Ticker

10/recent/ticker-posts

ΕΚΤΑΚΤΟ!!Ο πόλεμος στη Συρία πλησιάζει στο τέλος του!!Και δεν πρόκειται για την καλή θέληση του Erdogan!!


ΕΚΤΑΚΤΟ!!Ο πόλεμος στη Συρία πλησιάζει στο τέλος του!!Και δεν πρόκειται για την καλή θέληση του Erdogan!!








Η νίκη θα είναι για την Δαμασκό και την Μόσχα
Ίδρυμα Στρατηγικού Πολιτισμού
Dmitri Minin
Στις 9 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ρ. Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη της μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης κατά των Κούρδων στη Συρία, η οποία έλαβε μια μάλλον χλευαστική ονομασία «πηγή ειρήνης». Ο επίσημος στόχος του είναι να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων, και ο πραγματικός στόχος είναι να καταστραφεί ολοσχερώς της Κουρδικής πρωτο-κρατικής οντότητας στο έδαφος αυτής της χώρας.
Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν σε δημόσιες δηλώσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Donald Trump και Vladimir Putin υπόσχεται να διατηρήσει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να εγκαταλείψει τα σύνορά της αμέσως μετά την εξάλειψη της «κουρδικής απειλής» στην ασφάλεια της Τουρκίας. Η επιχείρηση αναπτύσσεται βήμα προς βήμα σε αυξανόμενη κλίμακα. Οι Τούρκοι έχουν ήδη λάβει έναν αριθμό συνοριακών οικισμών την παραμονή της απόφασης του Trump για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων, καθώς και βομβαρδισμών και αεροπορικών επιθέσεων των κουρδικών θέσεων σε βάθος που ξεπερνά τις παραμέτρους της δηλούμενης ζώνης ασφαλείας.
Τα Τουρκικά αυτοκινούμενα οχήματα πυροβολούν σε κουρδικές θέσεις
Σχέδιο της προτεινόμενης τουρκικής ζώνης ασφαλείας στη Συρία
Φαίνεται ότι ο μακρύς αιματηρός πόλεμος στη Συρία πλησιάζει σε ένα εξίσου δραματικό φινάλε. Μια τέτοια εξέλιξη κατέστη δυνατή μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου Trump στις 7 Οκτωβρίου, με τον συνήθη τρόπο του, μέσω του «twitter», την απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία (περίπου 2.000 άτομα συνολικά), κυρίως από τα βόρεια σύνορά της. Έτσι, ελευθέρωσαν χώρο για την τουρκική εισβολή.
     Οι Αμερικανοί φεύγουν από το σημείο διέλευσης των συνόρων στη Συρία
Σε απάντηση, όλες οι δυνάμεις που εμπλέκονται στη Συριακή σύγκρουση είναι σε κίνηση. Οι μονάδες του Συριακού Αραβικού Στρατού της κυβέρνησης (SAA) μετακινούνται επιπλέον προς τα βορειοανατολικά και ετοιμάζονται να εισέλθουν στη σημαντική πόλη του Manbij, την οποία ισχυρίζονται και οι Τούρκοι. Αυτοί, με τη σειρά τους, εκτός από τις δικές τους δυνάμεις, έχουν μεταφέρει έως και 14.000 μαχητές από το Idlib και την Αφρική, τον αντιπολιτευόμενο εθνικό στρατό της Συρίας (SNA) που δημιουργούν.
