Ticker

10/recent/ticker-posts

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ... κύμα υπερβολικά ανθεκτικών μικροβίων στην Ελλάδα και αναμένεται να επεκταθεί....!!

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ... κύμα υπερβολικά ανθεκτικών μικροβίων στην Ελλάδα και αναμένεται να επεκταθεί....!!







Ένα κύμα υπερβολικά ανθεκτικών μικροβίων δημιουργείται στην Ελλάδα και αναμένεται να επεκταθεί. Αιτία της ανάπτυξής του, η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών.
Καμπανάκι κινδύνου για τη δημιουργία αρκετά ανθεκτικών μικροβίων, που δεν μπορούν να καταπολεμηθούν, κρούουν οι ειδικοί. Μάλιστα κάνουν λόγο για μια χώρα που βρίσκεται πολύ κοντά σε υγειονομική κρίση, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Ειδικότερα οι καταγγελίες έρχονται τόσο από τον Ιατρικό σύλλογο της Αθήνας όσο και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό σύλλογο.
Όλα ξεκινούν από την αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών για έναν απλό πονόλαιμο ή και συνάχι.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), το 70% των Ελλήνων που καταναλώνει τα αντιβιοτικά, δεν τα έχει ανάγκη στην πραγματικότητα.
Μιλώντας στο Sputnik, ο Φώτης Πατσουράκος, καρδιολόγος και αντιπρόεδρος του ΙΣΑ εξηγεί ότι η παραπάνω πρακτική δημιουργεί και θα εξαπλώσει «πανίσχυρα» μικρόβια, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά:
«Είμαστε η πρώτη χώρα σε χρήση αντιβιοτικών και έχουμε ανθεκτικά μικρόβια. Πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν όσοι χρησιμοποιούν χωρίς λόγο τα αντιβιοτικά. Έχουμε μια αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών που οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία παιδεία εκ μέρους του κόσμου. Οι πολίτες πιστεύουν ότι με ένα απλό κρυολόγημα πρέπει να πάρουν αντιβιοτικό, πηγαίνουν και το προμηθεύονται στο φαρμακείο μόνοι τους».
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι κάθε χρόνο το 68% των Ελλήνων πολιτών, λαμβάνει αντιβιοτικά.
«Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει σχεδόν διπλάσια χρήση αντιβιοτικών, σε σύγκριση με τον μέσο όρο που ισχύει στην Ε.Ε. Το ίδιο καμπανάκι για την αύξηση των μικροβίων, κρούει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ως επακόλουθο της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών. Οι κυριότερες λοιμώξεις για τις οποίες οι Έλληνες παίρνουν από το ράφι τα αντιβιοτικά είναι για το αναπνευστικό και για το ουροποιητικό σύστημα».
Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, ζητάει αυστηροποίηση των ποινών για τους φαρμακοποιούς που δίνουν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή, τονίζοντας ότι η ευθύνη των φαρμακοποιών και των γιατρών είναι εξίσου μεγάλη:
«Ο νόμος ορίζει ότι απαγορεύεται να δώσεις φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο δεν ορίζει τι ποινή θα υποστεί αυτός που θα τη δώσει. Ο φαρμακοποιός το δίνει για προφανείς εμπορικούς λόγους.
Εξίσου σημαντική είναι και η ευθύνη των γιατρών, Υπάρχουν γιατροί που ενδίδουν στην παράκληση να τους γράψουν το φάρμακο, γιατί αρχικά το πήραν μόνοι τους χωρίς να ρωτήσουν τον γιατρό. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί γιατροί που κάνουν. Ένας φαύλος κύκλος».
Ο ισχύων νόμος, εδώ και 46 χρόνια (ΦΕΚ 172 8.8.1973), προβλέπει τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού.
Είναι εξίσου αλόγιστη η χρήση παυσίπονων;
«Δεν έχει καμία σχέση με τα αντιβιοτικά. Αν πονάς θα πάρεις ένα αναλγητικό. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν αλόγιστη χρήση παυσίπονων».
Παράλληλα επισημαίνει ότι σε περιπτώσεις μακροχρόνιων παθήσεων, ο ασθενής παίρνει πιο δύσκολα τα φάρμακα.
«Σε αντιδιαστολή με την αλόγιστή χρήση αντιβιοτικών, ο ασθενής πείθεται πιο δύσκολα να πάρει τα φάρμακα για μακροχρόνιες παθήσεις. Ο ασθενής πείθεται πιο δύσκολα να πάρει τα φάρμακα. Ως Ένωση Eλευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) ( σ.σ της οποίας είναι πρόεδρος) το έχουμε δει. Ο γιατρός δίνει φάρμακα στον ασθενή και αυτός δεν τα παίρνει. Αυτό είναι επίσης θέμα παιδείας. Πιστεύει ότι για τη χοληστερίνη θα του κάνει κακό το φάρμακο και άρα δεν πρέπει να το πάρει».
Καταλήγοντας, αναφέρει ότι πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας για τη χρήση φαρμάκων.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.