Ticker

10/recent/ticker-posts

ΑΦΩΝΟΙ ΟΛΟΙ....ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΝΑΟΣ «Πυλώνας» της Ζωής στη Γεωργία – ΜΕ ύψος 40 μ. ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΒΡΑΧΟΥ....Εκκλησία που αναρριχάται στον… Θεό!!ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!!


ΑΦΩΝΟΙ ΟΛΟΙ....ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΝΑΟΣ  «Πυλώνας» της Ζωής στη Γεωργία – ΜΕ ύψος 40 μ. ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΒΡΑΧΟΥ....Εκκλησία που αναρριχάται στον… Θεό!!ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!!




Η Στήλη του Κάτσχι είναι ένας φυσικός ασβεστολιθικός μονόλιθος που βρίσκεται στο χωριό Κάτσχι, 200 χιλιόμετρα δυτικά της Τιφλίδας στη Γεωργία.
Έχει ύψος περίπου 40 μ., και βλέπει στην μικρή κοιλάδα του ποταμού Κατσχούρα.

Κάθε μέρα, οι μοναχοί που ζουν αναρριχούνται επί 20 λεπτά μέσω μιας λεπτής μεταλλικής σκάλας στην άκρη του βράχου. 



Το καθημερινό προσκύνημα και η προσευχή στην κορυφή τους φέρνει πιο κοντά στον Θεό.

Ο βράχος, με ορατά τα ερείπια μιας εκκλησίας στην κορυφή του έκτασης 150 τ.μ., τιμάται από τους ντόπιους ως Πυλώνας της Ζωής και ως ένα σύμβολο του Αληθινού Σταυρού, και είναι περιστοιχισμένος από θρύλους. Η κορυφή παρέμενε ανεξερεύνητη μέχρι το 1944 και μελετήθηκε συστηματικά τα έτη 1999-2009. Οι μελέτες έδειξαν ότι τα ερείπια προέρχονται από ένα πρώιμο Μεσαιωνικό ερημητήριο που χρονολογείται του 9ου ή του 10ου αιώνα. Η Γεωργιανή επιγραφή που παλαιογραφικά χρονολογείται του 13ου αιώνα υποδεικνύει ότι το ερημητήριο υπήρχε ακόμα τότε. Η θρησκευτική δραστηριότητα που συνδέεται με τη στήλη αναζωπυρώθηκε κατά τη δεκαετία του 1990 και μέχρι το 2009 το κτίριο του μοναστηριού είχε αποκατασταθεί στο πλαίσιο ενός κρατικά χρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Μάξιμο τον Ομολογητή, και περιλαμβάνει μια κρύπτη (υπόγειος νεκρικός θάλαμος), τρία ερημιτικά κελιά, ένα κελάρι κρασιών και έναν οχυρωματικό τοίχο. 



Στη βάση της στήλης βρίσκεται η νεόκτιστη εκκλησία του Συμεών του Στυλίτου, που αποτελεί και τη βάση των μοναχών αλλά και τα ερείπια ενός παλαιού τείχους και ενός καμπαναριού.

Η εκκλησία του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή βρίσκεται στην πιο νοτιοανατολική γωνία της κορυφαίας επιφάνειας της στήλης του Κάτσχι. 



Πρόκειται για ένα μικρό απλό σχέδιο εκκλησίας με διαστάσεις 4,5 × 3,5 μ., που αποτελεί τη νεότερη αποκατάσταση της ερειπωμένης μεσαιωνικής πέτρινης εκκλησίας. Κάτω και νότια της εκκλησίας υπάρχει μια επιμήκης ορθογώνια κρύπτη με διαστάσεις 2,0 × 1,0 μ., η οποία χρησίμευε ως νεκρικός θάλαμος. Οι εκσκαφές στο ερειπωμένο κελάρι κρασιών αποκάλυψαν οκτώ μεγάλα αγγεία . Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ένα ορθογώνιο σπήλαιο κελάρι με είσοδο και δύο φεγγίτες – στην κατακόρυφη επιφάνεια του βράχου, περίπου 10 μ. υπό της κορυφής. Στη βάση της στήλης υπάρχει ένας ανάγλυφος σταυρός, που παρουσιάζει παραλληλισμούς με παρόμοιες πρώιμες μεσαιωνικές απεικονίσεις που βρίσκονται αλλού στη Γεωργία, ιδιαίτερα στο Μπολνίσι.

Loading...