Ticker

10/recent/ticker-posts

ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ....!!Ιστορική στιγμή...!!Σηκώνει το ΓΑΝΤΙ η Ελλάδα:Επεκτείνουμε ΑΜΕΣΑ από τα 6 στα 12 μίλια, αυτό ισχύει ΚΑΙ για το Καστελόριζο...!!ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ.....;;;;[ΒΙΝΤΕΟ]


ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ....!!Ιστορική στιγμή...!!Σηκώνει το ΓΑΝΤΙ η Ελλάδα:Επεκτείνουμε ΑΜΕΣΑ από τα 6 στα 12 μίλια, αυτό ισχύει ΚΑΙ για το Καστελόριζο...!!ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ.....;;;;[ΒΙΝΤΕΟ]Η αρχή γίνεται προς δυσμάς... Ιστορική στιγμή, ΜΕΓΑ το μήνυμα στην Άγκυρα...

Για τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Βουλή.

Από τα πιο σημαντικά που ακούστηκαν είναι πως «τίποτα δεν εμποδίζει την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια» και πως με την Συμφωνία «τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, δεδομένο που ισχύει και για το Καστελόριζο».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια με αρχή το Ιόνιο, λέγοντας πως επιφυλάσσεται να το ασκήσει και σε άλλες περιοχές, εννοώντας φυσικά το Αιγαίο, κάτι που αποτελεί απειλή πολέμου για την Τουρκία.

Με αυτές τις κινήσεις, ουσιαστικά η Ελλάδα νομιμοποιεί την ΟΠΟΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, αν αυτή κριθεί αναγκαία, απέναντι στην Τουρκία.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν μετά από τις σημερινές ευθείες απειλές πολέμου του Ερντογάν.

«Η Βουλή καλείται να κυρώσει δύο εμβληματικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. Δύο επίσημα κείμενα που οριοθετούν τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των χωρών μας, στα οποία καταγράφονται ρυθμίσεις καθοριστικές για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουν μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος. Γι’ αυτό ο λόγος μας πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος γιατί τα όσα θα ακουστούν αποτελούν τεκμήρια που μπορεί κάποιοι να τα χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική της χώρας. Να είμαστε ειδικά σήμερα ιδιαίτερα προσεκτικοί γι’ αυτό πρόθεσή μου είναι να μη δευτερολογήσω», προσέθεσε.

«Οι δυο συμφωνίες εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζοντας εθνική ΑΟΖ με υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή» συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης οι συμφωνίες αυτές «σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα ρόλο που όχι απλά το δικαιούται αλλά οφείλει κιόλας να τον δικαιώνει καθημερινά το ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συμφερόντων και συνόρων της Ευρώπης στην Μεσόγειο . Το ρόλο του πρεσβευτή του διεθνούς δικαίου το ρόλο του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτή την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη . Αυτός ο ρόλος μας αναγνωρίζεται διεθνώς όλο και πιο έντονα».

«Οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία είναι διμερείς έχουν όμως ισχύει έναντι πάντων εκπέμπουν οικουμενική ακτινοβολία γιατί εμπλουτίσουν την διεθνή πρακτική με ένα φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης στηριζόμενη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στον υπουργό και τα στελέχη του υπουργείου εξωτερικών που εργάστηκαν αθόρυβα και μεθοδικά και τα οποία διαπραγματεύτηκαν όχι μόνο με δυναμισμό αλλά και με δεξιοτεχνία με τους ξένους ομολόγους ώστε να φτάσουμε τελικά σε αυτή την διπλή εθνική επιτυχία» είπε ακόμη και πρόσθεσε: «Ενημερώνω τους πολιτικούς αρχηγούς για όλα τα εθνικά θέματα αυτό συνέβη και πριν τη συμφωνία με την Αίγυπτο».

ΔΗΛΩΣΕ ΕΠΕΙΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΜΑΣ ΥΔΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΔΥΣΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ 6 ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ:


    Άμεσα με νομοσχέδιο που θα καταθέσει κυβέρνηση η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτισα ζώνη από τα έξι στα 12 μίλια προς δυσμάς. Η Ελλάδα μεγαλώνει το έχουν πει κι άλλοι εμείς είμαστε όμως αυτοί που το κάνουν πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των αιωνίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το δίκιο της θάλασσας. Το δικαίωμα αυτό η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες περιοχές και το οποίοι έχουν άσκηση γείτονες μας με συμβιβασμό στο δίκαιο της θάλασσας. Ο υπουργός εξωτερικών έχει με ενημερώσει τους ομολόγους του Αλβανίας και Ιταλίας για αυτή μας την απόφαση. Η συνεννόηση με την Ιταλία αποτέλεσε τον προπομπό και το αναγκαίο προστάδιο για τη συμφωνία με την Αίγυπτο στο ίδιο πνεύμα πάντα οι άριστες διμερείς μας σχέσεις να αναβαθμιστούν με τον καθορισμό αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο με το ίδιο υπόβαθρο το δίκαιο της θάλασσας και τον ίδιο πάντα στόχο να υπηρετηθούν τα εθνικά συμφέροντα παράλληλα με την υπέρβαση ενός χρόνου αδιέξοδου.

