Ticker

10/recent/ticker-posts

Σύμφωνα με την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ η μείωση ενοικίου ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ- Αναλυτικός οδηγός από την ΠΟΜΙΔΑ

Σύμφωνα με την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ η μείωση ενοικίου ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ-
Αναλυτικός οδηγός από την ΠΟΜΙΔΑ

«Ανάσα» σε δεκάδες πολίτες της χώρας μας, δίνει το μέτρο της κυβέρνησης για έκπτωση ενοικίου, όμως αξίζει να σημειωθεί πως… βάζει σε περιπέτειες ορισμένες περιπτώσεις ιδιοκτητών.
Ηδη από τις 7 Απριλίου, με τροπολογία που συνέταξε το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώθηκε ότι δικαίωμα έκπτωσης ενοικίου κατά 40% θα έχουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται. Μέχρι πρότινος, οι μόνοι που δικαιούνταν έκπτωση ενοικίου ήταν το προσωπικό επιχειρήσεων που «σφραγίστηκαν» με κρατική εντολή, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού.
Τις τελευταίες ημέρες, παράγοντες της αγοράς ζητούν το μέτρο μείωσης ενοικίου επαγγελματικής στέγης (καταστήματα κ.λπ) να παραταθεί, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του 2020.
Έκπτωση ενοικίου: Τι διευκολύνσεις έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν μειωμένα ενοίκια μέχρι σήμερα είχαν δυο πολύ βασικές διευκολύνσεις:
Παράταση μέχρι τις 31/08/2020 στις προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως 30/04/2020
Έκπτωση 25% στις οφειλές, εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) παρενέβη στο ζήτημα των ενοικίων και ζήτησει, αρχικά, να χαμηλώσει ο φορολογικός συντελεστής για τους μήνες που θα ισχύσει η μείωση ενοικίου και, στη συνέχεια, να έχουν μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Παράθυρο» μείωσης του ΕΝΦΙΑ άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.
Οδηγός 7 σημείων από την ΠΟΜΙΔΑ για τα ενοίκια:
Στο νόμο 4683/20 για τα ενοίκια προστέθηκε το άρθρο 26 το οποίο προβλέπει την επέκταση της μείωσης ενοικίου και στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες/επιστήμονες που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η μείωση ενοικίου για τις παραπάνω, νέες περιπτώσεις ξεκινά από την 1η Απριλίου, δίχως να συμπεριλαμβάνεται ο Μάρτιος. Επισημαίνεται ότι η έκπτωση ενοικίου αφορά τις επαγγελματικές μισθώσεις και το μίσθωμα (ενοίκιο) κύριας κατοικίας των εργαζομένων των οποίων λύθηκε ή τέθηκε προσωρινά σε καθεστώς αναστολής η σύμβαση εργασίας.
Η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι οι αρμόδιοι υπουργοί, ανταποκρινόμενοι στα διαβήματά της, δήλωσαν ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών και εκμισθωτών ακινήτων, με μέτρα που θα προσδιοριστούν και θα ανακοινωθούν “σε δεύτερο χρόνο”».
Κατόπιν αυτών η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει τα μέλη της και κάθε ενδιαφερόμενο εκμισθωτή για τα εξής:
1.Οι σημερινές πρωτόγνωρες περιστάσεις είναι δύσκολες για όλους, και για τους ιδιοκτήτες, και για τους ενοικιαστές. Η πρώτη σύστασή μας προς όλους είναι η συνεννόηση μεταξύ τους και η διατήρηση της μισθωτικής τους σχέσης και μετά τη δύσκολη αυτή περίοδο. Γι΄αυτό και προς αποφυγή αντεγκλήσεων και αμφισβητήσεων περί του δικαιώματος της μείωσης επισημαίνουμε τα εξής:
2.Κάθε επαγγελματίας που ζητά μείωση κατά 40% σε επαγγελματικό του μίσθωμα οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Επιχειρήσεων-Εργοδοτών» που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ» βάσει της ΚΥΑ 13031/Δ1.4551, με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης του μισθωμένου επαγγελματικού ακινήτου.
3.Κάθε εργαζόμενος που ζητά μείωση κατά 40% στο μίσθωμα της κύριας κατοικίας του οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Εργαζομένου» που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ» με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης της μισθωμένης κατοικίας του, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι αυτός είναι ο μισθωτής της κατοικίας.
Υποδείγματα των δηλώσεων αυτών είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ, σε αυτόν τον σύνδεσμο
4.Στην περίπτωση επιχειρήσεων που έκλεισαν από το Μάρτιο με εντολή κρατικής αρχής και έχει ήδη καταβληθεί το μίσθωμα του Μαρτίου, το υπερβάλλον συμψηφίζεται με το μίσθωμα του Απριλίου, οπότε ο εκμισθωτής θα λάβει μόνον το 20% του μισθώματος (σ.σ. δηλαδή η έκπτωση είναι διπλή και θα ανέλθει στο 80%). Το αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση Απριλίου.
5.Δικαιούχος μείωσης είναι ο εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή, όταν είναι ο ίδιος δηλωμένος ως μισθωτής της κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή Μισθώσεων του TAXISNET. Σε περίπτωση συμμισθωτών που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή υπολογίζεται στο δικό του μερίδιο του ενοικίου, και όχι στο σύνολο. Το ίδιο κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να ισχύσει και όταν ο τεθείς σε αναστολή εργασίας είναι ο/η σύνοικος σύζυγος του μισθωτή. Επί συμφωνημένης μεικτής χρήσης (κύριας κατοικίας με δικαίωμα και επαγγελματικής έδρας), η μείωση επιμερίζεται αναλογικά στο εμβαδόν που αντιστοιχεί στην επαγγελματική χρήση (συνήθως αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 25% του ενοικίου).
6.Τα μισθώματα και ιδίως τα μειωμένα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται εμπρόθεσμα, όπως και τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας. Αν επικρατήσουν αντιλήψεις και πρακτικές τύπου «Δεν Πληρώνω» θα είναι η χαριστική βολή στην οικονομία, την κοινωνία, και ιδιαίτερα στις διαχειρίσεις των πολυκατοικιών που με τεράστιες δυσκολίες κρατούν τα κτίρια σε λειτουργία.
7.Τέλος επειδή ήδη προβάλλονται διάφορα αιτήματα απαγόρευσης εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων για οφειλές της τρέχουσας περιόδου, επισημαίνουμε ότι ούτε οι ιδιοκτήτες είναι δικομανείς που θα τρέξουν στα δικαστήρια μόλις ανοίξουν εναντίον των ενοικιαστών τους, ούτε επιτρέπεται να τεθεί θέμα μηδενισμού των μισθωμάτων, ή απαγόρευσης δικαστικής διεκδίκησης οφειλών, και μάλιστα προγενέστερων της 1.3.2020, από μισθώματα, κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα μεταβληθεί σε παράδεισο των «μπαταξήδων» και σε βαθειά αποδιοργάνωση παρόμοια της περιόδου των μνημονίων, που όλοι εξορκίζουν…

Featured

loading...