Ticker

10/recent/ticker-posts

Τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου για τον Νοέμβριο εκτινάχθηκαν ...


 

Τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου για τον Νοέμβριο εκτινάχθηκαν σήμερα 15% στα 111,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς παραμένουν οι φόβοι για έλλειμμα προσφοράς του.

 

Σε νέα υψηλά επίπεδα – ρεκόρ αυξήθηκαν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου, λόγω των συνεχιζόμενων φόβων αναφορικά με την προσφορά του, εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.

 

Τα συμβόλαια παράδοσης του φυσικού αερίου για τον Νοέμβριο στην Ολλανδία, που αποτελούν δείκτη αναφοράς για όλη την Ευρώπη, αυξήθηκαν σήμερα το πρωί κατά 7,6% στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς παραμένουν περιορισμένες οι προμήθειες από τη Ρωσία, ενώ οι προμήθειες από τη Νορβηγία μειώθηκαν. Οι τιμές τους συνέχισαν να αυξάνονται και το μεσημέρι εκτινάχθηκαν στα 111,7 ευρώ καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 15%.

 

Οι τιμές του αερίου διπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα, καθώς τα αποθέματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα και πλέον ετών για αυτή την εποχή του χρόνου μετά τον βαρύ χειμώνα που προηγήθηκε.

 

Η εκτίναξη των τιμών αερίου έχει συμπαρασύρει σε ύψη – ρεκόρ και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, δεδομένου ότι η παραγωγή του γίνεται κυρίως από εργοστάσια που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το αέριο.

 

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας λιπασματοβιομηχανιών.

 

Παράλληλα, η αύξηση του αερίου συμπαρασύρει ανοδικά και τις τιμές του πετρελαίου, με την τιμή του μπρεντ να φθάνει χθες τα 82 δολάρια το βαρέλι.

 

 

πηγη