Ticker

10/recent/ticker-posts

ΕΚΤΑΚΤΟ....!!«Προς Ρόδο και Κρήτη το Oruc Reis».....!!ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ κλιμάκωση ΣΕ Λήμνο, Σαμοθράκη, Άη Στράτη....!!

Ολοταχώς για αύξηση της έντασης... 

Όπως μεταδίδει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», αύριο θα επεκταθεί η NAVTEX του Oruc Reis, όχι μόνο χρονικά αλλά και τοπικά. Συγκεκριμένα το τουρκικό ερευνητικό θα πλεύσει ακόμα πιο δυτικά προς Ρόδο και Κρήτη. 

 Θυμίζουμε πως χθες σε μια συνέντευξη αποκαλυπτική των προθέσεων της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι το σεισμογραφικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να πραγματοποιήσει δήθεν δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και αν υπάρχουν αποτελέσματα για κοιτάσματα στην περιοχή που αυτή τη στιγμή πλέει το Ορούτς Ρέις, η Τουρκία θα στείλει το γεωτρύπανο. 

Η αλήθεια είναι πως θα πλέει για να προκαλέσει ένταση και όχι για έρευνες. Την ίδια στιγμή, όμως, που το Oruc Reis πλέει κοντά στο Καστελόριζο, η Άγκυρα κλιμακώνει περαιτέρω τις ενέργειές της, εκδίδοντας δύο navtex, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη. 

 Το βράδυ της Τρίτης, η τουρκική ηγεσία εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία, να σημειώσουμε, έχει αμφισβητήσει δημοσίως πολλές φορές ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

 Η Τουρκία αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών. Δείτε τις τουρκικές αντι-navtex: