Ticker

10/recent/ticker-posts

Kraken:Γιγάντιο τέρας των θαλασσών!!Ζωολόγος Smithsonian αποκαλύπτει την φρικιαστική αλήθεια για το Kraken[vid]

Kraken: Tο μυθικό;;;… πλάσμα των θαλασσών!! Το Kraken, ένα τρομακτικό θαλάσσιο τέρας!! Το πραγματικό ζώο πίσω από το τέρας! !Ένας Ζωολόγος στο Ινστιτούτο Smithsonian μοιράζεται την ιστορία του Kraken. Σύμφωνα με τη σκανδιναβική μυθολογία, το Kraken είναι ένα τρομακτικό . γιγαντιαίο πλάσμα της θάλασσας που λέγεται ότι έχει μήκος ένα μίλι. Οι ιστορίες το περιγράφουν γενικά ως ένα τρομακτικά τεράστιο χταπόδι ή καλαμάρι σαν πλάσμα που επιτίθεται σε πλοία. Σύμφωνα με μερικές ιστορίες, το Κράκεν ήταν τόσο τεράστιο που το σώμα του μπορούσε να εκληφθεί ως νησί. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να υπάρχει ένα πραγματικό ζώο πίσω από αυτούς τους τρομακτικούς θρύλους; Το Kraken αναφέρεται για πρώτη φορά στο Örvar-Oddr, ένα ισλανδικό έπος του 13ου αιώνα που περιλαμβάνει δύο θαλάσσια τέρατα, το Hafgufa (ομίχλη της θάλασσας) και το Lyngbakr (heather-back). Το Hafgufa πιστεύεται ότι αποτελεί αναφορά στο Kraken. Περίπου εκείνη την εποχή (γύρω στο 1250), μια άλλη αναφορά σχετικά με τοKraken τεκμηριώθηκε στο νορβηγικό επιστημονικό έργο Konungs skuggsja. Η αναφορά αυτή έλεγε ότι μόνο δύο υπήρχαν επειδή δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν και θα χρειαζόταν τόση τροφή που δεν μπορούσαν να επιβιώσουν. Αυτή η αναφορά συνεχίζει να περιγράφει τις διατροφικές συνήθειες του Kraken, υποστηρίζοντας ότι ((θα παγιδεύσει τα γύρω ψάρια τεντώνοντας το λαιμό του με έναν δακτύλιο, απελευθερώνοντας κάποια υπολείμματα τροφίμων από το στόμα του. Άλλες αναφορές δείχνουν ότι το θηρίο εκπέμπει ένα «έντονο και περίεργο άρωμα», ή ίσως επίστεγο, όταν ήθελε να ταΐστεί. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα ψάρια θα γοητευτούν και θα μπούνε στο στόμα του Κράκεν για να ταΐστούν. Ως αποτέλεσμα, τεράστιες ποσότητες θα παγιδευτούν)). Η ξαφνική συγκέντρωση ψαριών θεωρήθηκε ως προειδοποιητικό σημάδι για τους ναυτικούς να απομακρυνθούν γρήγορα από μια περιοχή, ώστε να μην πέσουν θύματα του Κράκεν. Το Kraken αναφέρθηκε επίσης στην πρώτη έκδοση του Systema Naturae (1735), σε μια ταξινόμηση των ζωντανών οργανισμών από τον Σουηδό βοτανολόγο, γιατρό και ζωολόγο Carolus Linnaeus. Ταξινόμησε το Kraken ως κεφαλόποδο, ορίζοντας το επιστημονικό όνομα Microcosmus marinus . Αν και καμία αναφορά στον Kraken παραλείφθηκε σε μεταγενέστερες εκδόσεις του Systema Naturae, Ο Linnaeus το περιέγραψε στο μεταγενέστερο έργο του, Fauna Suecica (1746), ως "μοναδικό τέρας" που λέγεται ότι κατοικούσε στις θάλασσες της Νορβηγίας, αλλά δεν το έχω δει από κοντά αυτό το ζώο ". Η μαρίνα Carta του Σουηδικού εκκλησιαστικού Olaus Magnus από το 1539 δείχνει μια σειρά θαλάσσιων πλασμάτων στα νερά μεταξύ Νορβηγίας και Ισλανδίας. Ήταν το Kraken ένα γιγαντιαίο χταπόδι, καλαμάρι ή καβούρι;
