Νέα πρόταση ΓΕΡΑΚΙΏΝ σε Ουάσιγκτον!!«Βάλτε Κίνα-Ρωσία-Βόρεια Κορέα να τσακωθούν!»!!Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΕΙ!!
Αμυντικός αναλυτής της πανίσχυσης δεξαμενής σκέψης RAND βάζει ιδέες στους ιθύνοντες της Ουάισγκτον για να αντιμετωπιστεί η Βόρεια Κορέα και όχι μόνο.
Επιμέλεια
Βαγγέλης Γεωργίου
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ενισχυμένη εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας-Ρωσίας-Ιράν-Βόρεια Κορέα – ένα μπλοκ που ορισμένοι στην Ουάσιγκτον θεωρούν ως έναν νέο «άξονας του κακού», ενώ το ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει το «καλό» για τον πλανήτη.
Αυτές οι ανησυχίες ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο μετά την πρόσφατη αποστολή επίλεκτων βορειοκρεατικών δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο, εναντίον του στρατού του Κιέβου. Πράγματι, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν διέψευσε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε στρατεύματα στη Ρωσία, στο πλαίσιο της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας με την Πιονγιάνγκ. Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για 3.000 στρατιώτες ενώ το Κίεβο για 10.000 στρατιώτες.
Ένα καλός τρόπος για να «σπάσει» αυτός ο άξονας είναι να καλλιεργηθεί δυσπιστία μεταξύ των μελών του από ενέργειες της Ουάσινγκτον, εκμεταλλευόμενη τις δεδομένες διαφορές στόχων που έχουν Ρωσία, Κίνα και Βόρεια Κορέα.
Αυτό υποστηρίζει ο Μπρους Μπένετ, ειδικός αμυντικός αναλυτής στη δεξαμενή σκέψης RAND –η οποία διασυνδέεται με το Πεντάγωνο.
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να οργανώσουν μεγάλες επιχειρήσεις πληροφόρησης εναντίον αυτών των τριών χωρών για να τονίσουν τις διαφορές τους και να τροφοδοτήσουν τη δυσπιστία μεταξύ τους» λέει ο Μπένετ στο The National Interest, καθώς «κάτι τέτοιο θα αυξήσει την πιθανότητα αποσύνδεσης τουλάχιστον ορισμένων από τις συνεργασίες τους».
Δίνοντας μερικά παραδείγματα για το πώς θα μπορούσε να πετύχει μια τέτοια προσέγγιση, ο Μπένετ αναφέρει με την Κίνα, πως είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να δηλώσουνε δημόσια ότι η Κίνα επιδιώκει την κυριαρχία στη Βορειοανατολική Ασία και πέρα από αυτήν. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιστήσουν την προσοχή στο πώς η στενή συνεργασία της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία αψηφά την κινεζική κυριαρχία, καθιστώντας την Κίνα ανήσυχη».
«Οι ελίτ της Βόρειας Κορέας πρέπει να ακούσουν τι μπορεί να κάνει ο Κιμ στους γιους του»
Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα απειλεί τακτικά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν πυρηνικό πόλεμο στην περιοχή. «Αυτός είναι πιθανός ο λόγος που ο Κινέζος ηγέτης Στι Τσιμπίνγκ είπε ότι δεν θα επιτρέψει τον πόλεμο ή το χάος στην Κορεατική Χερσόνησο. Οι επιχειρήσεις πληροφόρησης θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν τους Κινέζους ηγέτες και τον λαό σε αυτές τις απειλές, παρακινώντας την Κίνα να πιέσει τη Βόρεια Κορέα να χαλιναγωγήσει την παραγωγή πυρηνικών όπλων, τις προκλήσεις και τις απειλές της για χρήση πυρηνικών όπλων» λέει ο Αμερικανός αναλυτής.
Επιχειρήσεις πληροφόρησης είναι επίσης δυνατές κατά της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, λέει. «Για παράδειγμα, τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ θα μπορούσαν να πουν στον ρωσικό λαό ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει σημαντικό αριθμό απαρχαιωμένου πυροβολικού και άλλων πυρομαχικών στη Ρωσία που προκάλεσαν ρωσικές απώλειες». Αντίστοιχα ο Μπένετ λέει ότι το ίδιο μπορεί να γίνει και στη Βόρεια Κορέα. «Ενώ οι ελίτ της Βόρειας Κορέας πιθανότατα έχουν καθησυχαστεί από τα τρόφιμα και τους οικονομικούς πόρους που παρέχει η Ρωσία, τα μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να εξηγήσουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει προφανώς εξαντλήσει τα διαθέσιμα πυρομαχικά της έτσι ώστε οι ρωσικές πληρωμές στη Βόρεια Κορέα πιθανότατα θα μειωθούν σημαντικά στην το επόμενο έτος».
Ο Μπένετ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να φτάσει το μήνυμα στον βορειοκορεατικό λαό ότι θα σκοτωθούν τα παιδιά του στο ουκρανικό μέτωπο. «Ενα μήνυμα που πιθανότατα θα εξοργίσει τις οικογένειές τους στην Πιονγκγιάνγκ και επομένως θα πρέπει να μεταδοθεί και στη Βόρεια Κορέα» λέει. «Δεδομένης της ρωσικής στάσης, αυτά τα στρατεύματα μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσουν ως τροφή για κανόνια. Οι ελίτ της Βόρειας Κορέας πρέπει να ακούσουν τι μπορεί να κάνει ο Κιμ στους γιους τους» λέει.
Στη συνέχεια ο ειδικός της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης προσθέτει ότι η στρατιωτική ζωή της Βόρειας Κορέας που υποστηρίζει τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία πιθανότατα δεν είναι πολύ καλή. Η ρωσική μεταχείριση μπορεί να κάνει πολλούς από αυτούς τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες δεκτικούς σε ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Μια τέτοια ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, τονίζει.
«Αυτή η νέα συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας δεν είναι σχεδόν ένα σημάδι μιας εκκολαπτόμενης μακροπρόθεσμης συμμαχίας και οι εκστρατείες ενημέρωσης των ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της κατάρρευσής της» καταλήγει ο Μπρους Μπένετ.
Το ερώτημα όμως που τίθεται σε αυτές τις προτάσεις της RAND είναι το εξής: Δεδομένου ότι οι αυταρχικές χώρες –όπως χαρακτηρίζει η Δύση τις Κίνα, Ρωσία, Β.Κορέα και Ιράν- είναι κλειστές σαν στρείδια, άραγε πως θα «πιάσει» μια στρατηγική «διαίρει και κατέστρεφε» εφόσον δεν θα γίνονται εύκολα αποδεκτά τα μηνύματα της δυτικής (παρα)πληροφόρησης;O.T.