Ticker

10/recent/ticker-posts

Πύρινος εφιάλτης στην Αττική:«Τρίγωνο φωτιάς» σε πέντε περιοχές!![vid]

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να καταφέρουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα πύρινα μέτωπα στην Πεντέλη και τις γύρω περιοχές. Ακατάπαυστα συνεχίζουν τη μάχη με τη φωτιά 485 πυροσβέστες και 7 εναέρια στη βορειοανατολική Αττικη από το απόγευμα της Τρίτης. Με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει ρίψεις νερού από αέρος τα εναέρια μέσα και συνολικά στο σημείο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσονται τα μέτωπα της πυρκαγιάς έχουν αναπτυχθεί 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Η μάχη τους, όμως, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Εστίες σε 5 περιοχές Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε 5 περιοχές και συγκεκριμένα σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη, Διώνη και στη Λ. Μαραθώνος. Αυτοκτόνησε 84χρονος βλέποντας το σπίτι του να καίγεται Εκτός από τους πυροσβέστες που δίνουν απίστευτη μάχη από χτες το βράδυ, υπερπροσπάθεια κάνουν και πολίτες που έχουν μείνει προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους. Ηλικιωμένοι πολίτες με δάκρυα στα μάτια ρίχνουν νερό όπου μπορούν γύρω από τα σπίτια τους προκειμένου να μην πλησιάσει άλλο η φωτιά. Μάλιστα μερικοί αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με αστυνομικούς να τους παρακαλούν να φύγουν. Τα παραπάνω συγκλονιστικά περιστατικά έρχεται να συμπληρώσει μία είδηση που σόκαρε το Πανελλήνιο. Συγκεκριμένα το πρωί της Τετάρτης έγινε γνωστό πως ένας 84χρονος βλέποντας το σπίτι του να καίγεται για Τρίτη φορά, έβαλε τέλος στη ζωή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε το πρωί από τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στην περιοχή. Μάχη με τον άνεμο και τον χρόνο δίνουν οι πυροσβέστες – Πότε θα είναι η μέγιστη ένταση Την ίδια ώρα μάχη με το χρόνο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να καταφέρουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα πύρινα μέτωπα στην Πεντέλη και τις γύρω περιοχές. Ειδικότερα, οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί, με την έντασή τους να υπολογίζεται σε 7-8 μποφόρ, ενώ κάποιες ριπές έφτασαν και τα 9 μποφόρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μετεωρολογικό σταθμό Πεντέλης, οι άνεμοι στις 04:50 τα ξημερώματα έφτασαν ακόμα και στα 113 χιλιόμετρα την ώρα. Αποκλιμάκωση μετά το απόγευμα – Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων Ιδιαίτερα δύσκολες θα είναι και οι επόμενες ώρες, με την αποκλιμάκωση των φαινομένων να αναμένεται από το απόγευμα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, το έργο της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς στα πύρινα μέτωπα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση με τις ριπές του ανέμου να φτάνουν τα 80 με 85χλμ/ώρα. Οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί, με ριπές ανέμου κατά διαστήματα τα 7-8 μποφόρ. Από το βράδυ θα σημειωθεί μία μικρή μείωση της τάξεως των 2 με 3 μποφόρ.
