Ticker

10/recent/ticker-posts

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ....!!ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ....!!Η μόνη λύση απέναντι στην Τουρκία είναι ΤΑ ΟΠΛΑ....!!Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ....!!Η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να μας πει μετά «δεν ήξερα».....!!

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ....!!ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ....!!Η μόνη λύση απέναντι στην Τουρκία είναι ΤΑ ΟΠΛΑ....!!Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ....!!Η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να μας πει μετά «δεν ήξερα».....!!









Τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες…

Να λοιπόν που το Βερολίνο αναλαμβάνει νέα μεσολαβητική πρωτοβουλία με τον υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, να επισκέπτεται διαδοχικά την Αθήνα και την Άγκυρα. Αποστολή της Γερμανίας είναι να τα βρουν Ελλάδα και Τουρκία και όπως όλοι γνωρίζουμε, ανέκαθεν η Bundesrepublik (πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία) γέρνει προς τις τουρκικές επιδιώξεις.

Την νέα μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας, ανακοίνωσε η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, για επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας, αφού φρόντισε να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να δείξει πως οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβούνται τίποτα, καθώς η «φίλη χώρα» Γαλλία θα ενημερώνεται για τα πάντα. Τώρα ησυχάσαμε…

Σε κάθε περίπτωση, η νέα επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα και στην συνέχεια στην Άγκυρα θα είναι κομβικής σημασίας ώστε να μπει το πλαίσιο και ένας οδικός χάρτης εκτόνωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να επικρατήσει στρατηγικής σημασίας ειρήνη στην περιοχή και να προχωρήσουν τα διεθνιστικά σχέδια «ειρηνικής διευθέτησης των προβλημάτων και επιβολής παγκόσμιας (συγ)κυβέρνησης».

Το πρόβλημα των Μεγάλων Δυνάμεων είναι πως οι όποιες προβλέψεις για την έκβαση των πραγμάτων είναι απαγορευτικές, καθώς ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και μπορεί να τα «τινάξει» όλα στον αέρα, χρεώνοντας την ευθύνη στην Ελλάδα.

Ο δρόμος του διαλόγου είναι μακρύς με πολλές παγίδες για την Ελλάδα, σε περίπτωση πάντως που τελικώς ξεκινήσει, αυτός θα είναι ένας νέος γύρος διερευνητικών επαφών. Η τελευταία συνάντησή στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ήταν τον Μάρτιο του 2016. Όπως και να έχει η εξέλιξη αυτή, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ξεκινά ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας. Τα προβλήματα είναι πολλά και στην Αθήνα εξετάζουν πολλά σενάρια που μπορούν να συμβούν. Ήδη η Τουρκία παρέτεινε την προκλητική NAVTEX για απόπειρα ερευνών μέχρι τις 27.Αυγούστου.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδας στην νέα προκλητική κίνηση της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες πως «η Τουρκία με την συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μονό που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή με ψυχραιμία, εύστοχες διπλωματικές κινήσεις και επιχειρησιακή ετοιμότητα την νέα τουρκική πρόκληση που εκδηλώθηκε με την ανακοίνωση της παράνομης Navtex την Δευτέρα 10 Αυγούστου. Το αποτρεπτικό μήνυμα που έστειλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν το σημαντικότερο! Οι Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και ο Ερντογάν πείστηκαν πως ένα πολεμικό επεισόδιο απέναντι στην Ελλάδα δεν θα περάσει έτσι. Αυτό είναι και το ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ της Ελλάδας στις συζητήσεις, αν αυτές ποτέ ξεκινήσουν. Οι Μεγάλες Δυνάμεις ΔΕΝ επιθυμούν μεγάλο πόλεμο αλλά η Ελλάδα έχει ήδη τονίσει -και θα πρέπει να συνεχίζει να τονίζει- πως δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να προκαλέσει ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο για να προκαλέσει τετελεσμένα: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, αν χρειαστεί.

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός καλά κάνει και αναφέρει συνεχώς πως  η προνομιακή σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχιστεί, αν η Τουρκία δεν αποδείξει εμπράκτως ότι είναι ένας παίκτης που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να μας πει μετά «δεν ήξερα».

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός, χρησιμοποίησε την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Τετάρτης ως ακόμη μια ευκαιρία για να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε στην συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «καθόλα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία με όρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισε ότι η Τουρκία «παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» και παρουσίασε τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

Και προκειμένου να μην κατηγορηθεί η Ελλάδα ότι προκαλεί την όποια ένταση, ο Κ.Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Το παρασκήνιο σε σχέση με την ελληνοτουρκική κρίση είναι βαθύ και, καλό είναι, όλοι εμείς  να αντιληφθούμε πως η Ελλάδα δεν ανήκει στις Μεγάλες Δυνάμεις και πρέπει να πείσει διπλωματικά πως δεν είναι εκείνη, η οποία θέλει τον πόλεμο. Ωστόσο, στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν πως η μόνη λύση απέναντι στην Τουρκία είναι ΤΑ ΟΠΛΑ. Για να τα χρησιμοποιήσει όπως μία χώρα που δεν ανήκει, στην παρούσα φάση, στις Μεγάλες Δυνάμεις, πρέπει να πείσει ότι η χρήση τους θα είναι μονόδρομος, αν δεν συνετιστεί η Τουρκία. Αυτό είναι το ΙΣΧΥΡΟ ΧΑΡΤΙ της Ελλάδας, πόσο μάλλον όταν το μεγάλο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΧΕΔΙΟ αυτή την στιγμή είναι η ειρήνη.