Ticker

10/recent/ticker-posts

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ...ΚΑΙ...Νέα εκτίμηση για την ψυχρή μάζα από την ΣΙΒΗΡΙΑ...Αυτό σημαίνει πανελλαδικός χιονιάς...!!ΧΑΡΤΕΣ

Τις τελευταίες μέρες ακούγονται άπειρα σενάρια για την εξέλιξη της ψυχρής μάζας αέρα με τα πολικά χαρακτηριστικά που πρόκειται να επηρεάσει το σύνολο της κεντρικής, ανατολικής και νότιας Ευρώπης όπου στην τελευταία ανήκει και η Ελλάδα. Από την πλήρη αποτυχία των μοντέλων προσομοίωσης που δείχνουν να έρχονται χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας, μέχρι για χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες που θα θυμίζουν Σιβηρία. Θεωρώ λοιπόν ότι κάπου πρέπει να σταματήσει όλο αυτό και να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δεδομένα που απαιτούν μετρημένη και ολοκληρωμένη ανάλυση πριν να ειπωθεί το οτιδήποτε. Ένας χάρτης λοιπόν δεν είναι μόνο μπλέ, πράσινα, πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα. Είναι ένα περίπλοκο μοντέλο δεδομένων που απαιτεί σωστή ανάλυση, ακόμα και με τη χρήση πολύπλοκων μαθηματικών. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να βγουν υπερβολικά ή εντελώς άκυρα σενάρια που ενδεχομένως να δημιουργήσουν έναν αποπροσανατολισμό, με αποτέλεσμα να χαθεί η ουσία της πρόγνωσης και της εξέλιξης αυτής της ουσιαστικής μεταβολής του καιρού που θα επαναφέρει τον χειμώνα στη χώρα μας, ο οποίος αγνοείται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας της επικράτησης του υποτροπικού αεροχειμάρρου πάνω από την κεντρική Μεσόγειο. Ένα λοιπόν από τα σενάρια που διαδίδεται είναι ότι η ψυχρή μάζα αέρα θα κινηθεί την ύστατη στιγμή προς την Τουρκία, χάνοντας κατά κράτος η χώρα μας την ευκαιρία να έχει έστω και καθυστερημένα χειμωνιάτικο μοτίβο καιρού.
Η λανθασμένη εικόνα που δημιουργείται ώστε να θεωρείται ένα από τα πιθανά σενάρια, είναι γιατί ο αυλώνας έχει ένα ποσοστό της τάξης του 50% να κινηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό όμως το ενδεχόμενο δημιουργεί ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που διαδίδεται. Για να συμβεί λοιπόν αυτό που λέω, θα πρέπει η ανύψωση του συστήματος υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή των Αζορών να έχει μία πιο ανατολική πορεία και να επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ευρώπης. Αυτό θα αναγκάσει τον αυλώνα να εγκλωβιστεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό όμως το σενάριο αν επικρατήσει, θα γίνει η αιτία να ντυθούν στα λευκά όλα τα ανατολικά τμήματα της Ελλάδας μέχρι και τα νησιά του Αιγαίου εξαιτίας του σχηματισμού ενός βαρομετρικού συστήματος που θα έχει ικανοποιητική βάθυνση, μιας και ο πυρήνας της μάζας θα συναντήσει τα θερμά νερά του Αιγαίου μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων όπως και ικανοποιητικά ποσοστά υγρασίας στα μεσαία και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να αντλεί συνεχώς ενέργεια. Επομένως, αυτό το σενάριο αποζημιώνει στο μέγιστο τον ανατολικό κορμό της χώρας αλλά λιγότερο τα κεντροβόρεια.
Τώρα, για να ευνοηθούν τα κεντροβόρεια τμήματα της χώρας, το σύστημα υψηλών πιέσεων που υφίσταται στην περιοχή των Αζορών δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα όρια του Βορείου Ατλαντικού, αλλά να καταλήξει σε ένα σύστημα ωμέγα εμποδισμού που θα επιτρέψει μεν στην ψυχρή μάζα αέρα να κινηθεί νοτιότερα, αλλά με μια πορεία πιο δυτική μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Μεσόγειος είναι σχετικά θερμή, αυτό το σενάριο θα προκαλέσει την γένεση ενός ισχυρού βαρομετρικού συστήματος ή ακόμα και διαδοχικών βαρομετρικών συστημάτων στο θαλάσσιο χώρο των Ιονίων Νήσων, με αποτέλεσμα, κεντρική και βόρεια Ελλάδα να δέχεται ισχυρές χιονοπτώσεις που θα συνδυαστούν με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες έως και δριμύ ψύχος στις γνωστές περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Εδώ όμως κρύβεται ένας άσσος που είναι... το Αιγαίο. Αν λοιπόν κάποιο βαρομετρικό σύστημα ξεκινήσει από την δυτική Ελλάδα, διασχίσει την Στερεά και βρεθεί στη κατάλληλο σημείο μέσα στο Αιγαίο, αυτό θα προκαλέσει έναν ικανοποιητικό στροβιλισμό, άντληση ενέργειας, ανατροφοδότηση και μια πιθανή κυκλογένεση λόγω περαιτέρω βάθυνσης, μετατρέποντας ένα χαμηλό του κεντροβόρειου κορμού σε ανατολικό προσήνεμο. Αυτό σημαίνει πανελλαδικός χιονιάς. Επομένως, χρειάζεται προσοχή, σωστή μελέτη των δεδομένων έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Μέχρι την Πέμπτη θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτή η μάζα που προέρχεται από την Σιβηρία δεν θα φέρει μόνο τσουχτερό κρύο!!! Επιμέλεια : Φραγκούλη Μαρία
https://www.meteo24news.gr/2021/02/blog-post.html