέμβρη

 

Τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν για διαδοχικούς σχηματισμούς αντικυκλώνων προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη ιδιαίτερα από τις 15 με 20 του Νοέμβρη και μετά. Αυτό θα αναγκάσει αέριες μάζες από τη βόρεια – βορειοανατολική Ευρώπη να κινηθούν πιο νότια επηρεάζοντας και τη χώρα μας.


 

Αυτό ίσως οδηγήσει σε αρκετά πιο χειμωνιάτικο σκηνικό τον καιρό της χώρας μας κάτι όμως για το οποίο δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο Νοέμβριος στατιστικά “παράγει” επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τη χώρα μας οπότε όσο ο καιρός το επιτρέπει προετοιμαζόμαστε κατάλληλα.

πηγη