Ticker

10/recent/ticker-posts

ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ....!!Από τις εκτιμήσεις των ερευνητικών κέντρων των Ελληνικών Πανεπιστημίων της Ακαδημίας Αθηνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, κ.α., προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι «στο κόκκινο»....!!Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ΧΩΡΑ ΜΑΣ...!!

ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ....!!Από τις εκτιμήσεις των  ερευνητικών κέντρων των Ελληνικών Πανεπιστημίων της Ακαδημίας Αθηνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, κ.α., προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα  είναι «στο κόκκινο»....!!
Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ΧΩΡΑ ΜΑΣ...!!






Στις 27 Φεβρουαρίου έκανα μια γενική αναφορά στην Σύσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που είχε λάβει χώρα στην Μαδρίτη της Ισπανίας τον Δεκέμβριο του 2019, και στο γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν κατέληξε στη λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, και ως εκ τούτου κατά τα τέλη του 2020 θα γίνει άλλη σύσκεψη στην Γλασκόβη της Σκωτίας.

Σήμερα θα αναφερθώ σε απόψεις Ελλήνων περιβαλλοντολόγων για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά διάφορες πτυχές της οικονομίας της Ελλάδας, αλλά και συγκεκριμένες περιοχές της.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει από μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, στο άμεσο μέλλον οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 12% περίπου, ενώ η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 20-59 εκατοστά, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι συχνότερα. Από τις παραπάνω εξελίξεις προβλέπεται πως θα επηρεαστούν περισσότερο η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Δυτική Πελοπόννησος και η Αττική.

Συνολικά, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κινδυνεύει να κατακλυσθεί από ύδατα γύρω στο 3,5% της έκτασης της Ελλάδας. Εκτιμάται ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να έχει κόστος ίσο με περίπου το 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ελλάδας.

Τα πέντε τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά από τότε που υπάρχουν σχετικά στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με συγκεκριμένη έκθεση, η οποία έχει συνταχθεί από 80 επιστήμονες 12 χωρών.

Μια οκταμελής ομάδα επιστημόνων, με συντονιστή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Καρτάλη, εκπόνησε μελέτη για την περίοδο 2046-2056, αναφορικά με το πώς σημαντικές αλλαγές στο κλίμα της Ελλάδας θα επηρεάσουν διάφορους τομείς της οικονομίας της.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτήν περίπου 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Ελλάδας, στις 25 μεγαλύτερες πόλεις της κατά την περίοδο εκείνη θα αντιμετωπίσουν αύξηση της θερμοκρασίας σε βαθμό που ενδέχεται η υγεία εκατομμυρίων Ελλήνων ηλικίας άνω των 65 ετών να επηρεασθεί αρνητικά.

Επιπλέον, θα κινδυνεύσουν αρχαιολογικοί χώροι που είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές αλλαγές, καθώς και τα δάση, στα οποία οι πυρκαγιές θα είναι πιο συχνές.

Την ανάγκη ενός συστήματος παρακολούθησης, που θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Από τις εκτιμήσεις των κλιματικών μοντέλων ερευνητικών κέντρων, όπως των Ελληνικών Πανεπιστημίων, της Ακαδημίας Αθηνών, του Εθνικού Αστεροσκοπείου, κ.α., προκύπτει το συμπέρασμα ότι εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην εύκρατη Ευρώπη και την έρημο της Βόρειας Αφρικής, η Ελλάδα ανήκει σε μια περιοχή που θεωρείται ότι είναι «στο κόκκινο», δηλαδή στις περιοχές που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον αυξανόμενο βαθμό της κλιματικής αλλαγής.

Από το σύνολο της ακτογραμμής της Ελλάδας, περίπου το 20% αποτελεί ακτές με μέτρια έως υψηλή ευπάθεια στις κλιματικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Το γεγονός αυτό έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και για τον τουρισμό της χώρας, εφόσον πολλές παραλίες κινδυνεύουν να κατακλυσθούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αν και η σοβαρότητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ποικίλει ανάλογα με την περιοχή, η αντιμετώπισή της απαιτεί τη λήψη μέτρων περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όχι μόνο σε περιφερειακό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό κλιματολογίας «International Journal of Climatology», κάθε δεκαετία που περνά αυξάνεται στην Ελλάδα ο αριθμός των πολύ ζεστών ημερών, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στην ευεξία των κατοίκων της.

