Ticker

10/recent/ticker-posts

ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΕ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ...!!ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ...!!ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΘΟΥΣ....ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ...!!ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΚΟΛΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ...!!ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΑΔΟΥΡΕΣ...!!ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ...!!ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ!!


ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΕ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ...!!ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ  ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ...!!ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΘΟΥΣ....ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ...!!ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΚΟΛΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ...!!ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΑΔΟΥΡΕΣ...!!ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ...!!ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ!!





Το πηγάδι βρίσκεται στην μέση περίπου του κόλπου , ξεκινά ακριβώς εκεί που τελείώνουν οι βραχώδεις πλευρές και ξεκινά ο αμμώδεις βυθός. Η θέση του σημαδεύεται από μία κόκκινη σημαδούρα δεμένη με σχοινί ως τον βυθό της Θάλασσας. Η είσοδος του πηγαδιού είναι ελλειψοειδής διαστάσεων περίπου 6μ χ 3μ. το βάθος των νερών σε εκείνο το σημείο είναι 11 μέτρα. Το πηγαδι  κατεβαίνει σχεδόν κάθετα με πολυ μικρή απόκλιση εως το βάθος των 29,8 μέτρων. 

Τα τοιχώματά του είναι σχεδόν πλήρως καλυμμένα με όστρακα. Στα πρώτα 5 μέτρα της καθόδου και στην ανατολική πλευρά του τοιχώματος ανοίγεται η είσοδος ενος σιφωνιού, το οποίο κατεβαίνει παράλληλα με το κυρίως πηγάδι και ξαναενώνεται με αυτό ακριβώς στον πάτο του πηγαδιού. Η ένωση του σιφωνιού με το πηγάδι στον πάτο έχει σχηματίσει μία μικρή σπηλιά μήκους 3-4 μέτρων. Στον πάτο του πηγαδιού και στην δυτική , Βορειοδυτική πλευρά του τοιχώματος, σχεδόν απέναντι από την μικρή σπηλιά. ανοίγεται ή είσοδος της ανεξερεύνητης υποβρύχιας σήραγγος. Το στόμιο της είναι σχεδόν στρογγυλό διαμέτρου περίπου 3 μ. Λόγω των αποτυχημένων προσπαθειών να εξερευνηθεί η σήραγγα (αλλά και των ρευμάτων που επικρατούν με διεύθυνση προς το εσωτερικό της σήραγγος,) που κατέληξαν αρκετές φορές στον θάνατο των ερευνητών, σήμερα ενα τεράστιο σιδερένιο κιγκλίδωμα αποτρέπει τους επίδοξους εξερευνητές να εισέλθουν στην σήραγγα (αποτρέπει = δεν αποκλύει, μιας και το άνοιγμα που αφήνει στην δεξιά πλευρά του είναι αρκετό για να περάσει ένας δύτης) και ταυτόχρονα προστατεύει τους επισκέπτες - δύτες να παρασυρθούν κατά λάθος από τα ισχυρά ρεύματα. Υποθέσεις για το πού οδηγεί ή σήραγγα έχουν γίνει πολλές, αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αρκετές φορές πετάχτηκαν χρωστικές ουσίες και παρατηρήθηκε η ευρύτερη περιοχή αλλά η έξοδος της σήραγγος παραμένει ακόμα ένα μυστήριο.Το ρεύμα νερού είναι αισθητό ήδη ελαφρά από την είσοδο του πηγαδιού (στα 11 μετρα βάθος) και η άμμος του βυθού που αναταράσσεται απο τα πέδιλα των δυτών παρασύρεται αμέσως προς τα κάτω. (Αυτό πρέπει να προσεχθεί κατά την κατάδυση γιατί μεγάλες ποσότητες άμμου που παρασύρονται μειώνουν την ορατότητα) Το ρεύμα που αυξομειώνει την εντασή του κατα καιρούς, είναι συνήθως ασθενές και ο δύτης ανταπεξέρχεται στην εντασή του χωρίς μεγάλη προσπάθεια, ισχυροποιήται δε αισθητά κοντά στην είσοδο της σήραγγος. Μερικές φορές η ένταση του ρεύματος είναι αρκετά ισχυρή και ο δύτης που στέκεται κοντά στην είσοδο της σήραγγος πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγει να κολλήσει στο κιγκλίδωμα. Ο γράφων έχει παρατηρήσει μία φορά (ίσως να υπάρχουν και περισσότερες), ενω βρισκόταν στην στεριά, να σχηματίζεται δύνη νερού ακριβώς πάνω απο το πηγάδι (δηλαδή δύνη νερού ύψους 30μ) διαμέτρου περίπου 2 μ. Υπάρχουν αρκετοί δύτες οι οποιοι επιχείρησαν είσοδο στην σήραγγα και εξερεύνηση της εως ένα σημείο. Απ' αυτούς έχουμε μερικές περιγραφές για την διαδρομή της σήραγγος. Ετσι σύμφωνα με τις περιγραφές τους η σήραγγα προχωρά ευθέια και οριζόντια για κάποιο διάστημα και ξαφνικά παρουσιάζει απότομη κλίση προς τα κάτω σε ένα σημείο που το ρεύμα γίνεται εξαιρετικά δυνατό. 

Τελος η σήραγγα καταλήγει σε σπήλαιο αγνώστων διαστάσεων και καταλήξεως. Δυστυχώς στην σήραγγα μέσα υπάρχουν σήμερα τα πτώματα (απομεινάρια) 2 αμερικανών δυτών, των οποίων η προσπάθεια εξερεύνησης της σήραγγος είχε τραγικά αποτελέσματα. H κατάδυση στο πηγάδι της Βουλιαγμένης είναι ασφαλώς μία ενδιαφέρουσα εμπειρία. Η μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και η ευκολία πρόσβασης στον χώρο, προτρέπουν για μιά επίσκεψη του τουρίστα - δύτη στον χώρο. Παρ' όλα αυτά μην επιχειρήσετε την κατάδυση στην περιοχή μόνοι σας, καθ' όσον η περιοχή δεν είναι χωρίς κινδύνους.
Loading...