Helen Dixon:H σιδηρά κυρία «εφιάλτης» της ευρωπαϊκής τεχνολογίας!!
Helen Dixon: Η σιδηρά κυρία – «εφιάλτης» των Big Tech
Περισσότερες από τις μισές από τις 30 αρχές που είναι επιφορτισμένες με την επιβολή των κανόνων δεδομένων του μπλοκ καθοδηγούνται από γυναίκες
Πέρσι, η αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Νορβηγίας έπληξε τη Meta Platforms Inc. με απαγόρευση που σχετίζεται με την επεξεργασία δεδομένων χρηστών, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ήταν μια επικίνδυνη κίνηση για ένα μικρό γραφείο, αλλά απέδωσε αρκετούς μήνες αργότερα, όταν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέκτειναν τους περιορισμούς σε ολόκληρη την περιοχή. Επίσης, αμαύρωσε τη φήμη του νέου αφεντικού του οργανισμού – μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στον αυξανόμενο κατάλογο γυναικών που συμμετέχουν σε ρυθμιστικές αρχές δεδομένων της Ευρώπης για να χαλιναγωγήσει τις μεγάλες τεχνολογίες.
Η Line Coll, πρώην δικηγόρος τεχνολογίας, ανέλαβε τον ρόλο της το 2022, συμμετέχοντας σε μια ελίτ ομάδα αξιωματούχων που μπορούν να επιβάλουν αλλαγές στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου χρησιμοποιώντας το μαγικό ραβδί του αυστηρού νόμου περί προστασίας δεδομένων της περιοχής, του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Αυτή η νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2018, μετέτρεψε τη ρύθμιση των δεδομένων, που κάποτε θεωρούνταν νομική οπισθοδρόμηση, σε εξέχοντα τομέα και ανέδειξε πολλές γυναίκες που εργάζονται σε αυτήν στο προσκήνιο.
Γυναικεία υπόθεση
Περισσότερες από τις μισές από τις 30 αρχές που είναι επιφορτισμένες με την επιβολή των κανόνων δεδομένων του μπλοκ καθοδηγούνται από γυναίκες και με τους σαρωτικούς νέους τεχνολογικούς κανονισμούς της ΕΕ που ισχύουν τώρα, οι ρόλοι τους ως φύλακες μπορεί να επεκταθούν ακόμη περισσότερο. Η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ισλανδία έχουν όλες γυναίκες επιτρόπους δεδομένων, όπως και η Γαλλία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και, μέχρι πρόσφατα, η Ιρλανδία.
Και σε άλλους τομείς, οι γυναίκες ρυθμιστικές αρχές πρωτοστατούν. Η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Margrethe Vestager, άφησε το στίγμα της και πάλι αυτή την εβδομάδα, όταν χτύπησε την Apple με το τρίτο μεγαλύτερο πρόστιμο ανταγωνισμού που έχει επιβληθεί ποτέ από το μπλοκ. Η Βεστάγκερ αυτές τις μέρες είναι ένας από τους τρεις πιο ισχυρούς αντιμονοπωλιακούς παρατηρητές στον κόσμο, μαζί με τη Sarah Cardell του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι διευθύνουσα σύμβουλος της CMA, και την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ Lina Khan, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι γυναίκες «διαμόρφωσαν πώς μοιάζει σήμερα αυτός ο τομέας δικαίου», δήλωσε η Andrea Jelinek, πρώην κορυφαία ρυθμιστική αρχή τεχνολογίας της Αυστρίας, σε ομιλία της τον Νοέμβριο. «Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά στην προστασία δεδομένων, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου άνδρες», θυμάται. Οι γυναίκες που ανέλαβαν αυτούς τους ρόλους, επιπλέον, «συχνά το έκαναν πάνω από τις καθημερινές μας δουλειές ως δικηγόροι, τεχνολόγοι και επιχειρηματίες».
Δεν συγκινούνται οι άνδρες
«Η θεωρία μου ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ότι οι άνδρες προσελκύονταν λιγότερο από την προστασία των δεδομένων, επειδή ήταν ένας τομέας δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα χρήματα ήταν λιγότερο σημαντικά», πρόσθεσε.
