Ticker

10/recent/ticker-posts

Καταστροφική έκρηξη ακτινοβολίας από ένα αστέρι επιβεβαίωσε τους χειρότερούς τους φόβους!!

Η παρατήρηση που επιβεβαίωσε τους χειρότερούς τους φόβους! Καταστροφική έκρηξη ακτινοβολίας από ένα αστέρι 100 έτη φωτός μακριά έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες. Οι ειδικοί λένε ότι αν μια παρόμοια ηλιακή καταιγίδα εκτοξευόταν προς την κατεύθυνση μας από τον ήλιο θα είχε στείλει την ανθρωπότητα πίσω στους Σκοτεινούς Αιώνες. Θα «τηγάνιζε» δορυφόρους σε τροχιά και θα κατέρρεε τα δίκτυα ηλεκτροδότησης που εξυπηρετούν ολόκληρες πόλεις – προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και θραύση των τηλεφωνικών δικτύων. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, μια αστρική έκρηξη εντοπίστηκε από ερευνητές για πρώτη φορά σε ένα κοντινό αστρικό σύστημα. Το αστέρι από το οποίο αναδύθηκε ονομάζεται EK Draconis – λατινικά σημαίνει «δράκος». Βρίσκεται στον αστερισμό του Δράκου στον μακρινό βόρειο ουρανό.
Οι αστρονόμοι περιέγραψαν το εντυπωσιακό σόου με πυροτεχνήματα ως «ανησυχητικό» – προειδοποιώντας ότι ένα παρόμοιο γεγονός θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη μέσα στον επόμενο αιώνα. Να σημειωθεί ότι ο ήλιος εκτοξεύει τέτοιες εκρήξεις σε τακτική βάση (CME -εκτόξευση μάζας κορώνας). (σ.σ. η κορώνα, είναι δομημένη από ισχυρά μαγνητικά πεδία.). Οι συγκεκριμένες εκρήξεις αποτελούνται από εξαιρετικά καυτά σωματίδια ή πλάσμα που κινούνται στο διάστημα με ταχύτητα εκατομμύρια μίλια την ώρα. Κάθε 100 περίπου χρόνια, μια σημαντική εκτόξευση μάζας κυκλοφορεί προς τη Γη. Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Yuta Notsu, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ, είπε: «Αυτές οι εκτοξεύσεις μάζας μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη Γη και την ανθρώπινη κοινωνία». Η διεθνής ομάδα χρησιμοποίησε επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια για να παρατηρήσει την εκπληκτική έκρηξη ενέργειας που ξεχύνεται από το EK Draconis, το οποίο μοιάζει με μια νεαρή εκδοχή του ήλιου. Εξέπεμψε μια μάζα καυτού πλάσματος δέκα φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ, ένα αστέρι σαν τον ήλιο. Οι ειδικοί φοβούνται ότι μια καταστροφική ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να μάς πλήξει μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο επικεφαλής της μελέτης Kosuke Namekata, διδακτορικός φοιτητής στο Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι εξίσου ισχυρή. Ο Δρ Notsu είπε: «Μπορεί να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για το πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο καιρός στο διάστημα». «Αυτού του είδους η μεγάλη μαζική εκτίναξη θα μπορούσε, θεωρητικά, να συμβεί και στον Ήλιο μας. Αυτή η παρατήρηση μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς παρόμοια γεγονότα μπορεί να έχουν επηρεάσει τη Γη και ακόμη και τον Άρη για δισεκατομμύρια χρόνια». Μια προηγούμενη μελέτη από την ίδια ομάδα βρήκε ότι νεαρά αστέρια που μοιάζουν με τον ήλιο γύρω από τον γαλαξία βιώνουν συχνές «υπερεκλάμψεις»
Είναι σαν τις δικές μας ηλιακές εκλάμψεις – αλλά δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές πιο ισχυρές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας thesun.co.uk. Ο Δρ Notsu, είπε: «Οι υπερεκλάμψεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τις φωτοβολίδες που βλέπουμε από τον ήλιο». «Έτσι υποπτευόμαστε ότι θα παράγουν επίσης πολύ μεγαλύτερες μαζικές εκτινάξεις. Αλλά μέχρι πρόσφατα, αυτό ήταν απλά εικασία». Χαρακτήρισε τον EK Draconis «περίεργο αστέρι». Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τον ήλιο – αλλά μόλις 100 εκατομμυρίων ετών. Ο Δρ Notsu είπε: «Είναι όπως έμοιαζε ο ήλιος μας πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια». Οι ερευνητές παρακολούθησαν το αστέρι για 32 νύχτες τον χειμώνα και την άνοιξη πέρυσι. Το σάρωσαν με το TESS της NASA (Transiting Exoplanet Survey Satellite) και τα ιαπωνικά τηλεσκόπια SEIMEI. Στις 5 Απριλίου, στάθηκαν τυχεροί καθώς ο EK Draconis ξέσπασε σε μια υπερέκρηξη. Μισή ώρα αργότερα μια εκτόξευση μάζας κορώνας εκτινάχθηκε από την επιφάνεια του αστεριού. Οι ερευνητές κατάφεραν να πιάσουν μόνο το πρώτο στάδιο στη ζωή του – τη φάση της «έκρηξης νήματος». (Από sputniknews)