Ticker

10/recent/ticker-posts

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ!!ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ Carnegie Europe!!ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΗ...ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ...!!ΤΕΛΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ....!!


ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ!!ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ Carnegie Europe!!ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ  ΤΗΝ ΔΥΣΗ...ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ...!!ΤΕΛΟΣ  Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ....!!


 
Η Τουρκία σε πορεία σύγκρουσης με την δύση, πλέον και με την σφραγίδα ενός εκ των μεγαλυτέρων γεωπολιτικών ινστιτούτων του κόσμου, του Carnegie Europe, κάτι που μεταφράζεται από πολλούς για το τέλος των σχεδίων του Ερντογάν για την αναβίωση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας.  

«Οι πολιτικές της Τουρκίας σύμφωνα με τον κανόνα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ανέδειξαν τα τελευταία χρόνια σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της χώρας αυτής μεταξύ των δυτικών εταίρων και είναι απίθανο να διακοπεί η πρακτική αυτή και το 2019», δήλωσε ο Μαρκ Πιερίνι, αναλυτής και πρώην διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η αμοιβαία ατζέντα για Τουρκία και δυτικούς συμμάχους θα κυριαρχείται από οικονομικά, αμυντικά και αντιτρομοκρατικά ζητήματα για όλο το χρόνο, με την τουρκική οικονομία να αποτελεί τομέα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ΕΕ», δήλωσε ο Pierini.

Η χώρα αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις το 2018 μετά από χρόνια οικονομικής ανάπτυξης υπό την ηγεσία του AKP, με αυξανόμενο πληθωρισμό και υποτίμηση της λίρας που μετατράπηκε σχεδόν σε μια νομισματική κρίση που έπληξε σοβαρά την τουρκική οικονομία.

Ενώ η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και το Ιράν για τις ανάγκες σε φυσικό αέριο, η βασική της εμπορική της σχέση αφορά την ΕΕ, είναι αυτή που παρέχει στην Τουρκία το μεγαλύτερο μέρος των εισροών άμεσων εμπορικών συναλλαγών και ξένων επενδύσεων.

«Η χώρα εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική υγεία της ΕΕ και την αμοιβαία πολιτική σχέση», δήλωσε ο Pierini.

«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις ακραίες οικονομικές πολιτικές του, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κατρακύλα του νομίσματος της χώρας το περασμένο έτος, ενώ η εξουσία του στην οικονομία ενισχύθηκε από μεταρρυθμίσεις που του παρείχαν εξουσίες έκτακτης ανάγκης, μαζί με την δημιουργία Επιτροπής Οικονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης με επικεφαλής τον ίδιο», συνέχισε ο Pierini.

Αυτό είναι πιθανό να αποτελέσει σημαντική πηγή ανησυχίας για τους ξένους επενδυτές, δεδομένου ότι η πλειονότητα αυτών προέρχεται από χώρες της ΕΕ, διότι θα συνδεθεί με ανησυχίες σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της Τουρκίας.

«Συνεπώς, η ατελείωτη διάλυση της αρχιτεκτονικής του κράτους δικαίου της Τουρκίας αντιτίθεται στην τόνωση του εμπορίου και των επενδύσεων με χώρες της ΕΕ ή στην αναβάθμιση της αμοιβαία επωφελούς τελωνειακής ένωσης», δήλωσε ο Pierini.

Ο τομέας της άμυνας, είναι το δεύτερο πεδίο που έχει επισημανθεί ως βασική ανησυχία ξένων αναλυτών, έχοντας φτάσει σε μια «αδιέξοδη» πολιτική χάρη στην αντίφαση μεταξύ της αγοράς συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και της ανάπτυξης νέας γενιάς αεροσκαφών F-35 stealth από τις ΗΠΑ.

«Πολιτικά, οι συνέπειες της υλοποίησης αμυντικών προμηθειών από δύο ανταγωνιστικές πηγές είναι τεράστιες.

