Ticker

10/recent/ticker-posts

Καμπάνα κινδύνου κρούουν διαρκώς τις τελευταίες ημέρες Αρχές και επιστήμονες εξαιτίας της σταθερής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες ενόψει του Δεκαπενταύγουστου στρέφονται προς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Καμπάνα κινδύνου κρούουν διαρκώς τις τελευταίες ημέρες Αρχές και επιστήμονες εξαιτίας της σταθερής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες ενόψει του Δεκαπενταύγουστου στρέφονται προς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.










Καμπάνα κινδύνου κρούουν διαρκώς τις τελευταίες ημέρες Αρχές και επιστήμονες εξαιτίας της σταθερής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Επειτα και από την ανακοίνωση του χθεσινού αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ χθες, που ανήλθαν σε 153, ξύπνησαν μνήμες από την περίοδο της καραντίνας και συγκεκριμένα από την 21η Απριλίου, όταν καταγράφηκαν στη χώρα μας 156 περιστατικά μόλυνσης.

Οπως τονίζεται πάντως, τα κρούσματα της Πέμπτης ήταν μεν πολλά, ο αυξημένος αριθμός ωστόσο οφείλεται στη δυναμική διαδικασία των τεστ, η οποία δεν γίνεται με τον ίδιο ρυθμό που γινόταν παλαιότερα.
Ωστόσο, κυβέρνηση, Αρχές και ειδικοί δεν επαναπαύονται και εκφράζουν διαρκώς της ανησυχία τους για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι αυξημένα, ενώ ειδικά το τελευταίο τριήμερο ο αριθμός είναι σταθερά τριψήφιος, καθώς την Τρίτη ανακοινώθηκαν 121 κρούσματα, την Τετάρτη 124 και χθες Πέμπτη ο αριθμός εκτινάχθηκε στα 153.

Οι 20 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»
Οι περιοχές που προκαλούν έντονη ανησυχία είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα δηλαδή, στα οποία χθες καταγράφηκαν από 40 και 38 κρούσματα, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ ωστόσο, υπάρχουν ακόμα 18 περιοχές στις οποίες καταγράφονται περιστατικά μόλυνσης, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτεταμένη διασπορά του ιού στη χώρα. Αυτές είναι οι εξής: Αργολίδα, Αχαΐα, Εβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.

Την ίδια στιγμή, νέες εστίες του κορωνοϊού κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα. Η τελευταία είναι η περίπτωση του Πόρου, όπου επιβλήθηκε τοπικό lockdown μετά τον εντοπισμό 13 κρουσμάτων. Ανησυχία προκαλούν και τα κρούσματα που προέκυψαν σε beach bar στη Μύκονο, σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, αλλά και ο συνεχής εντοπισμός νέων περιστατικών μόλυνσης που συνδέονται με γάμους στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα, αλλά και με τη βάφτιση στη Χαλκιδική.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση και οι Αρχές λαμβάνουν διαρκώς νέα μέτρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετά το lockdown στον Πόρο, σήμερα ανακοινώθηκε ότι όλοι οι υγειονομικοί θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ για τον κορωνοϊό όταν επιστρέφουν από την κανονική άδειά τους. Η απόφαση ελήφθη καθώς είχε σημάνει συναγερμός στα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου γιατροί βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Κορωνοϊός: Πιθανά νέα μέτρα για τον Δεκαπενταύγουστο
Η πορεία της επιδημίας στη χώρα βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Σωτήρη Χαρδαλιά. Στο τραπέζι ενδέχεται να μπουν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, ενόψει μάλιστα και του Δεκαπενταύγουστου, που, όπως το Πάσχα, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, οι οποίοι φαίνεται να φοβούνται φαινόμενα συνωστισμού.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι κρίσιμη για τα μέτρα του Δεκαπενταύγουστου, καθώς, όπως είπε, «αν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα θα το δούμε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας». Ερωτηθείς σήμερα αν ενόψει του Δεκαπενταύγουστου ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για τα πανηγύρια ή τις θρησκευτικές τελετές, είπε πως οι συσκέψεις είναι καθημερινές και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται πάντα μετά τις εισηγήσεις των ειδικών και την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και φαίνεται να στρέφονται προς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, που εξέφρασε την άποψη περί αναβολής ορισμένων θρησκευτικών εκδηλώσεων εξαιτίας του κορωνοϊού, ενόψει Δεκαπενταύγουστου, όπως είναι οι λιτανείες, ενώ πρότεινε την είσοδο ορισμένου αριθμού πιστών στις εκκλησίες.

(iefimerida – φωτο:screenshot)