Ticker

10/recent/ticker-posts

ΣΟΚΑΡΕΙ!!ΚΑΛΩΣ ήλθατε στο πιο παγωμένο οικισμό στη Γη.....θερμοκρασία -71,1 βαθμούς κελσίου...!!ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Το Οϊμιάκον είναι μία αγροτική περιοχή στα βόρεια της Δημοκρατίας των Σαχά στην Ασιατική Ρωσία (Σιβηρία) κατά μήκος του ποταμού Ιντίγκιρκα, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τομτόρ, στην εθνική οδό Κόλιμα.Έχει πληθυσμό 472 κατοίκους. Βρίσκεται στην βορειοανατολική Γιακουτία σε υψόμετρο 750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Λόγω της βόρειας θέσης του χωριού, η διάρκεια της ημέρας κυμαίνεται από 3 ώρες το Δεκέμβριο έως 21 ώρες τον Ιούνιο. Ένα μνημείο στην πλατεία της πόλης τιμά τη μέρα του 1924 όταν η θερμοκρασία έπεσε στους -71,1 βαθμούς κελσίου. Καλώς ήλθατε στο Οϊμιάκον , στο πιο παγωμένο οικισμό στη Γη.
Όπως διαβάζουμε στην wikipedia το Οϊμιάκον έχει κλίμα ψυχρό υποπολικό. Αυτό το κλίμα προκαλεί υπερβολικά ψυχρούς χειμώνες και καλοκαίρια με σχετικά υψηλή θερμοκρασία την ημέρα και αρκετά πιο χαμηλή θερμοκρασία το βράδυ. Σε αυτές τις συνθήκες συντελούν η τεράστια απόστασή του από τα θερμά ρεύματα των ωκεανών, σε συνδυασμό με το υψόμετρό του (750 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), καθώς και η απόστασή του από τον Βόρειο Πόλο. Τον χειμώνα η θερμοκρασία φτάνει τακτικά γύρω στους -40 °C με -45 °C. Την ημέρα η θερμοκρασία τον χειμώνα κινείται από -40 °C έως -50 °C, ενώ μια λιγότερο ψυχρή ημέρα μπορεί να πλησιάσει κοντά στους -35 °C, και τις ψυχρότερες νύχτες έχει κατά καιρούς πλησιάσει ή ακόμα και φτάσει τους -60 °C. Μάλιστα τα χιόνια μπορεί να φτάσουν τα 2 μέτρα ύψος. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει τους 20 με 25 °C, ενώ το βράδυ μπορεί να πέσει στους 9 με 10 °C. Το καλοκαίρι επίσης παρατηρούνται οι περισσότερες καταιγίδες.
Οι ακραίες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στο Οϊμιάκον είναι +37 °C και −67,7 °C. Ειδικότερα η θερμοκρασία −67,7 °C καταγράφηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1933 και με αυτό τον νούμερο το Οϊμιάκον έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο παγωμένου οικισμού στη Γη (το χαμηλότερο νούμερο σε μόνιμα κατοικημένη περιοχή). Για την ιστορία, ακόμα χαμηλότερα νούμερα καταγράφονται μόνο στην Ανταρκτική και το παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ θερμοκρασίας που «χτύπησε» ποτέ τη Γη καταγράφηκε στον ρωσικό σταθμό Βοστόκ στην Ανταρκτική με −89,2 °C στις 21 Ιουλίου 1983.