Ticker

10/recent/ticker-posts

ΜΟΣΧΑ, 16 Αυγούστου (Reuters) - RIA Novosti, Όλεγκ Νάλισνικ....!!Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ετοιμάζει νέο πλήγμα στη Ρωσική Εκκλησία....!!ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΜΟΣΧΑ, 16 Αυγούστου (Reuters) - RIA Novosti, Όλεγκ Νάλισνικ....!!Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ετοιμάζει νέο πλήγμα στη Ρωσική Εκκλησία....!!ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ








Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ετοιμάζει νέο πλήγμα στη Ρωσική Εκκλησία

© AP Photo / Emrah Gurel
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΜΟΣΧΑ, 16 Αυγούστου (Reuters) - RIA Novosti, Όλεγκ Νάλισνικ. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης αποκάλεσε δημοσίως τους πιστούς της Ρωσικής Εκκλησίας «αχάριστα παιδιά» - δεν θέλουν να υπακούσουν ή να τιμήσουν τη διχαστική «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (PCU) που δημιουργήθηκε μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο. Για να επιτύχει την αναγνώριση των απογόνων του, ο Βαρθολομαίος πηγαίνει στα κόλπα. Διαβάστε περισσότερα για τα θρησκευτικά και πολιτικά παιχνίδια στο άρθρο του RIA Novosti.
Η σιωπή διακόπηκε
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν σιωπηλός για ενάμιση μήνα. Στις 30 Ιουνίου, καταδίκασε την απόφαση των Τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί, μετά το οποίο κρύφτηκε. Λένε ότι περίμενε μέχρι να υποχωρήσει η διαφημιστική εκστρατεία.
Και αυτές τις το ξαναθύμησε στον εαυτό του. Και ακόμη και ότι: για πρώτη φορά αναγνώρισε δημοσίως τους εχθρούς του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως. Παραδόξως, είναι, κατά τη γνώμη του, "μέσα στη Μητέρα Εκκλησία."
"Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί από αυτούς, και είναι επίσης υπήκοοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των πνευματικών απογόνων του", ανέφερε. ("Οικουμενικό" στην κατανόηση του Βαρθολομαίου -είναι η Κωνσταντινούπολη).
Μιλάμε για εκείνους τους οποίους έχει ήδη αποκαλέσει "αχάριστα παιδιά" - τους πιστούς της Ρωσικής Εκκλησίας: για κάποιο λόγο αρνούνται να αναγνωρίσουν την υπεροχή του έναντι των Ορθοδόξων.
«Συνεχίζουμε να αγκαλιάζουμε όλους, εχθρούς και φίλους, με την αγάπη μας, την προσευχή μας και την ευαισθησία μας», είπε ο Βαρθολομαίος.
Αλλά, σύμφωνα με τους Ορθόδοξους κανόνες, ο μόνος πιθανός επικεφαλής της Εκκλησίας είναι ο Χριστός, όχι ένας μεμονωμένος πατριάρχης. Όλοι οι μητροπολίτες, οι αρχιεπίσκοποι και οι επίσκοποι είναι μόνο οι ηγέτες της εκκλησίας. Επιλύουν τα ζητήματα μεταξύ τους βάσει συναίνεσης, δηλαδή καθολικής συμφωνίας.
© Φωτογραφία: Υπηρεσία Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Άγιο Όρος.
Ωστόσο, πριν από δύο χρόνια η ενότητα του ορθόδοξου κόσμου έσπασε μόνο και μόνο λόγω των φιλοδοξιών του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης: πήγε να συναντήσει τους πολιτικούς από την Ουκρανία και συμφώνησε να νομιμοποιήσει τους τοπικούς σχισματικούς. Ταυτόχρονα, οι πιστοί της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC) δεν ζήτησαν πλήρη ανεξαρτησία. Το UOC είναι μόνο ονομαστικά μέλος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - σύμφωνα με το καταστατικό θεωρείται "αυτοδιοικούμενο" εντός του Πατριαρχείου Μόσχας, και με μοναδικά "δικαιώματα ευρείας αυτονομίας".
Ως αποτέλεσμα της κατάφωρης παρέμβασης του Φαναρίου (της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, όπου βρίσκεται το διοικητικό κέντρο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως) στις εκκλησιαστικές υποθέσεις στην Ουκρανία, η Ρωσική Εκκλησία διέκοψε την επικοινωνία μαζί του. Ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης παρακάμπτοντας τους αιωνόβιους κανόνες στην πραγματικότητα εισέβαλε στην επικράτεια του. Αντί να συζητήσει το πρόβλημα του ουκρανικού σχίσματος, το οποίο διαρκεί 30 χρόνια, ο Βαρθολομαίος έδωσε στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» τον Τόμο για την αυτοκεφαλία.
