Ticker

10/recent/ticker-posts

Αναδρομικά Συνταξιούχων 2020: Τι θα γίνει για όσους δεν τα έλαβαν!!!


 


Αναδρομικά Συνταξιούχων 2020: Σε… γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η πληρωμή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων, καθώς αρκετοί συνταξιούχοι δεν τα έχουν λάβει!

Οι κατηγορίες συνταξιούχων που δεν έχουν λάβει ακόμα τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται είναι οι:

  • Όσοι έλαβαν για 1η φορά σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016, αλλά υπέβαλαν αίτηση νωρίτερα. Αναμένεται να λάβουν το συνολικό ποσό έως 31/12.
  • Όσοι έλαβαν για 1η φορά σύνταξη εντός Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Έλαβαν ένα ποσό τώρα, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί έως 31/12.

Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν λάβει ακόμα ολόκληρο το ποσό από τα αναδρομικά μπορούν να απευθυνθούν στον ΕΦΚΑ και να υποβάλουν μια αίτηση – αναφορά. Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν το θέμα, το οποίο μέχρι το τέλος τους έτους αναμένεται να έχει δρομολογηθεί.

Αναδρομικά Συνταξιούχων 2020: Πότε θα λάβουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι

Μέσα στον Νοέμβριο ξεκινά να δρομολογείται η διαδικασία πληρωμής των αναδρομικών για τους κληρονόμους των συνταξιούχων. Συνολικά, αναδρομικά θα λάβουν πάνω από 172.000 νόμιμοι κληρονόμοι, οι οποίοι μέσα στον επόμενο μήνα θα κληθούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Στόχος είναι η διαδικασία να είναι εύκολη και γρήγορη, ώστε τα ποσά των αναδρομικών να πιστωθούν στους δικαιούχους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αναδρομικά Συνταξιούχων 2020: Πήρατε τα σωστά χρήματα;

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» δίνει σε έναν χρηστικό οδηγό τον «10λογο των αναδρομικών» με πίνακες, παραδείγματα και απαντήσεις που φωτίζουν καίρια σημεία των αποφάσεων και του νόμου για την επιστροφή των περικοπών όπως είναι τα εξής:

  • Ποιες μειώσεις, με τι ποσά και σε ποιους επιστρέφονται.
  • Τι γίνεται με τα αναδρομικά που είναι προς διεκδίκηση στο επόμενο διάστημα.
  • Ποιες πληρωμές πάνε ως τον Δεκέμβριο.
  • Τι γίνεται με τις συντάξεις χηρείας και κληρονόμων.
  • Τι ρόλο παίζει για τα αναδρομικά η ηλικία των 55 και 60 στο επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.
  • Τι θα γίνει με τις εν εξελίξει δίκες για έξτρα αναδρομικά.
  • Γιατί πολλοί συνταξιούχοι είδαν ή θα δουν στους λογαριασμούς τους ελάχιστες επιστροφές ως αναδρομικά ακόμη και των 0,50 λεπτών.
  • Τι χάνουν οι διπλοσυνταξιούχοι του Δημοσίου από τα αναδρομικά και τι κερδίζουν.
  • Ποιοι μπορούν να κάνουν αγωγές για αναδρομικά μετά την πληρωμή.
  • Τι σχεδιάζει ή εξετάζει η κυβέρνηση για όσους έχουν ήδη κάνει προσφυγές και τι μπορεί να γίνει με τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν παίρνουν τίποτε.

Ηδη από την περασμένη Παρασκευή που ξεκίνησαν οι πληρωμές, τα αναδρομικά (μαζί με τις συντάξεις του Νοεμβρίου) δόθηκαν σε συνταξιούχους ΙΚΑ, τραπεζών και ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Σήμερα πληρώνονται οι συνταξιούχοι από τα ίδια Ταμεία με ζυγό ΑΜΚΑ, που λήγει δηλαδή σε 0, 2, 4, 6, 8.

Οι δικαιούχοι που πήραν πρώτοι τα αναδρομικά που αντιστοιχούν σε περικοπές συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές για το 11μήνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 ανέρχονται σε 310.000.

