Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο παραπέμφθηκε η Ελλάδα για αυξημένους ρύπους, ειδικά στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα δεν τήρησε τις ημερήσιες και νομικά δεσμευτικές από το 2005 οριακές τιμές για τις συγκεντρώσεις ΑΣ10.
Τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα επιβεβαιώνουν τις συστηματικές υπερβάσεις στη Θεσσαλονίκη για 14 χρόνια, από το 2005.
Ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη προς την Κομισιόν για την παραπομπή της χώρας μας
Η απόφαση της Κομισιόν να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ σχετικά με την κακή ποιότητα του αέρα, λόγω των υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, με βάση στοιχεία από το 2005 ως το 2019, προκάλεσε την ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη.
Στην ερώτησή της προς την Ευρωπαική Επιτροπή η κα. Σπυράκη ζητά να πληροφορηθεί εάν υπάρχει δυνατότητα η περιοχή της Θεσσαλονίκης, που με βάση την αιτιολογία παραπομπής από την Κομισιόν παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, να ενταχθεί σε έργα βελτίωσης της ποιότητας του αέρα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Επίσης η ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να υποδείξει τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ερχόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ ,2021-2027, με τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν δράσεις για βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Ολόκληρη η ερώτηση της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
“Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κακή ποιότητα του αέρα λόγω των υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10).
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που υπέβαλλε η Ελλάδα στην Κομισιόν, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, καταγράφηκαν συστηματικές υπερβάσεις των ανωτάτων προβλεπόμενων ορίων για δεκατέσσερα συναπτά έτη από το 2005 (με εξαίρεση το 2013) μέχρι και το 2019.
Έχοντας υπόψη ότι:
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία στην ΕΕ, με 379.000 πρόωρους θανάτους που οφείλονται στην έκθεση σε σωματίδια, 54.000 σε διοξείδιο του αζώτου και 19.000 σε όζον στο έδαφος.
Οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τον πρόωρο θάνατο που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ακολουθούμενες από πνευμονικές ασθένειες και καρκίνο του πνεύμονα
Ερωτάται η Επιτροπή:
1.Ποιες δυνατότητες έχουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές καθώς και η Ελληνική κυβέρνηση για να εντάξουν την περιοχή της Θεσσαλονίκης σε δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;
2.Υπάρχουν διαθέσιμα Ευρωπαϊκά κονδύλια για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τι κονδύλια προβλέπονται για τη νέα προγραμματική περίοδο από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;“.
- Home
- ΕΛΛΑΔΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ
- ΚΟΣΜΟΣ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
- ΘΡΗΣΚΕΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
- ΙΣΤΟΡΙΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
- ΔΙΑΦΟΡΑ
- ΑΠΟΨΕΙΣ
- ΠΕΡΙΕΡΓΑ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- CONTACT US