Επίσης, επιβαρυντικό μετεωρολογικό στοιχείο των επόμενων ημερών θα είναι και οι έντονα θερμές μάζες που θα έρθουν, οι οποίες με τους ισχυρούς ανέμους θα είναι ένα μείγμα πραγματικά πολύ επικίνδυνο. Μέγιστη ένταση στις 12 το μεσημέρι Όπως τόνισε η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ, Χριστίνα Σούζη «το μέγιστο της έντασης των ανέμων θα είναι γύρω στις 12 με 1μμ». «Από νωρίς το απόγευμα θα αρχίσει η εξασθένηση των ανέμων, προς το βράδυ ουσιαστικά θα έχουμε εξασθένηση. Οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες, πολύ δύσκολες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Σούζη. Μία ανάσα από τα σπίτια είναι η φωτιά στην Παλλήνη με την ατμόσφαιρα να είναι άκρως αποπνικτική και στην ευρύτερη περιοχή. Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν μείνει πίσω προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους. Οι πυροσβέστες κάνουν υπερπροσπάθεια από χτες να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα, αλλά και τις εστίες φωτιάς που πλησιάζουν απειλητικά τα σπίτια στην Παλλήνη. Στο παρακάτω βίντεο φαίνονται τρεις πυροσβέστες με μία μάνικα να ρίχνουν νερό στην είσοδο ενός σπιτιού, ενώ οι φλόγες βρίσκονται μία ανάσα μακριά. Φόβοι να μην μπει στη Διώνη Την ίδια ώρα σκληρή μάχη δίνουν τοπική αυτοδιοίκηση και πυροσβέστες για να μην μπει η φωτιά στη Διώνη. «Αυτή τη στιγμή η φωτιά παρά τη φορά του ανέμου, πηγαίνει αντίθετα, και επιχειρεί να μπει στον οικισμό της Διώνης» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς. «Έχω παρατάξει τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας, μού στέλνουν 3 ακόμα πυροσβεστικά να δημιουργήσουν μια ζώνη, γιατί αν η φωτιά μπει μέσα στον οικισμό της Διώνης που είναι πευκόφυτος, πραγματικά η καταστροφή θα είναι πιο μεγάλη» προειδοποίησε ο Βαγγέλης Μπουρνούς. «Ο οικισμός έχει δοθεί εντολή από νωρίς να εκκενωθεί, δεν έχει εκκενωθεί, άνθρωποι μένουν πίσω είτε γιατί δεν το πιστεύουν, είτε γιατί θέλουν να προστατέψουν την περιουσία τους» επισήμανε ο κ. Μπουρνούς. «Ο οικισμός έχει 2.500 μόνιμους κατοίκους, ένα μεγάλο μέρος από αυτούς είναι ακόμα στα σπίτια τους. Η φωτιά δεν πρέπει να περάσει την Επτανήσου» τόνισε. Σε Κύθηρα και Κρήτη έφτασε ο καπνός της φωτιάς στην Πεντέλη – Δορυφορική εικόνα Δορυφορική εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνει τους καπνούς να φτάνουν μέχρι τα Κύθηρα και να πλησιάζουν την Κρήτη. Μεταφέρθηκε έως και 400 χιλιόμετρα ο καπνός
Συγκεκριμένα, οπτική δορυφορική εικόνα που έλαβε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11, δείχνει τον καπνό της δασικής φωτιάς της Πεντέλης να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς βόρειους και βορειοανατολικούς ανέμους τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά προς την θάλασσα των Κυθήρων και το Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος το πρωί της Τετάρτης (20.07.2022 07:40). Σημειώνεται πως νωρίτερα το meteo ανακοίνωσε πως στην περιοχή της Πεντέλης πνέουν από το πρωί άνεμοι 7 μποφόρ με τις ριπές των ανέμων να ξεπερνούν τα 100χλμ/ώρα. Μέχρι το πρωί της Τετάρτης τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς εντοπίζονται στον Γέρακα, την Ανθούσα, την Παλλήνη, τη Διώνη καθώς και στη λεωφόρο Μαραθώνος. Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: Απομακρυνθείτε άμεσα από το μέτωπο της φωτιάς Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Πεντέλης επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα για την προστασία ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά. Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις από και προς τα μέτωπα της φωτιάς. Αν μετακινείστε με ΙΧ Αν μετακινείστε με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παράκληση τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας. Συνιστούμε στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του. Θερμή παράκληση Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο. Θερμή παράκληση για αποφυγή αλόγιστης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα διακοπών σε αναπνευστικούς ασθενείς που απαιτούν συνεχή λήψη οξυγονοθεραπείας.