Ακολουθούν άλλες δύο πληρωμές για αύριο 27 και Πέμπτη 29 Οκτωβρίου που θα περιλαμβάνουν περίπου 800.000 συνταξιούχους από τα υπόλοιπα Ταμεία.

Αύριο Τρίτη 27 Οκτωβρίου θα πληρωθούν αναδρομικά μαζί με συντάξεις μηνός Νοεμβρίου οι συνταξιούχοι από ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, και ΟΓΑ και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου θα γίνει η πληρωμή για συνταξιούχους Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΤ και ΔΕΗ.

Αναδρομικά Συνταξιούχων 2020: Απαντήσεις με παραδείγματα

1. Ποιες μειώσεις, με τι ποσά και σε ποιους επιστρέφονται.

Τα αναδρομικά που επιστρέφονται αντιστοιχούν στις μειώσεις κύριων συντάξεων που είχαν οι συνταξιούχοι στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, α) για την περικοπή του Νόμου 4051 με ποσοστό 12% πάνω από τα 1.300 ευρώ, β) για τις περικοπές του Νόμου 4093 με ποσοστά 5% από τα 1.000 ως 1.500 ευρώ κύριας σύνταξης, ή αθροίσματος συντάξεων, 10% από 1.500 ως 2.000 ευρώ, 15% από 2.000 ως 3.000 ευρώ, και 20% για συντάξεις πάνω από τις 3.000 ευρώ, γ) για τη μείωση 7% που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ.

Στους συνταξιούχους του Δημοσίου επιστρέφεται μόνον η μείωση του Νόμου 4093 γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε συνταγματική τη μείωση του Νόμου 4051 και ακύρωσε τα αναδρομικά.

Στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα επιστρέφονται και οι δύο μειώσεις που τις ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) λόγω αντισυνταγματικότητας.

Τα αναδρομικά δικαιούνται από το επίμαχο 11μηνο όλες οι κατηγορίες συνταξιούχων, στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, χηρείας, και αναπηρίας, που έπαιρναν οριστική κύρια σύνταξη στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου2016 και είχαν τις μειώσεις που προαναφέρθηκαν.
  • Οι συνταξιούχοι με δύο ή και περισσότερες κύριες συντάξεις.
  • Οι κληρονόμοι συνταξιούχων.

Τα ποσά που επιστρέφονται διαφέρουν από Ταμείο σε Ταμείο και ανάλογα με τη σύνταξη. Για παράδειγμα αν έχουμε δύο συνταξιούχος που ο ένας παίρνει μικτή κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ και έχει και επικουρική 200 ευρώ ενώ ο άλλος έχει μόνον κύρια σύνταξη στα 1.400 ευρώ, τότε παρατηρούμε κάνοντας τους υπολογισμούς ότι αν και η κύρια σύνταξη είναι ίδια και στους δύο (1.400 ευρώ) τα αναδρομικά διαφέρουν! Ο συνταξιούχος που έχει και επικουρική θα πάρει περισσότερα, όχι γιατί η κυβέρνηση επιστρέφει αναδρομικά στις επικουρικές, αλλά διότι η επικουρική ανεβάζει την περικοπή του Νόμου 4093 στην κύρια σύνταξη και ως εκ τούτου ο συνταξιούχος έχει μεγαλύτερη επιστροφή από την εν λόγω περικοπή. Κάνοντας τις πράξεις βρίσκουμε ότι ο συνταξιούχος με κύρια 1.400 ευρώ και επικουρική 300 ευρώ θα πάρει αναδρομικά 1.562 ευρώ, ενώ ο συνταξιούχος που έχει μόνον κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ θα πάρει αναδρομικά 820 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι ο συνταξιούχος χωρίς την επικουρική έχει μείωση 5% από το Νόμο 4093 γιατί είναι κάτω από τα 1.500 ευρώ, ενώ ο συνταξιούχος με την επικουρική ξεπερνά τα 1.500 ευρώ και έχει μείωση 10%.

2. Ποιες πληρωμές πάνε ως τον Δεκέμβριο.

Οπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Εργασίας, με δήλωση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση, οι συνταξιούχοι με προσωρινές συντάξεις που έλαβαν, με την οριστική απόφαση, αναδρομικά ποσά σύνταξης που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, θα πάρουν τα αντίστοιχα αναδρομικά που τους παρακρατήθηκαν από τις αντισυνταγματικές μειώσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους. Ετσι, για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που είχε τις μειώσεις για 6 μήνες στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 θα πάρει αναδρομικά 6 μηνών. Ενας συνταξιούχος που έχει απονομή σύνταξης από τον Απρίλιο του 2016 θα πάρει αναδρομικά μόνο για ενάμιση μήνα, δηλαδή για τον Απρίλιο 2016 και τον μισό Μάιο του 2016.

3.Γιατί πολλοί συνταξιούχοι είδαν ή θα δουν στους λογαριασμούς τους ελάχιστες επιστροφές ως αναδρομικά ακόμη και των 0,50 λεπτών.

Στις πληρωμές αναδρομικών υπάρχουν και κάποιοι δικαιούχοι με πολύ μικρά ποσά, κάτω των 10 ευρώ, ακόμη και μισό ευρώ. Θα τα εισπράξουν κανονικά, ως επιστροφές μειώσεων, και ο λόγος που το ποσό που θα λάβουν θα είναι μικρό έχει να κάνει με το ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι συντάξεις είχαν μπει για μερικά ευρώ (οριακά) στον κόφτη και ως εκ τούτου είναι ελάχιστες και οι επιστροφές που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

4.Τι χάνουν οι διπλοσυνταξιούχοι του Δημοσίου από τα αναδρομικά και τι κερδίζουν.

Για συνταξιούχους του Δημοσίου που είχαν και δεύτερη κύρια σύνταξη από άλλο Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ) τα αναδρομικά που θα τους επιστραφούν θα είναι μόνον από τη μείωση του Νόμου 4093, ακόμη και αν η δεύτερη εκτός Δημοσίου σύνταξη είχε και τη μείωση του Νόμου 4051.

Για παράδειγμα αν ένας συνταξιούχος παίρνει δική του σύνταξη από το Δημόσιο 700 ευρώ και από το ΙΚΑ 900 ευρώ, δηλαδή άθροισμα 1.600 ευρώ, έχει μείωση 22 ευρώ από το Νόμο 4051 στη σύνταξη του ΙΚΑ, πλην όμως δεν θα πάρει αναδρομικά γιατί η μείωση του Νόμου 4051 δεν επιστρέφεται σε συνταξιούχους του Δημοσίου, είτε έχουν μία είτε δύο είτε περισσότερες κύριες συντάξεις. Επομένως θα δοθούν αναδρομικά μόνον από τη μείωση του Νόμου 4093 και στις δύο συντάξεις.

Για συνταξιούχους που προέρχονται από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και έχουν δύο κύριες συντάξεις (π.χ. γήρατος ΙΚΑ και χηρεία από Δημόσιο ή ΟΑΕΕ) τα αναδρομικά που επιστρέφονται είναι και από τη μείωση του Νόμου 4051 και από τη μείωση του Νόμου 4093.

Αναδρομικά Συνταξιούχων 2020: Πότε θα γίνει η δεύτερη πληρωμή

Μπορεί χιλιάδες συνταξιούχοι να είδαν να τους επιστρέφονται αναδρομικά 11 μηνών, ωστόσο οι πληρωμές δεν θα τελειώσουν εδώ καθώς θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα συμπληρωματικών!

Αυτό το δεύτερο κύμα θα αφορά ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015, αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Μάιο του 2016.

Αντίθετα η μεγάλη ομάδα των συνταξιούχων που έπαιρναν ήδη την μηνιαία οριστική κύρια σύνταξή τους τον Ιούνιο του 2015, έλαβαν ήδη ή λαμβάνουν τις επόμενες μέρες το σύνολο του ποσού των αναδρομικών που δικαιούνται.

Η κατηγορία συνταξιούχων που έχει να περιμένει και δεύτερη πληρωμή αναδρομικών είναι δικαιούχοι που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν ή κατά την διάρκεια του κρίσιμου 11μηνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και πληρώθηκαν για πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους εντός του 11μηνου ή μετά από αυτό.

πηγη