Στο εσωτερικό του Idlib, βρίσκονται οι αμετανόητοι τρομοκράτες από την απαγορευμένη στην Ρωσία τρομοκρατική ομάδα Hayat Tahrir al Sham (HTS) αναμένοντας μια επίθεση του SAA, η οποία, κατά την άποψή τους, δεν σταματά να εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να συντρίψει πλήρως το προπύργιο της ένοπλης αντιπολίτευσης . Οι ίδιοι οι Κούρδοι διεξάγουν πολυάριθμες διαμαρτυρίες και πλήρη κινητοποίηση στο πλαίσιο της δηλωθείσας οντότητας Rozhava. Υπόσχονται να μην παραδοθούν και να πολεμήσουν μέχρι το «νικηφόρο τέλος», το οποίο, φυσικά, μετά την πραγματική προδοσία των συμμάχων τους-Αμερικανών-είναι απίθανο.
Ίσως το τελευταίο όπλο της ηγεσίας του Rozhava είναι η απειλή για την απελευθέρωση πολλών χιλιάδων πρώην μαχητών της τρομοκρατικής οργάνωσης του ισλαμικού κράτους* ISIS (απαγορευμένης στη Ρωσία) από στρατόπεδα υπό τον έλεγχό τους εάν συνεχιστεί η Τουρκική επίθεση. Ωστόσο, αυτό το «ατού» πείθει λίγους ανθρώπους, διότι είναι σαφές ότι οι απελευθερωμένοι τρομοκράτες είναι πιθανότερο να σηκώσουν όπλα εναντίον των ίδιων των Κούρδων παρά να πάνε σε πόλεμο με τον τακτικό στρατό της Τουρκίας.
Κούρδοι βετεράνοι της Rosawa διαμαρτύρονται ενάντια στις Tουρκικές ενέργειες
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αργά ή γρήγορα θα τους πρόδιδαν , στους Κούρδους τα τελευταία χρόνια έχει ειπωθεί επανειλημμένα και από τη Δαμασκό και τη Μόσχα. Όλα το έδειχναν. Σε μια κρίσιμη στιγμή, η Δαμασκός έφερε στους Κούρδους την ετοιμότητά της να τους προστατεύσει από μελλοντικά προβλήματα, υπό την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζουν αμέσως την πλήρη κυριαρχία της Συρίας στην επικράτειά τους · Οι λεπτομέρειες της οργάνωσης αυτής της επικράτειας μπορούν να συμφωνηθούν στο μέλλον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία θα παρείχε επίσης στους Κούρδους τις απαραίτητες εγγυήσεις.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, το οποίο καταδίκασε την Τουρκική εισβολή στην επικράτειά του ως αδικαιολόγητη επιθετικότητα, κατηγόρησε ταυτόχρονα «μερικές Κουρδικές οργανώσεις» για ό,τι συνέβαινε. Στη δήλωσή του τόνισε ότι οι Κούρδοι προειδοποιήθηκαν για το απαράδεκτο να μετατραπούν σε «ένα όργανο του Αμερικανικού έργου εναντίον της πατρίδας τους». Ταυτόχρονα, το Υπουργείο δήλωσε ότι η χώρα «είναι έτοιμη να δεχθεί όλους τους παραπλανημένους πολίτες της εάν επιστρέψουν στο ενάρετο μονοπάτι με τρόπο που θα εγγυάται την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Οι Κούρδοι της Συρίας πείθονται επίσης να το πράξουν από τους πιο ισχυρούς Κούρδους υπηκόους τους από την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, ο επίσημος οργανισμός RUDAW ο οποίος γράφει: «Χωρίς την Αμερικανική παρουσία για αποτροπή της Τουρκικής εισβολής, το καθεστώς που στηρίζει η Ρωσία και το Ιράν στη Δαμασκό μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα των Κούρδων για επιβίωση».
 