Καθώς οι τεχνολογικοί γίγαντες των ΗΠΑ έγιναν πιο κυρίαρχοι στην Ευρώπη, οι γυναίκες συνέχισαν να μετακινούνται σε ρυθμιστικούς ρόλους. «Ξεκίνησε ίσως πριν από 10 χρόνια», δήλωσε ο Wim Nauwelaerts, δικηγόρος προστασίας δεδομένων με περισσότερες από δύο δεκαετίες εμπειρίας.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο όνομα είναι η Helen Dixon, πρώην επίτροπος προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας. Όταν τέθηκε σε ισχύ ο GDPR, εξουσιοδοτώντας τις ρυθμιστικές αρχές να επιβάλλουν πρόστιμα έως και 4% των ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας για παραβίαση δικαιωμάτων προστασίας δεδομένων ή αποτυχία πρόληψης σοβαρών παραβιάσεων δεδομένων, το γραφείο της έγινε αμέσως ο κορυφαίος εποπτικός φορέας της Ευρώπης. Μερικές από τις πιο ισχυρές αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Meta, η Apple Inc. και η Google της Alphabet Inc. ίδρυσαν τις βάσεις τους στην ΕΕ στην Ιρλανδία και η Dixon ήταν επιφορτισμένος με την παρακολούθηση της συμμόρφωσής τους.
H Dixon, η οποία παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο μετά από σχεδόν 10 χρόνια στη δουλειά, είναι πεπεισμένη ότι με τους νέους κανόνες ελέγχου περιεχομένου και ψηφιακής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, καθώς και μια σειρά άλλων νόμων της ΕΕ που τίθενται σε ισχύ, οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν χρόνια εμπειρίας που βελτιώθηκε μέσω του GDPR. Όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά αυτή η νομοθεσία, οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο το μπλοκ των 27 εθνών ήταν σε θέση να σταθμίσουν τις υποθέσεις σε επίπεδο ΕΕ πριν ένας εποπτικός φορέας εκδώσει τελική απόφαση, οδηγώντας σε εντάσεις σχετικά με τη δικαιοδοσία και την ταχύτητα.
Το πρόστιμο – ρεκόρ στη Meta
Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Dixon ξεκίνησε περισσότερες από 80 έρευνες στους μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες και επέβαλε πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα. Μερικές από τις πιο σαρωτικές έρευνές της αφορούσαν το Twitter και το TikTok της ByteDance Ltd., αλλά καμία εταιρεία δεν έλαβε τόσο εξονυχιστικό έλεγχο όσο η Meta, η οποία έλαβε περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε συλλογικά πρόστιμα σε μια σειρά ερευνών. Η Dixon έγραψε ιστορία πέρσι όταν επέβαλε στη Meta πρόστιμο 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο επικεφαλής δεδομένων του Λουξεμβούργου Tine Larson, ο οποίος επέβαλε στην Amazon.com Inc. πρόστιμο προστασίας δεδομένων ύψους 746 εκατομμυρίων ευρώ το 2021. Και οι δύο αποφάσεις βρίσκονται υπό έφεση και εκκρεμούν περαιτέρω έρευνες για τις Meta, TikTok, Google και Twitter.
H κριτική ότι οι ιρλανδικές ρυθμιστικές αρχές χρειάζονταν πολύ χρόνο για να ολοκληρώσουν τις έρευνες σε επίπεδο ΕΕ οδήγησε στην απόφαση να αυξηθεί ο αριθμός των εθνικών επιτρόπων από έναν σε τρεις. Με την υποστήριξη της αντιπροέδρου Vera Jourova, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη επίσης πέρυσι με νομικές τροποποιήσεις για να συμβάλει στον εξορθολογισμό της συνεργασίας μεταξύ των αρχών προστασίας δεδομένων, ώστε οι μεγάλες υποθέσεις να μπορούν να αντιμετωπίζονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Τέτοιες αλλαγές έρχονται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, καθώς το νέο ρυθμιστικό τοπίο θα θέσει πρωτοφανή ζήτηση στους δικηγόρους προστασίας δεδομένων για να βελτιώσουν το παιχνίδι τους και στους ήδη υπερφορτωμένους φύλακες για να ενισχύσουν τους πόρους και την εμπειρογνωμοσύνη τους.
«Οι γυναίκες βρίσκονται στον χώρο της προστασίας εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η Anu Talus, διαμεσολαβήτρια δεδομένων της Φινλανδίας και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων. Και παρά τις πρόσφατες αλλαγές, παραμένει «ένα πεδίο με πολλές έμπειρες γυναίκες που αποφάσισαν να μείνουν».Ο.Τ.