Θα επηρεάσουν ενδεχομένως τη λειτουργία της υπάρχουσας και μελλοντικής προμήθειας του αεροσκάφους F-35 από την Αμερική, την απόδοση των μελλοντικών δυνατοτήτων ναυτικής προβολής ισχύος και την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας», δήλωσε ο Pierini.

Ενώ η Τουρκία έχει πλασαριστεί στη διεθνή σκηνή ως χώρα-οχυρό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, οι εσωτερικές πολιτικές της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποκαλύπτουν μια διαφορετική εικόνα.

Το επίκεντρο των προσπαθειών της τουρκικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε μέλη του κινήματος Gülen, μια θρησκευτική οργάνωση που κατηγορήθηκε για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, οδήγησε στην φυλακή χιλιάδες Τούρκους πολίτες.

«Το 70 τοις εκατό από αυτούς κρατείται για υποτιθέμενες σχέσεις με Γκιουλενιστές, 21 τοις εκατό για υποτιθέμενες σχέσεις με το PKK και λιγότερο από 3% για σχέσεις με το (ισλαμικό κράτος)», δήλωσε ο Pierini.

Επίσης, το AKP δεν κατάφερε να πείσει τους δυτικούς εταίρους για την εγκυρότητα των απηνών διώξεων που εξαπέλυσε ενάντια στους Γουλενιστές, τις οποίες ο Pierini θεωρεί «ως αυτοματοποιημένο πολιτικό φιάσκο».

Η δεύτερη στόχευση της Άγκυρας αφορά, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), που αποτέλεσε αντικείμενο ανησυχιών για την ασφάλεια της Τουρκίας από τότε που ξεκίνησε αυτονομιστική εξέγερση στις Κουρδικές νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας τη δεκαετία του 1980.

Ωστόσο,ο ειδικός του ινστιτούτου δηλώνει ότι η σημερινή εστίαση στο PKK συνδέεται με την επιθυμία του Ερντογάν να «διατηρήσει τον έλεγχο της πολιτικής σκηνής» σε συνεργασία με το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα (MHP).

«Οι πρωτοβουλίες του AKP εναντίον των μονάδων προστασίας των Κουρδικών Λαών (YPG), παράρτημα του PKK, θα αποτελέσουν το αντικείμενο σύνθετων διεθνών συζητήσεων το 2019», δήλωσε ο Pierini.

«Η Άγκυρα πιέζει επί του παρόντος τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στα σύνορα της Συρίας που συνορεύουν με την Τουρκία και βρίσκονται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο του YPG.

«Τέλος, το θλιβερό πρόσφατο ρεκόρ της Τουρκίας για τις δημοκρατικές ελευθερίες, με την κυβέρνηση του ΑΚΡ να υιοθετεί μια πολιτική φυλάκισης όλων των πολιτικών αντιπάλων, με εποπτεία και παγίδευση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και εξολόθρευση της κοινωνίας των πολιτών καθώς και την νομιμοποίηση πλαστών ψήφων», φαίνεται να είναι αμετάκλητη μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Pierini.

«Αυτές οι πολιτικές θα δημιουργήσουν έναν αντι-τουρκικό «άξονα στη Δύση» ή μια «στρατηγική δύναμη», το καθαρό αποτέλεσμα των οποίων θα είναι μια αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας. Και όλα αυτά για ολόκληρο το 2019 δεν αλλάζουν», δήλωσε ο αναλυτής.

Σε απλά ελληνικά η Τουρκία του Ερντογάν για όλα αυτά, συν το ότι είναι ουσιαστικά σύμμαχος της Ρωσίας, του Ιράν και του Μαδούρο, οδεύει ολοταχώς προς την καταστροφή με υπογραφή και του γεωπολιτικού ινστιτούτου Carnegie Europe, αλλά και πολλών άλλων ινστιτούτων, τα οποία σχεδιάζουν το μέλλον ολόκληρων περιοχών του πλανήτη.
 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.


Loading...