Ticker

10/recent/ticker-posts

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ!!ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ''ΔΟΛΟΦΟΝΟ'' ΛΙΜΝΗ ΧΩΡΙΣ ΠΥΘΜΕΝΑ ΟΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ!![2 ΒΙΝΤΕΟ]

Δεν υπάρχει κανένας τοπικός ψαράς ή κολυμβητής εδώ στην λίμνη αυτή. Ο θρύλος λέει ότι ένας «δράκος» ζει στον βυθό της. Τα καταγάλανα νερά αυτής της εκπληκτικής λίμνης, που κρύβεται στα βουνά του Καυκάσου της Ρωσίας, περιβάλλονται από μυστήριο. Είναι ακατοίκητο από τα ψάρια και αποφεύγεται από τους ντόπιους. μόνο περιστασιακοί τουρίστες, επιστήμονες και δύτες τολμούν να κολυμπήσουν εδώ.
Όποιος και αν είναι ο καιρός, η θερμοκρασία του νερού παραμένει πάντα ίδια (9 βαθμοί Κελσίου) και, παρόλο που η υπόγεια πηγή του δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί πλήρως, 70 εκατομμύρια λίτρα νερού εκρέουν από αυτό καθημερινά. Βρίσκεται 40 χλμ. Νότια της πόλης Nalchik, σε απόσταση 809 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η λίμνη "Nizhneye Goluboye" είναι μία από τις πέντε καρστικές λίμνες της Δημοκρατίας Kabardino-Balkaria της Ρωσίας, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του ασβεστολιθικού βράχου χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτή η γραφική λίμνη είναι σχεδόν ακατοίκητη. Στην τοπική γλώσσα των Βαλκάρων, η λίμνη ονομάζεται "Tserik-Kel", η οποία μπορεί να μεταφραστεί ως "σάπια" που δείχνει την δυσάρεστη μυρωδιά του υδρόθειου που υπάρχει στο νερό. Η υψηλή συγκέντρωση υδρόθειου δίδει στο νερό αυτό το βαθύ χρώμα του μπλε και καθιστά τη λίμνη ακατοίκητη από τα ψάρια. Κανένα ον, εκτός από τους gammarus και τα φύκια και κάποιες μικρές καραβίδες, δεν θα μπορούσε να προσαρμοστεί στη ζωή της λίμνης αυτής. Παρόλο που η λίμνη δεν είναι τόσο μεγάλη - 235x130 μέτρα - είναι ο υποβρύχιος κόσμος που την καθιστά ξεχωριστή. Δεν είναι μόνο η πιο όμορφη, αλλά και η βαθύτερη από τις καρστικές λίμνες της Ρωσίας και ανήκει στις δέκα βαθύτερες λίμνες της χώρας. Το βάθος της είναι ένα μυστήριο για αιώνες και θεωρείται από τους ντόπιους τεράστιο. Το 2016, μια επιστημονική αποστολή κατάφερε να φτάσει μέχρι τα 279 μέτρα (21 μέτρα πιο βαθιά από ό, τι είχε επιτευχθεί προηγουμένως). Αυτό είναι βαθύτερο από το ύψος του κεντρικού κτιρίου του κρατικού πανεπιστημίου της Μόσχας (182 μέτρα). Μετά από 400 καταδύσεις και έρευνα που έγινε με υποβρύχιο εξοπλισμό και τηλεχειριζόμενο ρομπότ, οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι οι υποβρύχιες σπηλιές της λίμνης έμοιαζαν ακόμα πιο βαθιές. Αλλά η ορατότητα ξαφνικά επιδεινώθηκε και έπρεπε να αφήσουν περαιτέρω έρευνα για το μέλλον.
Οι επιστήμονες πίστευαν επίσης ότι η λίμνη είναι ηλικίας περίπου 10.000 ετών και "τροφοδοτείται" όχι μόνο από μία υπόγεια πηγή νερού, αλλά από διάφορες ρωγμές που καλύπτονται από πέτρες που πέφτουν από τα τείχη της. Ο λόγος πίσω από τη σταθερή θερμοκρασία του νερού είναι στο βάθος του: το νερό που συνεχώς προέρχεται από το κάτω μέρος απλά δεν έχει αρκετό χρόνο για να ζεσταθεί κατά τη διάρκεια καυτών καλοκαιριών ή να κρυώσει περισσότερο στους κρύους χειμώνες. Το πρόβλημα με την εξερεύνηση τέτοιων βαθέων υδάτων, ειδικά στα 809 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους δύτες και πολύ ακριβό, λέει ο Σεργκέι Γκορπινιούκ, τεχνικός εκπαιδευτής καταδύσεων. "Από την άποψη της δυσκολίας, θα μπορούσε να συγκριθεί με την πτήση προς τη Σελήνη! Όταν ένα άτομο βρίσκεται στο διάστημα, η διαφορά μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής πίεσης είναι μόνο 1 ατμόσφαιρα [ATM]. Κατά την κατάδυση στα 200 μέτρα, μια τέτοια διαφορά φτάνει τα 20 ATM " εξήγησε. Επιστήμονες και δύτες προσπάθησαν επίσης να εξερευνήσουν το βάθος της λίμνης πριν από το 2016. Το 2012, ο Βρετανός δύτης Martin Robson ξεκίνησε σε μια αποστολή μαζί με την ομάδα του, αλλά τελείωσε με τραγωδία. Ο Ρώσος δύτης Andrei Rodionov πέθανε κατά τη διάρκεια των καταδύσεων και ο ίδιος ο Robson έπρεπε να περάσει από εντατική φροντίδα μετά από μια καταγραφή 209 μέτρων. Πολύ γρήγορα η κατάσταση αυτή τον οδήγησε σε ασθένεια αποσυμπίεσης - πάλεψε για τη ζωή του για 11 ημέρες σε ένα από τα νοσοκομεία στο Σότσι. Η "απύθμενη" λίμνη θορυβώνεται από πολλούς μύθους - από τις ιστορίες για τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου που υποτίθεται ότι πνίγηκαν σε αυτό, σε ένα φορτηγό γεμάτο κρασί που έπεσε στο νερό τη δεκαετία του 1930. Συμπτωματικά, η εκστρατεία του 2016 βρήκε βρήκε ένα φορτηγό, ωστόσο χωρίς κανένα φορτίο.
Ο πιο δημοφιλής αρχαίος μύθος, ωστόσο, λέει για έναν δράκο που ηττήθηκε εδώ από έναν τοπικό ήρωα. Χτυπήθηκε από ένα βέλος, το θηρίο έπεσε στην οροσειρά και τα δάκρυα του πόνου πλημμύρισαν τον τόπο γύρω του δημιουργώντας τη λίμνη. Ορισμένοι ντόπιοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ο δράκος που εξακολουθεί να ζει στο κάτω μέρος και που εμπόδισε τους επιστήμονες να ανακαλύψουν όλα τα μυστικά του το 2016. Ωστόσο ποιος ξέρει, ίσως να εμφανιστεί η μπλε λίμνη ως η πιο βαθιά - και πολύτιμη - λίμνη όλων;