    Τα κενά επιχειρούν να καλύψουν Τρίτη εμπλεκόμενοι με άκυρες αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν τις δυσκολίες. Προτεραιότητα μας υπήρξε η συμφωνία να συνομολογηθεί βάση της διεθνούς σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας γιατί ακριβώς είναι αυτή που καθιερώνει τις αρχές της θαλάσσιας οριοθέτησης. Αναγνωρίζεις τα νησιά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες όπως και το κρίσιμο δεδομένο ότι σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος τα όρια της υφαλοκρηπίδας ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ. Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει στα 12 μίλια όποτε το κρίνει αυτή αναγκαίο. Ταυτόχρονα επελέγη ο δρόμος της μερικής οριοθέτησης όμως από το πρώτο άρθρο τα δύο μέρη δεσμεύονται ρητά να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

    Ταχεία μερική οριοθέτηση είχε προτείνει και δημόσια η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν κάτι αναγκαίο που έπρεπε να γίνει.

    ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, ΑΟΖ

    1. Η ελληνική ζώνη κυριαρχικών δικαιωμάτων αυξάνεται τώρα κατά 38.000 km² που προστίθεται στα 76.000 km² που προέκυψαν από την συμφωνία με την Ιταλία.

    2. Η τελική γραμμή οριοθέτησης επιβεβαιώνει πως τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα και για το Καστελόριζο.

    3. Η Ελλάδα διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και στον 28ο και στον 26ο μεσημβρινό.

    Η Αίγυπτος αναμόρφωσε την αρχική άκαμπτη θέση της η συμφωνία αφορά μόνο το χώρο μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού . Το Κάιρο απέρριψε δελεαστικές προτάσεις που υποτίθεται ότι θα έδινα στην Αίγυπτο πολύ μεγαλύτερο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο και δεσμεύτηκε να βαδίσει με την Αθήνα εξουδετερώνοντας στην πράξη τις μεθοδεύσεις Άγκυρας Τρίπολης καταδεικνύοντας το ανυπόστατο των τουρκικών θέσεων άρα και δικαιώνοντας τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα ελληνικά δικαιώματα στην οριοθετούσα περιοχή.

    Οι συμφωνίες επαναφέρουν το διεθνές δίκαιο ως κύριο ρυθμιστή των διεθνών σχέσεων και επιτρέπει την αξιοποίηση κοινών πόρων μετατρέπει με άλλα λόγια τις θάλασσας που χωρίζουν τα κράτη σε θάλασσες ευημερίας που ενώνουν τους πολίτες τους. Πάνω απ’ όλα οι συνθήκες επαναθεμελίωση τον στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας περιθωριοποιούν αυθαίρετες η μονομερής πρακτικές και αποδεικνύουν ότι η συνεργασία έχει τρόπο να αποκτά και αυστηρό νομικό πρόσημο ώστε να γίνεται αναχώματα στις πιο βίαιες συμπεριφορές .

    Η ακινησία περιθωριοποιεί όταν οι συσχετισμοί γύρω μας αλλάζουν αδιάκοπα η αδράνεια περιορίζει τις εθνικές στοχεύσεις και η αναβλητικότητα δεν απέχει από την παθητικότητα συχνά οι σημερινοί ενδοιασμοί κινδυνεύουν να γίνουν αυριανοί οδυνηροί συμβιβασμοί. Επί 46 χρόνια επικαλούμασταν κυριαρχικά δικαιώματα στα οποία ουδέποτε δώσαμε διήμερη νομική υπόσταση.

    Κάποιοι εκλαμβάνουν την νομιμότητα ως αμηχανία και το δικό τους θράσος ως αδυναμία του άλλου κάνουν όμως μεγάλο λάθος η ολιγωρία δεν έχει πια θέση στην εξωτερική μας πολιτική εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση αυτή μιλά λίγο και δρα πολύ στη συγκυρία συνδυάζει αποφασιστικότητα με ευελιξία συγκροτεί σημασίας με οδηγό το διεθνές δίκαιο και κυρίως δεν διστάζει να παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες που φέρνουν αποτέλεσμα σε όλες τις ανοιχτές προκλήσεις.
Ολόκληρη η ομιλία: