Ticker

10/recent/ticker-posts

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ Οι ΤΡΕΙΣ κατηγορίες ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ που θα λάβουν αναδρομικά και αυξήσεις.....εντός του Νοεμβρίου....!!


 

Τρεις είναι οι κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίες θα λάβουν αναδρομικά και αυξήσεις εντός του Νοεμβρίου.

 

Η πρώτη κατηγορία είναι οι συνταξιούχοι με προσωρινή σύνταξη, οι οποίοι στο τέλος Νοεμβρίου με έκτακτη πληρωμή θα πάρουν αύξηση από το 50% στο 70% και στο 80% των αποδοχών τους μαζί με τα αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησής τους.

 

Οι αυξήσεις που προκύπτουν, φτάνουν στα 288 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά στα 6.912 ευρώ για προσωρινές που εκδόθηκαν προ διετίας. Για παλαιότερες αιτήσεις και πάντως από 13/5/2016 και μετά τα αναδρομικά μπορεί να είναι περισσότερα.

 

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι τον Οκτώβριο δεν πήραν όλα τα αναδρομικά που δικαιούνται για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2015, και ορισμένοι δεν τα πήραν και καθόλου. Ο υπολογισμός των επιστροφών που έπρεπε να λάβουν δεν έγινε λόγω τεχνικού προβλήματος για όλους τους μήνες και θα γίνει τώρα με πληρωμή των αναδρομικών εντός Νοεμβρίου.

 

Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι κληρονόμοι 172.222 συνταξιούχων που ήταν εν ζωή στο 11μηνο και είχαν τις μειώσεις που επιστρέφονται τώρα, με τη διαφορά όμως ότι τα αναδρομικά θα δοθούν στα πρόσωπα που παίρνουν τις συντάξεις λόγω θανάτου εκ μεταβίβασης και βάσει κληρονομικού δικαιώματος.

 

Η απόδοση των αναδρομικών στους κληρονόμους θα γίνει μετά από αίτησή τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει ο e-ΕΦΚΑ τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Αιτήσεις θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν κληρονομικό μερίδιο από τη σύνταξη του θανόντα και για τον λόγο αυτόν εκτιμάται ότι οι αιτήσεις μπορεί να ξεπεράσουν τις 250.000 γιατί μια σύνταξη θανάτου μοιράζεται όχι αναγκαστικά σε ένα αλλά σε δύο ή και τρία πρόσωπα (σύζυγος, τέκνα, αδέλφια).

 

Σε ποιους έχουν «κλειδώσει» πληρωμές και αυξήσεις

 

Οι πληρωμές αναδρομικών και αυξήσεων εντός του Νοεμβρίου έχουν κλειδώσει για τους δικαιούχους προσωρινών συντάξεων, και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να δοθούν τα αναδρομικά και στις άλλες δυο κατηγορίες. Για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης είναι σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη.

 

Το εναλλακτικό σχέδιο που εξετάζεται είναι να δοθούν σε δόσεις Νοέμβριο και Δεκέμβριο τα ελλιπή αναδρομικά 11μήνου αν τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ δεν προλάβουν να ενσωματώσουν τις πληρωμές αυτές τώρα, με τις συντάξεις Δεκεμβρίου που θα πληρωθούν τον Νοέμβριο από 24 ως 27 του μήνα.

 

Για τον Ιανουάριο του 2021 μετατίθεται η πληρωμή των αναδρομικών από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης ενώ οι αυξήσεις του νέου νόμου για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης προγραμματίζονται για τον Δεκέμβριο.

 

Τα ποσά που θα πληρωθούν 150.000 δικαιούχοι με προσωρινές συντάξεις

 

Στις προσωρινές συντάξεις οι αυξήσεις και τα αναδρομικά αφορούν πάνω από 150.000 συνταξιούχους από ταμεία μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών.

 

Η αύξηση ισχύει για όσους υπέβαλαν τις αιτήσεις τους σε έντυπη μορφή από 13/5/2016 χωρίς να έχουν πάρει ως τώρα απόφαση οριστικής σύνταξης.

 

Με τη νέα διάταξη που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης αυξήθηκε στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ εντάχθηκαν στο 70% και οι αγρότες.

 

Για τους συνταξιούχους λόγω θανάτου η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος (όπως και η οριστική σύνταξη).

 

Για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης η προσωρινή θα καταβάλλεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής: α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99%, και β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%.

 

Δεν προβλέπεται αύξηση στα ποσά που λαμβάνουν ως προσωρινή σύνταξη οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς παίρνουν το 50% των μέσων μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών τους με βάση το μισθολόγιο του 2011.

 

Ίδιο πλαφόν

 

Το πλαφόν της προσωρινής ωστόσο μένει ίδιο με πριν για τους μισθωτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εθνικές συντάξεις ήτοι στα 768 ευρώ ενώ για τους επαγγελματίες το πλαφόν της προσωρινής είναι έως δυόμισι εθνικές συντάξεις, δηλαδή ως τα 960 ευρώ. Στο πλαφόν των 768 ευρώ εντάσσονται και οι αγρότες.

 

Το κατώτατο ποσό της προσωρινής μένει στα 384 ευρώ. Για παράδειγμα:

 

Συνταξιούχος με μισθό 1.480 ευρώ παίρνει προσωρινή 740 ευρώ (50%) ενώ με το 80% η προσωρινή θα αυξηθεί έως το πλαφόν των 768 ευρώ. Κερδίζει μόνον 28 ευρώ λόγω πλαφόν, που θα τα πάρει στο τέλος Νοεμβρίου 2020 με αναδρομικά από την αρχική αίτηση. Αν είχε κάνει αίτηση πριν 24 μήνες θα πάρει αναδρομικά 672 ευρώ.

 

Συνταξιούχος με μισθό 960 ευρώ παίρνει προσωρινή 480 ευρώ (50%) ενώ με το 80% θα έχει νέα προσωρινή σύνταξη στα 768 ευρώ (όσο είναι το πλαφόν) με αύξηση 288 ευρώ. Αν έκανε αίτηση πριν 12 μήνες θα έχει αναδρομικά 3.456 ευρώ, ενώ με αίτηση πριν 24 μήνες τα αναδρομικά θα είναι 6.912 ευρώ.

 

Συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας με μέσο μηναίο εισόδημα 1.360 ευρώ παίρνει προσωρινή σύνταξη 680 ευρώ (50%) ενώ με το 70% θα πάρει 952 και θα έχει αύξηση 272 ευρώ. Αν έχει κάνει την αίτηση πριν δύο χρόνια θα έχει αναδρομικά 6.528 ευρώ.

 

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά προσωρινών συντάξεων

 ΠΗΓΗ