Χάρη στις αναφορές των ψαράδων , ο Δανός ιστορικός Erik Pontoppidan περιέγραψε την εμφάνιση του Kraken στο έργο του Φυσική Ιστορία της Νορβηγίας (1755). Έγραψε ότι το θηρίο είναι «στρογγυλό, επίπεδο και γεμάτο όπλα, ή κλαδιά […] το μεγαλύτερο και το πιο εκπληκτικό από όλη τη δημιουργία ζώων. " Οι ψαράδες που μίλησαν με τον Pontoppidan ήταν προφανώς ομόφωνοι στην περιγραφή τους για το πλάσμα. Οι περισσότεροι μελετητές πιστεύουν ότι το Κράκεν βασίζεται σε μία συγχώνευση ειδών καλαμαριών ή χταποδιών. Το πιο δημοφιλές είναι η πεποίθηση ότι η εμφάνιση του θηρίου είναι πιο κοντά σε ένα γιγαντιαίο καλαμάρι. Ωστόσο, αυτά τα ζώα δεν πιστεύεται ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο, σε αντίθεση με το πολύ πιο επιθετικό, αλλά πολύ μικρότερο - μόνο για το μέγεθος ενός ανθρώπου - καλαμάρι Humboldt. Μερικοί έχουν μάλιστα προτείνει ότι το Κράκεν αναδύθηκε από το ακόμη μεγαλύτερο (κατά μάζα) κολοσσιαίο καλαμάρι, αλλά αυτό είναι απίθανο αφού τα κολοσσιαία καλαμάρια ζουν κοντά στην Ανταρκτική και όχι στη Σκανδιναβία. Ένα Κράκεν επιτίθεται σε ένα πλοίο.
Παρόλο που το Κράκεν χαρακτηριζόταν συνήθως σαν ένα τεράστιο χταπόδι ή καλαμάρι, το οποίο πιθανώς βασίζεται στο θρυλικό τέρας, έχει επίσης περιγραφεί ως ένα "καβούρι" πλάσμα που πιστεύεται ότι προκαλεί μεγάλο τρόμο. Ο Σουηδός συγγραφέας Jacob Wallenberg περιέγραψε το Kraken στο έργο Min son på galejan του 1781 ("Ο γιος μου στο μαγειρείο") ως εξής: "Σταδιακά, ο Κράκεν ανεβαίνει στην επιφάνεια, και όταν βρίσκεται σε δέκα έως δώδεκα μέτρα, τα σκάφη είχαν καλύτερη κίνηση έξω από τη περιοχή του, καθώς σύντομα θα ξεσπάσει σαν ένα πλωτό νησί, εκτοξεύοντας νερό από τα φοβερά ρουθούνια του και δημιουργώντας κύματα γύρω του, που μπορούν να φτάσει πολλά μίλια σε απόσταση. Θα μπορούσε κανείς να αμφιβάλλει ότι αυτός είναι ο Λεβιάθαν του Ιώβ. Ο πιο πιθανός υποψήφιος για τον Κράκεν Το Κράκεν λέγεται ότι βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας και της επιφάνειας για αναζήτηση τροφής ή όταν διαταράσσεται, πιθανώς από ένα μεγάλο πλοίο. Οι ιστορίες αναφέρουν γενικά ότι όταν οι άνθρωποι είχαν επαφή με έναν Κράκεν υπήρχε σίγουρα πρόβλημα. Μερικά παραμύθια αναφέρονται στο πλάσμα ως «θαλάσσιο πρόβλημα», που υπαινίσσεται τη φύση τους. Μπορεί ακόμη και να είναι λίγο πιο ελαφρύ ψευδώνυμο από ό, τι του αξίζει όταν αναφέρεται στις τρομακτικές ιστορίες των γιγαντιαίων θηρίων που καταλαμβάνουν πλοία γεμάτα άντρες και τα τραβούν κάτω στα βάθη της θάλασσας. Εάν τα ισχυρά πλοκάμια του «θαλάσσιου τέρατος» δεν καταφέρουν να συντρίψουν ένα πλοίο, τότε υποτίθεται ότι θα κολυμπήσει γρήγορα σε κύκλους γύρω από ένα πλοίο και θα δημιουργήσει μια υδροδύνη για να επιτύχει τον κακόβουλο στόχο του. Ο μύθος του Κράκεν πιστεύεται από πολλούς ιστορικούς ότι προήλθε από το γιγαντιαίο καλαμάρι. Εάν το Kraken βασίζεται σε ένα γιγαντιαίο καλαμάρι, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την περιγραφή του "belch" ή του "poop" που λέγεται ότι εκπέμπει το πλάσμα - μια σύγχυση των θεατών που βλέπουν το καλαμάρι να προσπαθεί να προστατευθεί με το ψεκασμό του μελανιού. Το γιγαντιαίο καλαμάρι μπορεί να φτάσει τα 13 μέτρα (43 πόδια) σε μήκος και σπάνια το έχει δει ο άνθρωπος καθώς ζει σε πολύ βαθιά νερά. Τα μεγάλα πλοκάμια και η συγκλονιστική εμφάνιση του τότε άγνωστου πλάσματος θα είχαν δημιουργήσει φανταστικές ιστορίες. Ακόμα και σήμερα, υπάρχει μια αίσθηση μυστηρίου, δέος, και μερικές φορές τρόμου όταν οι άνθρωποι ακούνε ιστορίες για γιγαντιαία καλαμάρια που κατοικούν στα σκοτεινά και προφανή βάθη του ωκεανού. Με τόσα πολλά βαθύτερα μέρη του ωκεανού ακόμα ανεξερεύνητα από τους ανθρώπους, είναι επίσης πιθανό οι ιστορίες του Kraken να δημιουργήθηκαν από κάτι ακόμα μεγαλύτερο, πιο αρχαίο και πιο τρομακτικό από οποιοδήποτε ζώο γνωρίζουμε σήμερα.