Οι μεγαλύτερες τάσεις αύξησης της θερμοκρασίας εμφανίζονται στην δυτική και στην βόρεια Ελλάδα. Στα Ιωάννινα, για παράδειγμα, οι ζεστές ημέρες αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο. Στην ήδη ευάλωτη από την ζέστη Λάρισα, και γενικότερα στην Θεσσαλία, όσο και στην Αττική, ο ρυθμός αύξησης είναι ακόμα πιο έντονος. Σχετικά μικρότεροι είναι οι ρυθμοί αύξησης της θερμοκρασίας στην Κρήτη και στην Ρόδο, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην ευεργετική δράση των εποχιακών ανέμων.

Από την άλλη, στην Ελλάδα καταγράφεται σημαντική μείωση του αριθμού των ψυχρών νυχτών από χρόνο σε χρόνο. Με άλλα λόγια, οι νύχτες στην Ελλάδα γίνονται πιο ζεστές, περιορίζοντας σημαντικά τα χρονικά διαστήματα, στα οποία κάποιος μπορεί να ανακουφιστεί από την αίσθηση της ζέστης, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας Το Βήμα, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, σε ομιλία του για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που έδωσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την άποψη πως η ερημοποίηση, η ξηρότητα, αλλά και οι δασικές πυρκαγιές, είναι κάποια από τα κύρια προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στις ανθρωπογενείς επιδράσεις σε παγκόσμιο πλαίσιο, ο κ. Ζερεφός ανέφερε τα ακόλουθα:

«Τα τελευταία 100 χρόνια ο πληθυσμός της Γης τετραπλασιάστηκε και έχει ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια κατοίκους. Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού έφτασε τον διπλασιασμό ανά 40 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια οι εκπομπές της βιομηχανίας αυξήθηκαν 40 φορές, και η χρήση της ενέργειας 16 φορές».

Αδιαμφισβήτητα, η κλιματική αλλαγή έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, που εκτείνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας έως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς και τη συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων και πλημμυρών.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία, όπως όλος ο Πλανήτης, αντιμετωπίζει καθημερινά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες μπορεί να μην είναι ακόμη τόσο έντονες, ώστε να γίνονται άμεσα αντιληπτές, όμως σταδιακά επηρεάζουν αρνητικά πολλούς τομείς της οικονομίας, ακόμα και τα ιστορικά αρχιτεκτονικά μνημεία.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις των κλιματικών μοντέλων ερευνητικών κέντρων, για παράδειγμα των Ελληνικών Πανεπιστημίων, της Ακαδημίας Αθηνών, του Εθνικού Αστεροσκοπείου, κλπ., προκύπτει το συμπέρασμα ότι εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην εύκρατη Ευρώπη και την έρημο της Βόρειας Αφρικής, η Ελλάδα ανήκει σε μια περιοχή που θεωρείται ότι είναι «στο κόκκινο», δηλαδή στις περιοχές που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής. Εφόσον η Ελλάδα έχει πολλές παράκτιες περιοχές, επηρεάζεται άμεσα και από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας.

Η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, που σχετίζονται με αυξημένες θερμοκρασίες από τη μια, και από την άλλη από μειωμένες χειμερινές βροχοπτώσεις, υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος πυρκαγιών στα δάση της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να θέσουν σε μεγάλη δοκιμασία και τους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας, καθώς προβλέπεται αύξηση των ημερών με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης πυρκαγιάς στα δάση της χώρας.

Με απλά λόγια, η ηπειρωτική Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει από τη μια σοβαρότατο πρόβλημα δασικών πυρκαγιών, και από την άλλη μείωση των παράλιων περιοχών της από την ανερχόμενη στάθμη της θάλασσας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του με τίτλο «Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτισμική κληρονομιά», αναφέρεται σε απόψεις που είχαν εκφρασθεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα πολιτισμικά μνημεία της Ακρόπολης, στην διεθνή διάσκεψη που διοργάνωσε στην Αθήνα η Ελληνική Κυβέρνηση στις 21 και 22 Ιουνίου 2019 με θέμα: «Διεθνής Διάσκεψη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία: Αντικρίζοντας την πρόκληση».

Ακολουθούν δύο σχετικά αποσπάσματα από ομιλίες που είχαν δοθεί:

«Στα τείχη της αρχαίας Αθήνας υπάρχει μεγαλύτερη διάβρωση από ότι στο παρελθόν», δήλωσε στο Reuters η Μαρία Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού».

«Την ανάγκη ενός συστήματος παρακολούθησης που θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός».

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε πως η κλιματική αλλαγή στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο στην οικονομία της, αλλά και στην μακρόχρονη πολιτισμική της κληρονομιά.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.