 
Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας
 
Μόνο τώρα οι Κούρδοι της Συρίας φαίνεται να αρχίζουν να βλέπουν πόσο απατηλές ήταν οι ελπίδες των φίλων τους στο εξωτερικό. Ο Μαζλούμ Αμπντί, διοικητής των ενόπλων δυνάμεων τους, έχει ήδη δηλώσει ότι «εξετάζει μια συνεργασία με τον Μπασάρ Αλ-Ασάντ για να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Και όχι πολύ καιρό πριν, απαίτησε πολιτική, διοικητική και εδαφική αυτονομία για το «Συριακό Κουρδιστάν» με τη δημιουργία του δικού του στρατού, ανεξάρτητου από τη SAA, ως προϋπόθεση για μια τέτοια συνεργασία.
Ο Ασάντ και ο Μαζλούμ Αμπντί
 
Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς. Αν οι Κούρδοι συνεχίσουν να πιστεύουν ότι αν ο Τουρκικός στρατός επιτύχει, οι Αμερικανοί θα αναγκαστούν να παρέμβουν στο πλευρό τους, θα τους κοστίσει ένα ακόμη λάθος. Παρά το γεγονός ότι ο Trump, ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως» στους Τούρκους, δέχθηκε επίθεση από επικριτές στην Αμερική για άλλη μια «προδοσία», δεν θα αλλάξει τη γνώμη του. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνει αυτό που νομίζει ότι κάνει καλά γνωρίζοντας: παρά τη λύσσα των αντιπάλων του, η Αμερικανική κοινή γνώμη στην απόλυτη πλειοψηφία της υποστηρίζει την απόσυρση των στρατευμάτων από όλα τα καυτά σημεία. Αλλά αυτές ήταν και οι προεκλογικές του υποσχέσεις, η εκπλήρωση των οποίων πριν από το νέο στάδιο της προεδρικής καμπάνιας θα τον ωφελήσουν μόνο.
Το Πεντάγωνο, για παράδειγμα, παρά τις προσπάθειες να αντιταχθεί στον Trump οι στρατηγοί του σε αυτό το θέμα, έχουν ήδη δηλώσει ότι συμφωνούν με τον διοικητή τους. Η έλλειψη νοήματος του να είσαι σε απομονωμένος και σε εχθρικό περιβάλλον έχει γίνει αντιληπτό από τον Αμερικανικό στρατό. Διατηρήθηκαν μόνο στην «τιμή της στολής» και στο κύρος. Για αυτό που το Πεντάγωνο είναι δυσαρεστημένο είναι η αλαζονεία και η προδοσία των Τούρκων. Αποδεικνύεται, όπως δηλώνουν οι Αμερικανοί, ότι όλοι οι μήνες των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία μιας κοινής ζώνης ασφαλείας στη Συρία, που το γενικό επιτελείο της Τουρκίας διεξήγαγε μαζί τους το έκανε μόνο για να συλλέξει τις πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία των κουρδικών αποσπασμάτων Και τώρα, η Τουρκική Αεροπορία και το πυροβολικό εκτελούν βαριά χτυπήματα σε αυτά τα σημεία. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τη γενική συγκρατημένη προσέγγιση του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ στις πράξεις των Τούρκων.
Ωστόσο, θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι ο Ερντογάν έχει πλέον πλήρη ελευθερία στα χέρια του στη Συρία. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι «μεγάλοι» συμφώνησαν από προεπιλογή σε ορισμένα αλλά αυστηρά περιορισμένα βήματα σε αυτή τη χώρα. Το να πάει πιο «πέρα» μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ίδια την Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα λάβει καμία διεθνή νομική υποστήριξη υπό τη μορφή ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν καταδικάσει κατηγορηματικά την Τουρκική παρέμβαση. Ο Trump για παράδειγμα, προειδοποίησε την Άγκυρα για την υπερβολική χρήση βίας κατά των Κούρδων, απειλώντας την με κυρώσεις. Θα ήταν στο πνεύμα του, κυρίως για εμπορικούς λόγους, να δημιουργήσει εμπόδια στον αγωγό φυσικού αερίου της Τουρκικής ροής, όπως συμβαίνει σε σχέση με το Nord Stream 2. Η Ρωσία, τόσο στις συνομιλίες των ηγετών όσο και σε ειδικές δηλώσεις, δείχνει την κατανόηση της ανησυχίας της Άγκυρας για τα προβλήματά της ασφάλειας, αλλά σαφώς απαιτεί να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στον έλεγχο των κεντρικών αρχών οποιωνδήποτε τμημάτων της Συρίας όπου είναι παρόντες οι Τούρκοι.

Και δεν πρόκειται για την καλή θέληση του Erdogan. Οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες είναι σχεδόν ομόφωνοι στο γεγονός ότι το υλικό και το πολιτικό δυναμικό της Τουρκίας απλά δεν της επιτρέπουν να κρατάει μόνη της αυτούς τους χώρους, ακόμη και ενάντια στη θέληση των παγκόσμιων παικτών και γειτόνων. Η Άγκυρα χρειάζεται $26.000.000.000 για την επανεγκατάσταση μόνο των προσφύγων. Ο Συριακός εθνικός στρατός της αντιπολίτευσης , τον οποίο δημιουργεί βιαστικά, δεν είναι επίσης σε θέση να το πράξει. Σύμφωνα με Τούρκους εμπειρογνώμονες, ένας συμβιβασμός με τον Ασάντ είναι αναπόφευκτος.
Όσο για τη Δαμασκό, οι μελλοντικές ενέργειές της θα εξαρτώνται πιθανώς από τη συμπεριφορά των Κούρδων. Εάν είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της Συρίας στο εγγύς μέλλον και τους καλέσουν να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της συνοριακής λωρίδας αποσύροντας τα στρατεύματά τους από αυτήν, το αποτέλεσμα μπορεί να έρθει νωρίτερα από πολλά αναμενόμενα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει αναπόφευκτα να περιορίσει την επιχείρηση, καθώς δεν θα υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τη συνέχισή της. Θα σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές. Εάν οι Κούρδοι συνεχίσουν να διστάζουν, η Δαμασκός θα επικεντρωθεί στην απελευθέρωση του Idlib για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά στο τέλος οι Κούρδοι θα πρέπει ακόμα να αποδεχθούν τον ηγετικό ρόλο του Συριακού κράτους. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, με μεγάλες απώλειες.
Σε κάθε περίπτωση, η νίκη του Συριακού πολέμου, χάρη στο θάρρος και τις διπλωματικές ικανότητες που επέδειξαν, θα ανήκει στη Δαμασκό και, μαζί της, στη Μόσχα, η οποία την υποστήριξε μέχρι τέλους.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Loading...