Πυρρίχιος στην σέντρα της "Αγιάς Σοφιάς", ο Παντελίδης, ο Καζαντζίδης και όσα έγιναν την μεγάλη βραδιά.
Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και 98 χρόνια από τη γέννηση της Αθλητικής Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ), η ιστορική ομάδα έκοψε την κορδέλα της νίκης και επέστρεψε με τον καλύτερο τρόπο στο σπίτι της, στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Σε πείσμα κάποιων που υποστήριζαν ότι δεν θα γίνει ποτέ το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, 19 χρόνια και 5 μήνες μετά την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας», η «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena» στέκει εκεί όπου κάποτε βρήκαν καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Το νέο γήπεδο, ένα υπερσύγχρονο έργο υποδομής για τον ελληνικό αθλητισμό που παρόμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα και ίσως σε ολόκληρη την Ευρώπη, γέμισε με περίπου 32.000 φιλάθλους και επισήμους οι οποίοι έζησαν μοναδικές στιγμές όπως και όλοι όσοι παρακολούθησαν τη λαμπρή τελετή των εγκαινίων από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, με παρουσιαστές τους ηθοποιούς Αντώνη Αντωνίου και Ναταλία Δραγούμη.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκανε αυτό ακριβώς που είχε υποσχεθεί στους κιτρινόμαυρους οπαδούς και έδωσε με τη βοήθεια του ΟΠΑΠ, της Περιφέρειας Αττικής και των φιλάθλων ένα γήπεδο-κόσμημα. Κι αυτό του αναγνωρίστηκε, πρώτα από τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ αμέσως μετά τον αγιασμό.
Μια αναγνώριση που καταχειροκροτήθηκε από τους φιλάθλους και έκανε τον Δημήτρη Μελισσανίδη να βουρκώσει.
«Η ΑΕΚ επειδή είναι Ιδέα είναι και κάτι σημαντικό. Είναι το σύμβολο της προσφυγιάς. Τώρα που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ευχαριστούμε τον Θεό και όσους εργάστηκαν να φτάσουμε σε αυτή τη γιορτή. Ευχαριστώ και τον έναν, τον Δημήτρη Μελισσανίδη… Αυτός που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα», είπε ο μητροπολίτης.
Λίγο αργότερα και μετά τη γεμάτη συναίσθημα ομιλία του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο μητροπολίτης στάθηκε δίπλα του για να κόψουν την κορδέλα της νίκης.
Ο «τίγρης» τόνισε πως η «Αγια-Σοφιά» είναι μια πατρίδα μέσα στην πατρίδα. «Μαζί μας είναι και όσοι είναι εκεί ψηλά. Ο Σπανούδης, τα αδέρφια Ιωνά, ο Κωνταντίνος Δημόπουλος. Μαζί μας είναι και ο Κανάκης, ο Τζανετής, ο Μαρόπουλος. Κάπου εδώ δίπλα μας είναι και ο Στέλιος Σεραφείδης. Η ψυχή του θα ζει αιώνια. Εκεί ψηλά και οι Πατριάρχες μας ο Νίκος Γκούμας και ο Λουκάς Μπάρλος. Οι πατεράδες μας που μας πήραν από το χέρι και μας έβαλαν στις εξέδρες. Είναι όλοι εκείνοι που πριν από 98 χρόνια, πριν φτιάξουμε τα νέα σπιτικά, ήρθαν εδώ να στεγάσουν την Ιστορία τους από την Πόλη, την Ιωνία, το Αϊβαλί», είπε μεταξύ άλλων.
«Η Αγια-Σοφιά δεν είναι απλά γήπεδο. Μέσα σε αυτό οι φίλοι της ΑΕΚ θα δουν όλη την ιστορία… Ιδρύσαμε και το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, όπου τα ελληνόπουλα θα έχουν ευκαιρία να μάθουν τα πάντα. Οι φίλοι της ομάδας θα περνούν 45 θύρες που έχουν τα ονόματα των πόλεων των παππούδων μας. Δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες. Υπάρχουν αλησμόνητες. Το γήπεδό μας είναι η αναπαράσταση. Είναι μία μικρή πατρίδα μέσα στην πατρίδα μας. Είναι φυλακτό που θα κουβαλάει κάθε ΑΕΚτζής πάνω του», υπογράμμισε.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκλεισε την ομιλία του με ευχαριστίες και τονίζοντας πως το γήπεδο δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ. «Τιμή και δόξα στην ΑΕΚ. Ζήτω η ΑΕΚ! Ζήτω η ΑΕΚ!», φώναξε με τον κόσμο να τον ακολουθεί.
Το νέο γήπεδο ευλόγησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος στο τηλεοπτικό μήνυμά του αναφέρθηκε και στην απόφαση να ονομαστεί «Αγια-Σοφιά».
«Η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν αποθνήσκουν, ζουν, εμπνέουν και χαρίζουν αγάπη. Εύχομαι το στάδιο αυτό να γίνει πεδίο δόξας λαμπρό και να αποτελέσει σύμβολο του φίλαθλου πνεύματος και έναν τόπο πολιτισμού για τη Νέα Φιλαδέλφεια και την Αθήνα. Ευχόμαστε καλή αρχή και μεγάλες νίκες για την ΑΕΚ, για τον αθλητισμό», ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο 92χρονος Κώστας Νεστορίδης συνοδευόμενος από τους δύο γιους του και όντας σε αμαξίδιο, πάτησε το γρασίδι του γηπέδου.
Μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του σήκωσε το κασκόλ της ομάδας καταχειροκροτούμενος από τους φιλάθλους. Το ίδιο συγκινημένοι ήταν και οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ που μπήκαν στο γήπεδο για να ψάλλουν όλοι μαζί και υπό τη συνοδεία του Ματθαίου και του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη τον ύμνο της ομάδας.
Παρόντες στα εγκαίνια ήταν και όλοι εκείνοι που περίμεναν όλα αυτά τα χρόνια το γήπεδο, που λάτρεψαν την ΑΕΚ αλλά άφησαν την τελευταία τους πνοή πριν δουν τον υπερσύγχρονο αθλητικό χώρο θαύμα που πλέον απολαμβάνουν οι λάτρεις της ομάδας.
Η νύχτα έγινε μέρα από τα πυροτεχνήματα και τους εκπληκτικούς φωτισμούς που ανέδειξαν τα χορευτικά (οι Αμαζόνες της ΑΕΚ) και μουσικά σημεία (ο Παντελής Θαλασσινός με την ορχήστρα του) της τελετής, «ζωντάνεψαν» την πολύχρονο ιστορία της ΑΕΚ και «υπογράμμισαν» με συγκλονιστικό τρόπο, τόσο την απόδοση του χορού σέρρα από τους 60 χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών όσο και του πετάγματος του αετού.
Η ΑΕΚ ανανέωσε το ραντεβού της με τους φιλάθλους, για τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος της αγώνας στην «Αγια-Σοφιά – ΟΠΑΠ ARENA».