Ticker

10/recent/ticker-posts

ΕΚΤΑΚΤΟ δελτίο καιρικών φαινομένων!! Την 28η Οκτωβρίου τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα!![PHOTO]

Η νέα κακοκαιρία Κίρκη αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες δύο ημέρες. Μάλιστα, σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε τη Δευτέρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

 Στον λογαριασμό της στο Twitter, η ΕΜΥ δημοσίευσε χάρτες με την εξέλιξη της κακοκαιρίας. «Ο υετός ανά 6ωρο με τις περιοχές που θα επηρεαστούν χρονικά και χωρικά, σε αυτό το διήμερο κακοκαιρίας. 

Η Τετάρτη θα είναι η ημέρα με τα περισσότερο έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα», εξηγεί η EMY. Aναφέρονται τα εξής: «Το ανώτερο χαμηλό στα 500 hPa και η ψυχρή μάζα που το συνοδεύει θα κινηθούν βορειοανατολικά. Παρουσιάζεται ο δείκτης επικινδυνότητος EFI και το πιθανολογικό μετεώργαμμα της Αθήνας. με 92% πιθανότητα για βροχή πάνω απο 10 mm και 20% για πάνω απο 20 mm». 

Η Κίρκη φέρνει καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, χαλάζι και σκόνη
Το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα προκαλέσει τη νέα κακοκαιρία Κίρκη, κινείται ήδη ανατολικά και θα αρχίσει να επηρεάζει τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης. 

Βαθμιαία, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειοανατολικά και θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τα εντονότερα φαινόμενα της κακοκαιρίας θα σημειωθούν ανήμερα της εθνικής επετείου (Τετάρτη 28/10), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Κυκλάδες, Θεσσαλία, Εύβοια, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και, μετά το απόγευμα, σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βόρειο Αιγαίο. Χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και τοπικά στην Ανατολική Στερεά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

Εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Κίρκη (Τετάρτη 28/10 – Πέμπτη 29/10/2020), σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου θα σημειωθούν τα έντονα φαινόμενα (μπλε ελλείψεις) και οι χαλαζοπτώσεις (μωβ ελλείψεις)
Την Πέμπτη 29/10 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και κυρίως στο Αιγαίο, οι οποίες βαθμιαία μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα. 

Παράλληλα, την Τετάρτη οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ. Επίσης, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, όπου οι συγκεντρώσεις της θα είναι αυξημένες.