- Πονηρό σχέδιο.
Αφού έδωσε τον Τόμο στην PCU στις 6 Ιανουαρίου πέρυσι, το Φανάρι άρχισε ένα μεγάλης κλίμακας πίσω από-τα-σκηνές παιχνίδι. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποσχέθηκε ότι «σύντομα» και οι 14 τοπικές εκκλησίες του κόσμου θα αναγνωρίσουν τους σχισματικούς.
- Κάτι το οποίο δεν έγινε. Για εννέα μήνες η ιδέα είτε καταδικάστηκε ανοιχτά, όπως οι Ρωσικές και πολωνικές εκκλησίες, είτε αγνοήθηκε παντελώς το θέμα. Οι «αποχές» περιελάμβαναν εκπροσώπους της «Ελληνικής οικογένειας» που συνδέονταν με μία γλώσσα, εθνικότητα και λειτουργική ιεροτελεστία.
Εκτός από την Κωνσταντινούπολη, αυτές είναι οι εκκλησίες της Αλεξάνδρειας, της Ιερουσαλήμ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Η τελευταία είναι η πιο κοντινή στο Φανάρι - οι ιερείς του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, με έδρα τη μουσουλμανική Τουρκία, εκπαιδεύονται στην Αθήνα. Επιπλέον, η Εκκλησία της Ελλάδος εξαρτάται οικονομικά από το κράτος - Η Ελλάδα χρηματοδοτεί το μισθολογικό ταμείο του κλήρου.
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Φανάρι κατάφερε να επηρεάσει την Εκκλησία της Ελλάδος και αναγνώρισε τους Ουκρανούς σχισματικούς. Ωστόσο, όχι ομόφωνα - αρκετοί επίσκοποι αντιτάχθηκαν. Παραβιάστηκε η σημαντικότερη αρχή της ενότητας (συναίνεση) για την Ορθοδοξία.
© υπηρεσία Τύπου της PCU
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και επικεφαλής της διχαστικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνειος
Εξαπατήθηκε ο επικεφαλής της Εκκλησίας στο Φανάρι - Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος προσκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να λειτουργήσει μαζί με τον Βαρθολομαίο. Ο Ιερώνυμος πέρασε το βράδυ με τον πατριάρχη και σχεδίαζε να μείνει την επόμενη μέρα για τη λειτουργία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τελετής αποδείχθηκε ότι εκπρόσωποι της Ουκρανοί σχισματικοί προσεύχονταν επίσης στην εκκλησία.
Μόλις το έμαθε αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος δεν εμφανίστηκε το πρωί. Ωστόσο, οι προπαγανδιστές του PCU παρουσίασαν αυτό ως νίκη τους. Διότι σύμφωνα με τους κανόνες, εάν ένας κληρικός παίρνει την κοινωνία από το ίδιο δισκοπότηρο με τον άλλο, τότε τον θεωρεί ως "αδελφό εν Χριστώ." Και αν κάποιος υπηρετεί με τους σχισματικούς, πραγματικά τους αποδέχεται.
Ένα μήνα μετά το περιστατικό, στις 8 Νοεμβρίου 2019, την σχισματική PCU αναγνώρισε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξάνδρειας (με επίκεντρο την Αιγυπτιακή Αλεξάνδρεια - τροφοδοτεί ιστορικά την αφρικανική ήπειρο και η ιεραρχία της διαμορφώνεται κυρίως από τους Έλληνες). Στη συνέχεια, τα ΜΜΕ έγραψαν ότι η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση Ελλήνων διπλωματών.
Και τώρα η "Πατριαρχία της Κωνσταντινούπολης" ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο πράγμα. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ,στοχεύει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ. Είναι, όπως και η Κύπρος, πριν από ένα χρόνο δεν ακολούθησε το παράδειγμα των Ελλήνων ομολόγων της.
Επιπλέον, ο Πατριάρχης Θεόφιλος ξεκίνησε μια οξορθόδοξη συζήτηση για το ουκρανικό σχίσμα. Η πρώτη προσπάθεια έγινε στις 26 Φεβρουαρίου στο Αμμάν. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αρχηγοί και οι εκπρόσωποι έξι τοπικών εκκλησιών, αν και κάλεσαν όλους - συμπεριλαμβανομένου του Βαρθολομαίου.
Και τώρα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος προσκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για μια λειτουργία με την ευκαιρία της νέας επετείου της εκκλησίας την 1η Σεπτεμβρίου. Οι αρχηγοί και εκπρόσωποι όλων των «ελληνικών» εκκλησιών θα παρευρεθούν στον εορτασμό. Προφανώς, τα μέλη της PCU θα είναι επίσης παρόντες.
© Φωτογραφίες : Ρωσική Εκκλησία σε Φωτογραφίες / Ιερέας. Ιγκόρ Πάλκιν
Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στο Αμμάν
