SOS!!Το «καμπανάκι» χτύπησε στη Θεσσαλονίκη!!Η Θεσσαλονίκη είναι καμπανάκι για τον κίνδυνο της «χαλαρής» κάλπης των ευρωεκλογών!!
Το πιο σοκαριστικό της ομοφοβικής επίθεσης στην πλατεία Αριστοτέλους είναι η ηλικία των θυτών. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι ένα καμπανάκι για τον κίνδυνο της «χαλαρής» κάλπης των ευρωεκλογών
Σοκάρουν οι εικόνες των επιθέσεων από τη Θεσσαλονίκη; Ναι, αν κάποιος ζούσε σαν παλαιοχριστιανός, σε κάποιο λαγούμι το τελευταίο διάστημα. Γιατί για όλους τους υπόλοιπους, που είδαν και έμαθαν τις αντιδράσεις και τις πιέσεις που ασκήθηκαν οριζόντια σε βουλευτές όλου του ιδεολογικού φάσματος για να μην στηρίξουν την επέκταση του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια, η επίθεση του όχλου σε δύο κουίρ άτομα που περπατούσαν στην πλατεία Αριστοτέλους είναι φυσικό επακόλουθο μας συζήτησης που στον πυρήνα της έγινε βουτηγμένη στα στερεότυπα, χωρίς ψυχραιμία και χωρίς ενσυναίσθηση.
Ακούστηκαν ακραία συνθήματα για την κανονικότητα των παιδιών που θα αποκτούσαν τα LGTB+ ζευγάρια, για τα πρότυπα με τα οποία θα τα μεγάλωναν -ακόμα και με την δυνατότητα να βαφτιστούν σε ορθόδοξη εκκλησία σε βρεφική ηλικία. Οι πολιτικές δυνάμεις που εναντιώθηκαν στο νομοσχέδιο το χαρακτήρισαν αντιεθνικό, αντικοινωνικό και αντιχριστιανικό, θέτοντας θέματα τάχα υπαρξιακού τύπου, μέσω του δημογραφικού, και προσδίδοντας χαρακτηριστικά «εθνοπροδότη» σε όποιον υποστήριζε την μεταρρύθμιση.
Αξιοποίησαν τον φόβο της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην αλλαγή και στην ενσωμάτωση ομάδων που πέρασαν δεκαετίες της Μεταπολίτευσης στο περιθώριο, ως κοινό μυστικό που μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια άρχισε να αναγνωρίζεται: ο Κυριάκος Βελόπουλος έκανε άνοιγμα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους της ΝΔ που, όπως τόνιζε ξανά και ξανά, η κυβέρνηση «εξαπάτησε», ενώ την ημέρα της υπερψήφισης στα γραφεία της Νίκης στην Βουλή λιβάνιζαν. Ακόμα και το ΚΚΕ, ως αιτιολογία της καταψήφισης εκ μέρους των βουλευτών του, μίλησε για «κοινωνικό δικαίωμα του παιδιού στην σχέση μητρότητας-πατρότητας, ως μια εξελισσόμενη βιοκοινωνική σχέση».
Η συζήτηση δεν σταμάτησε με την έκδοση του ΦΕΚ. Οι βουλευτές που υπερψήφισαν τον νόμο της εξίσωσης του δικαιώματος στον γάμο δεν έχουν βγει αλώβητοι μετά την απόφασή τους: δύο βουλευτές, έναν του ΠΑΣΟΚ και έναν του ΣΥΡΙΖΑ, αφόρισε ο μητροπολίτης Κερκύρας, ο αρχιμανδρίτης στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης στοχοποίησε τον Παύλο Χρηστίδη, η Ιερά Σύνοδος επέστρεψε τις προσκλήσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας για το γεύμα την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ ο εορτασμός θα γίνει, χωρίς επισήμους, στην Μονή Πετράκη.
Το πιο σοκαριστικό της ομοφοβικής επίθεσης στην πλατεία Αριστοτέλους είναι η ηλικία των θυτών: δεν μιλάμε για πολίτες μπολιασμένους με ρατσιστικές ρίζες εποχών λιγότερο δεκτικών στην διαφορετικότητα ούτε για πρόσωπα «ψημένα» σε χρυσαυγίτικες συγκρούσεις της εποχής της κρίσης. Ήταν νέα παιδιά, συνομήλικα των δύο θυμάτων, που υποτίθεται πως έχουν μεγαλώσει με μεγαλύτερη ανεκτικότητα, όμως τελικά είναι αυτά που έχουν ανεβάσει τους δείκτες της ανήλικης παραβατικότητας και της βίας στους εφήβους. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ τυχερή που η Ακροδεξιά δεν έχει πρόσωπο να ηγηθεί και στοιχειώδες πολιτικό πρόγραμμα -τα όσα συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη το τελευταίο 48ωρο δείχνουν στην πράξη πως η ύπαρξη κομμάτων που καλλιεργούν ή στην καλύτερη ανέχονται ως ασήμαντες, τυχαίες ή δικαιολογημένες τέτοιες συμπεριφορές, θα ήταν παραπάνω από καλοδεχούμενη.
Η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι ένα καμπανάκι για τον κίνδυνο της «χαλαρής» κάλπης των ευρωεκλογών το καλοκαίρι. Η κοινωνική τάση είναι παρούσα -και όχι μόνο εντός συνόρων. Το απέδειξαν δύο κάλπες που στήθηκαν σε δύο χώρες της Ευρώπης που ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές τις ίδιες μέρες: στην καθολική Ιρλανδία απέρριψαν σε δημοψήφισμα τις συνταγματικές αλλαγές που θα εκσυγχρόνιζαν τις αναφορές στον ρόλο της γυναίκας και στην οικογένεια. Το 67,6% απέρριψε την ερώτηση ο ορισμός της οικογένειας να διευρυνθεί στις μακροχρόνιες σχέσεις ζευγαριών που συζούν και έχουν παιδιά χωρίς να έχουν παντρευτεί, ενώ το 73.9% απέρριψε την απάλειψη της αναφοράς στην ζωή και τις υποχρεώσεις μιας γυναίκας εντός της οικογενειακής εστίας. Το καλύτερο ήταν πως όλα είχαν ετοιμαστεί για το ανάποδο αποτέλεσμα -το δημοψήφισμα διεξήχθη ανήμερα της Ημέρας της Γυναίκας, από μια κυβέρνηση που «συμπεριφέρθηκε αλαζονικά», όπως συζητείται δημόσια στην περιοχή, θεωρώντας πως έχει τα «ναι» στο τσεπάκι.
Στις εκλογές της Πορτογαλίας, από την άλλη, δεν έχασαν μόνο οι Σοσιαλιστές την πρώτη θέση, λίγους μήνες πριν από τις ευρωκάλπες: το ακροδεξιό Chega αυξάνει τα ποσοστά του και πολύ πιθανό να εξελιχθεί στον ρυθμιστή σχηματισμού κυβέρνησης. Το Chega ιδρύθηκε το 2019 και έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός λαϊκίστικου κόμματος τύπου alt-right -θεωρείται πως έχει ρατσιστικές και σεξιστικές θέσεις για μετανάστες, γυναίκες, Ρομά και μουσουλμάνους, ενώ στις τάξεις της νεολαίας του φιλοξενεί, σύμφωνα με το GPAHE, και νέους σε ηλικία οπαδούς του Σαλαζάρ.Ο.Τ.