Ticker

10/recent/ticker-posts

Κακοκαιρία - «Κίρκη»: Ποια ήταν η δαιμονική θεά που έδωσε το όνομά της στο νέο βαρομετρικό!!


 Η κακοκαιρία θα εισβάλει στη χώρα την Τετάρτη (28/10) με τη νέα ονομασία «Κίρκη» όπου θα σαρώσει την χώρα με έντονες βροχές και καταιγίδες.

Πέραν της Φυσικής που κρύβεται πίσω από κάθε τέτοιο φαινόμενο, έχετε αλήθεια αναρωτηθεί ποτέ για την προέλευση των τόσο ιδιαίτερων ονομάτων που έχουν;

Το συνηθέστερο καιρικό φαινόμενο που βαφτίζεται με ανθρώπινα ονόματα είναι οι τυφώνες. Εγκυκλοπαιδικά, αξίζει να ξέρει κανείς, ότι στην Ελληνική Μυθολογία, ο Τυφών ήταν γιος της Γαίας και του Ταρτάρου.

Ποια ήταν η δαιμονική θεά

Η Κίρκη είναι περισσότερο γνωστή από την Οδύσσεια του Ομήρου, όπου περιγράφεται να ζει σε ένα μέγαρο στη μέση ενός ξέφωτου, σε ένα πυκνό δάσος, και να υφαίνει σε έναν τεράστιο αργαλειό.

Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Οδυσσέα, τριγύρω υπήρχαν λιοντάρια και λύκοι, φαρμακωμένα θύματα της μαγείας της, που δεν ήταν επικίνδυνα για όσους επισκέπτονταν το μέρος.

Εκεί έφθασαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του κατά την περιπλάνησή τους. Τους πρώτους από αυτούς που την επισκέφθηκαν η Κίρκη προσκάλεσε σε γεύμα με φαγητά στα οποία είχε ρίξει κάποιο από τα μαγικά της φίλτρα. Μετά το φαγητό, τους άγγιξε με το μαγικό της ραβδάκι και τους μεταμόρφωσε σε χοίρους.

Μόνο ο Ευρύλοχος, που την υποψιάσθηκε από την αρχή, γλίτωσε και ειδοποίησε τον Οδυσσέα και τους άλλους που είχαν μείνει στα πλοία τους. Ο Οδυσσέας ξεκίνησε να σώσει τα θύματα της Κίρκης.

Στο δρόμο τον πρόλαβε ο Ερμής και του είπε να προμηθευθεί το βοτάνι μώλυ για να μην έχει την ίδια τύχη. Έτσι και έγινε. Αφού τα μαγικά της Κίρκης απέτυχαν, η μάγισσα εξεπλάγη τόσο ώστε να ερωτευθεί τον Οδυσσέα και να συμφωνήσει να ξαναδώσει στους συντρόφους του την ανθρώπινη μορφή. Στη συνέχεια ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του παρέμειναν στο νησί της επί ένα έτος και μετά τους έδωσε οδηγίες πώς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, περιγράφοντάς τους δύο διαφορετικές πορείες.

Με πληροφορίες από el.wikipedia.

πηγη