"Αυτή η μέθοδος για τους Φαναριώτες είναι η φθηνότερη: έχουν επίσης επηρεαστεί οικονομικά από την πανδημία. Και έτσι δελεάζουν τον Θεόφιλο και μετά τον συνθλίβουν με το ότι λειτούργησε με τους σχισματικούς. Θα πρέπει να εξηγήσει τι έκανε. Όπως μπορούμε να δούμε από το παράδειγμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι προσπάθειες να δικαιολογηθούν μετατράπηκαν σε αναγνώριση της PCU από τον Επίσκοπο Ιερώνυμο», αναφέρει ενημερωμένη πηγή σε κύκλους της ουκρανικής εκκλησίας.
Με τη σειρά του, ένα πρόσωπο κοντά στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, σε συνομιλία με το RIA Novosti τονίζει ότι ο Πατριάρχης Θεόφιλος βρίσκεται πλέον «περισσότερο από ποτέ σε μια δύσκολη κατάσταση». Δέχεται πιέσεις όχι μόνο από τους εκπροσώπους του Φαναριού αλλά και από μέλη της Ελληνικής διασποράς. Μερικοί είναι μεγάλοι δωρητές.
"Παρ' όλα αυτά, είναι απίθανο ο Θεόφιλος να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα στον Ελληνικό κόσμο είναι αυτός που κερδίζει δύναμη, όχι ο Βαρθολομαίος. Δεν νομίζω ότι θα παίξει στα χέρια του αντιπάλου", ανέφερε η πηγή.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι
Η θέση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δεν είναι αξιοζήλευτη. Εξάλλου, η αναγνώριση της ουκρανικής σχισματικής θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ρήξη, πρώτα απ' όλα με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία - τον μεγαλύτερο αριθμό εκκλησιών, κληρικών και πιστών. Αυτό είναι γεμάτο όχι μόνο με τυπικές, εκ πρώτης όψεως, "κυρώσεις", όπως η μη ανάμνηση του ηγέτη στην λειτουργία, αλλά και τις συνέπειες, απτές για την εικόνα και την οικονομία.
Έτσι, μετά την αναγνώριση των σχισματικών από την Εκκλησία της Ελλάδ, η ROC «δεν ευλόγησε» (που κηρύχθηκε ανεπιθύμητη, και για τον κλήρο, στην πραγματικότητα, και απαγόρευσε) προσκύνημα στα ιερά της Ελλάδας και κοινωνία στους ναούς της. Αυτό επηρέασε και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους.
Η δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι τα κύρια αρχαία ιερά του Χριστιανισμού, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας του Αγίου Τάφου. Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες πιστοί της Ρωσικής Εκκλησίας πηγαίνουν να τους προσκυνήσουν - μόνο η πανδημία του coronavirus και το κλείσιμο των συνόρων έχουν αναστείλει την ατελείωτη ροή των προσκυνητών.
© RIA Novosti / Σεργκέι Πιατάκοφ
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ ́
«Νομίζω ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα πηγαίνει πάντα σε κόλπα, όπως η κοινή λειτουργία με τον Θεόφιλο. Αλλά πρέπει να ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι στην εκκλησία της Ιερουσαλήμ θα δώσουν προσοχή σε αυτή τη στιγμή. Εξάλλου, το πρωτόκολλο των συναντήσεων έχει εκπονηθεί προσεκτικά - όλοι, θεωρητικά, γνωρίζουν ποιος θα υπηρετήσει", - σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας και βυζαντινός Αρκάντι Μάλερ.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η Κωνσταντινούπολη έχει πολλούς τρόπους να αναγκάσει την Ιερουσαλήμ να «αναγνωρίσει ανεπίσημα» τους Ουκρανούς σχισματικούς
"Πρώτα απ 'όλα, είναι συνεχής συμμετοχή σε κοινές διασκέψεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, και μαζί με αυτό - σε διάφορους συνασπισμούς πίσω από τα παρασκήνια. Η συμμετοχή στις λειτουργίες είναι το πιο σοβαρό επίπεδο. Και μια συνεχής υπενθύμιση της "μίας Εκκλησίας": αν δεν διακόψει τις σχέσεις με το Φανάρι, τότε υποστηρίζει όλες τις αποφάσεις του", τονίζει ο Μάλερ.
Ωστόσο, πολύ ισχυρότερη, είπε, θα γίνει αισθητή η πίεση από το εξωτερικό: από την ελληνική διασπορά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί επικοινωνούν περισσότερο με την Εκκλησία της Ιερουσαλήμ τον τελευταίο καιρό, προσπαθώντας να τους επηρεάσουν. Αλλά ενώ ο κλήρος του αντέχει με αξιοπρέπεια - δεν επιτρέπει να τραβήξει τον εαυτό του στην μεγάλης κλίμακας εκκλησία-πολιτική περιπέτεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.

 https://ria.ru/20200816/1575827213.html