Ticker

10/recent/ticker-posts

ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ:Η Αθήνα είναι ο παραδοσιακός μας εταίρος στην Ευρώπη....!!Σε ΔΗΜΟΣΙΑ ανάρτηση για την επέτειο της έναρξης των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας και Μόσχας προχώρησε ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών....!!


ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ:Η Αθήνα είναι ο παραδοσιακός μας εταίρος στην Ευρώπη....!!Σε ΔΗΜΟΣΙΑ ανάρτηση για την επέτειο της έναρξης των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας και Μόσχας προχώρησε ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών....!!










Σε ανάρτηση για την επέτειο της έναρξης των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας και Μόσχας προχώρησε σήμερα Κυριακή το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σχεδόν 200 χρόνια μετράνε οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας που εγκαθιδρύθηκαν σαν σήμερα το 1828.

Με αφορμή την επέτειο αυτή το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προχώρησε σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter που συνοδεύεται από φωτογραφίες των επαφών σε διπλωματικό αλλά και σε επίπεδο πρωθυπουργών των δύο κρατών.

«Οι επίσημες σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας δημιουργήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου 1828. Η Ρωσία συνέβαλε ενεργά στο σχηματισμό του νέου ελληνικού κράτους. Η Αθήνα είναι ο παραδοσιακός μας εταίρος στην Ευρώπη» αναφέρει η σχετική ανάρτηση.
Η θέση της Μόσχας για τα 12 ναυτικά μίλια

​Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε και στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Όπως ανέφερε η κα Ζαχάροβα, η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, επομένως «η θέση μας βασίζεται στους διεθνείς νομικούς κανόνες που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο».

«Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που να μην υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν ξεπερνούν αυτό το όριο» εξήγησε η Ρωσίδα διπλωμάτης.

Ακόμη, η κα Ζαχάροβα υπογράμμισε πως σε αυτό το θέμα τα κράτη θα πρέπει να βασίζονται στην κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

«Εάν υπάρχει ζήτημα σχετικά με την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων μεταξύ γειτονικών κρατών, θα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η γνώμη μας για το θέμα αυτό είναι γνωστή στην ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας» τόνισε επιπροσθέτως.

Ωστόσο, η κα Ζαχάροβα ξεκαθάρισε πως εάν προκύψει μια κατάσταση που επηρεάζει άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα «θα την αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά», ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει κάποια τέτοια ανάγκη.