Ticker

10/recent/ticker-posts

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ-Στύφνος:Φαρμακευτικές ιδιότητες...!!Φαρμακευτικές, θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του στρύφνου...!!

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ-Στύφνος:Φαρμακευτικές ιδιότητες...!!Φαρμακευτικές, θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του στρύφνου...!!

Στύφνος:Φαρμακευτικές ιδιότητες

Στύφνος: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Φαρμακευτικές, θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του στρύφνου

Σολάνον το μέλαν-Solanum nigrum L.: Στρύχνος ο κηπαίος του Διοσκορίδου. Στρύχνος ο εδώδιμος του Θεοφράστου. Βρωμόχορτο, Βρωμοβότανο, Αγριοτομάτα, Μαυρομάχι.
Φυτό ετήσιο της οικογενείας των Σολανωδών, λαχανευόμενο πριν της καρποφορίας, κοινότατο παντού σχεδόν σε όλα τα μέρη της Ελλάδος και ιδίως στην Κρήτη. Εδώδιμα τυγχάνουν τα φύλλα αυτού μετά των στελεχών. Οι καρποί του αποφεύγονται ως περιέχοντες μείζονες ποσότητας σολανίνης και μυρικό οξύ.
Λόγω της εν το φυτό τούτω περιεχομένης σολανίνης, τα φύλλα του είναι καταπραϋντικά. Προς τον σκοπό τούτο χρησιμοποιούνται σε αφέψημα, προς λούσεις και ενδοκυστικές εγχύσεις, λαμβάνουν δε μέρος στην παρασκευή του «Baume tranquille» ή «έλαιο του υοσκιάμου» και της «Onguent populeum».
Στύφνος: Φαρμακευτικές ιδιότητες
Με αυτό πλένονται περιοχές του σώματος αιματώδεις, φλεγμονώδης και επώδυνοι. Γίνονται ακόμη κολπικοί πλύσεις επί καρκίνου της μήτρας. Επίσης συνεστήθη όπως επί των λειχήνων, επί των επώδυνων ελκών, των φλεγμονωδών όγκων, των φλεγμονών, των εγκαυμάτων, των παρωνυχίδων (τριγυριστρών, μεθυστρών) κλπ. τίθονται καταπλάσματα από τα φύλλα του στύφνου. Όμοια καταπλάσματα συνεστήθησαν και κατά των αιμορροΐδων. Ο χυμός του στύφνου, τριβόμενος γύρω των οφθαλμών, προκαλεί διεύρυνση της κόρης.
Ο στύφνος είναι ακόμη διουρητικός και καθαρκτικός του αίματος, αξιοσύστατος, λόγω των ανωτέρω ιδιοτήτων του, στους αρτηριοσκληρωτικούς και τους αρθριτικούς, τους οποίους μάλιστα ανακουφίζει και από τους πόνους τους, λόγω των ελαφρώς ναρκωτικών ιδιοτήτων αυτού, επιδιδομένων στην εν αυτό σολανίνη.
Απεδόθησαν προσέτι στον στύφνο ιδιότητες θεραπευτικού της ψωριάσεως, της λέπρας, της ιχθυάσεως κλπ., όπως και της επιληψίας, της πνευμονικής φθίσεως, του καρκίνου κλπ. Αδίκως όμως υπό τοσαύτης περιεβλήθη εκτιμήσεως και δη εκ παρεξηγήσεως, καθ' όσον οι ανωτέρω ιδιότητες είχαν υπό παλαιών συγγραφέων αποδοθεί και μάλιστα αδίκως πάλι ή τουλάχιστον υπερβολικώς, στο φυτό το γαλλικά καλούμενο Morlle ducee—amfere (Solanum dulcamara L. Σολάνο το γλυκόπικρο) και όχι στο Morelle noir (Solanum nigrum L. Σολάνο τό μέλαν, Στύφνο).
Πηγή: Τα εδώδιμα φυτά ως τροφαί και ως φάρμακα-Μετά προλόγου του βοτανολόγου Κ. Ιωαν. Πρινέα/Ανάργυρου Μιχ. Σφακιανάκη Ιατρού
Στύφνος: Φαρμακευτικές ιδιότητες
Στρύχνο κηπευτικό: είναι φαγώσιμο. Είναι μικρός θάμνος, ο οποίος έχει πολλά βλαστάρια, φύλλα σκούρα, μεγαλύτερα και πιο πλατιά από του βασιλικού, καρπό στρογγυλό, χλωροπράσινο ή μαύρο και όταν ωριμάσει γίνεται κίτρινος. Το βότανο είναι ακίνδυνο, αν φαγωθεί.
Έχει δύναμη ψυκτική και για αυτό τα φύλλα, σαν κατάπλασμα μαζί με άχνη κριθάλευρου, ενδείκνυνται στο ερυσίπελας και τον έρπητα, ενώ, αν λιωθούν και τεθούν σκέτα ως κατάπλασμα, θεραπεύουν τα συρίγγια του δακρυικού ασκού και βοηθούν τους πονοκεφάλους και το στομάχι που έχει καούρα και αν τεθούν λιωμένα με αλάτι σαν κατάπλασμα, διαλύουν τις παρωτίτιδες.
Και ο χυμός τους, έχει την ίδια δράση στο ερυσίπελας και τον έρπητα μαζί με ψιμύθιο, λιθάργυρο και ροδόμυρο, αλλά και στα συρίγγια του δακρυικού ασκού μαζί με ψωμί.
Αρμόζει και για εξωτερικούς εμβρεγμούς μαζί με ροδόμυρο στα παιδιά που έχουν πάθει ηλίαση. Προστίθεται αντί για νερό ή αβγό στους πολτούς που προορίζονται για επάλειψη στις καταρροές καυστικών υγρών, ενώ αν ενσταλαχτεί μέσα στα αυτιά, ωφελεί τους πόνους τους. Σταματά και τη γυναικεία αιμορραγία, αν εισαχθεί με βύσμα μαλλιού.
Πηγή: Διοσκουρίδης-Περί ύλης ιατρικής Δ'
Στίφνος. (Στρύχνος ό μέλας) Είναι πολύ γνωστό χόρτο πού βράζεται και τρώγεται όπως τα άλλα χόρτα. Το ζουμί από το χόρτο αυτό είναι φάρμακο καρδιοτονωτικό και 2-3 ποτήρια του κρασιού, από το ζουμί αυτό, την ημέρα (ένα ποτήρι μετά το φαγητό) ωφελεί πολύ τούς καρδιακούς.
Πηγή: Τα βότανα: Λαϊκή φαρμακολογία και θεραπευτική-Ξεν. Γ. Αναγνωστόπουλου
Εις οδύνη οφθαλμών: Πάρε στρύχνον (το λένε μερικοί βρωμοβότανο, οπού κάνει σαν σταφύλια μικρά μαυρούτσικα, το λένε και μαυρόχορτο), κοπάνισε αυτό, θέλεις τα κουκιά του, θέλεις τα φύλλα του και στο ζωμό αυτού βάλε αλάτι τριμμένο και άλειφε το μέτωπο.
Πηγή: Ιωάννου Σταφιδά-Ιατροσόφιο
Συνοψίζοντας: Ο στύφνος έχει χρησιμοποιηθεί σαν καθαρτικό αίματος, στις κολπίτιδες, στις αιμορροΐδες, στα εγκαύματα, στην αρτηριοσκλήρωση
Στύφνος: Φαρμακευτικές ιδιότητες
Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.ΠΗΓΗ

Featured