Ticker

10/recent/ticker-posts

BBC-ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ Φαινόμενο McGurk....!!Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ αυτό που ακούτε, ανάλογα με αυτό που βλέπετε!!ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!!


BBC-ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ Φαινόμενο McGurk....!!Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ αυτό που ακούτε, ανάλογα με αυτό που βλέπετε!!ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!!






Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας… Θα δείτε έναν άντρα να προφέρει μια συλλαβή και τα χείλη του να συνοδεύουν τον ήχο
Και θα σας φανεί απόλυτα λογικό ότι ο ήχος που ακούτε είναι “μπα” αφού αυτό ακριβώς θα βλέπουν και τα μάτια σας να λένε τα χείλη του άντρα στο βίντεο. Εκεί που θα αρχίσετε να απορείτε για τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, είναι όταν δείτε με τα μάτια σας τον ίδιο άντρα να προφέρει τον ήχο “φα”.
Τι κάνει ο εγκέφαλος…
Ο εγκέφαλός σας αμέσως “συμφωνεί” με αυτό που βλέπουν τα μάτια και έτσι αυτό που ακούτε είναι ο ήχος “φα”. Αλλά στην πραγματικότητα ο άντρας στο βίντεο εξακολουθεί να λέει “μπα”, αφού ο ήχος έχει διατηρηθεί ίδιος και έχει αλλάξει μόνο η κίνηση των χειλιών!
Πρόκειται για ένα φαινόμενο, που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1976 από τον ερευνητή Harry McGurk, ο οποίος μαζί με τον John MacDonald έκαναν την σχετική δημοσίευση σε μια μελέτη με τίτλο «Hearing lips and seeing voices”. Σε αυτή την έρευνα οι McGurk και MacDonald περιγράφουν το πώς η αντίληψη του λόγου δεν εξαρτάται μόνο από τον ήχο αλλά επηρεάζεται και από την όραση. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί πληροφορίες που λαμβάνει τόσο από τα αυτιά όσο και από τα μάτια, για να αποκωδικοποιήσει τον προφορικό λόγο.
Το απίστευτο είναι ότι το φαινόμενο McGurk εξακολουθεί να ισχύει ακόμα και όταν ο θεατής γνωρίζει εκ των προτέρων τι ακριβώς. Με άλλα λόγια, παρόλο που τώρα εσείς γνωρίζετε ακριβώς τι πρόκειται να δείτε στο παρακάτω βίντεο, ο εγκέφαλός σας θα εξακολουθήσει να “αλλάζει”
αυτό που ακούτε, ανάλογα με αυτό που βλέπετε!
Δείτε το πολύ ενδιαφέρον βίντεο από εκπομπή του BBC που περιγράφει το φαινόμενο McGurk (πηγαίνετε απευθείας στο 0:30 για να περάσετε την εισαγωγή):