Ticker

10/recent/ticker-posts

Lockdown> ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΡΑΧ -5,40% το Χρηματιστήριο..Ο εφιάλτης ενός ακόμη "λουκέτου" ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ..!!


 

Ακρως δυσοίωνο είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βλέπει να τους πωλητές να “ξεφορτώνονται” τις θέσεις τους με ταχύ ρυθμό, καθώς ο οικονομικός εφιάλτης ενός ακόμη lockdown έχει επιστρέψει στο τραπέζι της κυβέρνησης.

 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 5,40% στις 563,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 5,53% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.319,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 7,78% στις 234,08 μονάδες.

 

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει ένα καθολικό lockdown, την ώρα όμως που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται εκθετικά. Αύριο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα, το οποίο θα περιλαμβάνει την περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Αλλά ακόμη και χωρίς το καθολικό lockdown, η αγορά δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους μπορεί να αποδειχθεί ακόμη χειρότερο από τα δύο προηγούμενα, δεδομένου του ότι η οικονομία ήδη αισθάνεται τις δευτερεύουσες συνέπειες των μέτρων της περασμένης άνοιξης.

 

Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον, η αγορά βλέπει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επιταχύνεται, ώστε να στηριχθούν οι οικονομίες της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αναμένεται να αποφασίσει κάτι σήμερα, ώστε επίσης να δοθεί ώθηση στην οικονομία. Η εξωτερική βοήθεια είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, ώστε να ξεπεραστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

 

Στο ταμπλό, Alpha Bank, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 8%, με την Eurobank να είναι στο -7,37% και τις Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και ΟΤΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 6%. Άνω του 5% είναι η πτώση σε Φουρλή, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια.

 

Η πτώση σε Coca Cola, Titan, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ ξεπερνά το 4%, με την ΕΥΔΑΠ και την Jumbo να είναι στο -3,73% και -3,54% αντίστοιχα. Άνω του -2% κινούνται οι Σαράντης, Motor Oil και Aegean, με τον ΟΛΠ να είναι στο -1,86%.

πηγη