Ticker

10/recent/ticker-posts

ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ!!Σαν σήμερα στα 1897 γεννιέται ο ΗΡΩΑΣ Γεώργιος Γρίβας – Διγενής στην Χρυσαλινιώτισσα Λευκωσίας Κύπρου!!

ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ!!Σαν σήμερα στα 1897 γεννιέται ο ΗΡΩΑΣ Γεώργιος Γρίβας – Διγενής στην Χρυσαλινιώτισσα Λευκωσίας Κύπρου!!

 

 


Σαν σήμερα, στα 1897, γεννιέται ο ήρωας Γεώργιος Γρίβας – Διγενής, στην Χρυσαλινιώτισσα Λευκωσίας Κύπρου.
Μεγάλωσε στο χωριό Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου. Το 1916 μπήκε στη Στρατιωτική Σχολή από την οποία αποφοίτησε το 1919 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού. Συμμετείχε στη Μικρασιατική εκστρατεία όπου πολέμησε γενναία. Για τη δράση του παρασημοφορήθηκε και προήχθη σε υπολοχαγό. Αργότερα, επιλέχθηκε να φοιτήσει στη Γαλλική Ακαδημία Πολέμου (http://www.e-istoria.com/25/by_2012%20(50).html). Το 1925 προήχθη σε λοχαγό και το 1935 σε ταγματάρχη.
Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετατέθηκε στη διεύθυνση επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Κατά την ιταλική εισβολή, εναντίον της Ελλάδος, ο Γρίβας μετατέθηκε στο αλβανικό μέτωπο ύστερα από διαρκή του αιτήματα, όπου και υπηρέτησε ως επιτελάρχης της ΙΙ Μεραρχίας. Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, ίδρυσε στην Αθήνα την Οργάνωση Χ. Το 1946, παραιτήθηκε από την ενεργό υπηρεσία με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος, μετέβη μυστικά στην Κύπρο με το ψευδώνυμο Διγενής και ίδρυσε την ΕΟΚΑ της οποίας ήταν και ο στρατιωτικός αρχηγός (πολιτικός αρχηγός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος) με στόχο την εκδίωξη των Βρετανών από το νησί και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η Βουλή των Ελλήνων, με το Νόμο 3944 που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως Α 51 στις 20 Μαρτίου 1959, προήγαγε ομόφωνα το Γεώργιο Γρίβα από αντισυνταγματάρχη σε αντιστράτηγο, του απένειμε ειδική σύνταξη, καθώς επίσης και τον τιμητικό τίτλο του “Αξίου Τέκνου της Πατρίδος”. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στο κρησφύγετό του στη Λεμεσό στις 27 Ιανουαρίου 1974.

Loading...
loading...