Ticker

10/recent/ticker-posts

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ....!!«ΧΙΛΙΑ ΜΥΡΙΑ ΚΥΜΑΤΑ»!Το κράτησε Ελληνικό για να «τελειώσει» την Τουρκία....!! (ΒΙΝΤΕΟ)


ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ....!!«ΧΙΛΙΑ ΜΥΡΙΑ ΚΥΜΑΤΑ»!Το κράτησε Ελληνικό για να «τελειώσει» την Τουρκία....!! (ΒΙΝΤΕΟ)

 



Το Καστελόριζο έχει έρθει τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο!

Εγχώριοι καλοθελητές αναφέρουν πως βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα, η Τουρκία συμφωνεί μαζί τους και τονίζει πως έχει μηδενική επήρεια σε οριοθέτηση ΑΟΖ, ενώ η κυβέρνηση υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους πως το Καστελόριζο έχει και υφαλοκρηπίδα αλλά και ΑΟΖ (διαβάστε ΕΔΩ τι σημαίνουν οι όροι). 

Γιατί το κάνουν αυτό οι Τούρκοι;

Αν δεχτούν ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, τότε, το ακριτικό μας νησί αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Με λίγα λόγια το Καστελόριζο «μπλοκάρει» τα σχέδια των Τούρκων για οριοθέτηση μεγάλης ΑΟΖ.

Ποιο είναι όμως το Καστελόριζο; Ποια η ιστορία αυτής της μικρής σταλιάς Ελληνικής γης που αποτελεί αγκάθι στα τουρκικά σχέδια απόλυτης κυριαρχίας;

Τo επίσημο όνoμα του νησιού είναι Μεγίστη, αλλά επικράτησε η oνoμασία Καστελλόριζο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομα Μεγίστη οφείλεται στον πρώτο κάτοικο του νησιού που λεγόταν Μεγιστέας. Άλλη εκδοχή είναι ότι ξεχωρίζει σε μέγεθος σε σχέση με τις άλλες βραχονησίδες που βρίσκονται γύρω από το νησί και γι’ αυτό ονομάστηκε Μεγίστη.

Στη Μεγίστη τιμούσαν τον Απόλλωνα και τον Δία, τους προπάτορες των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την συμβατική ιστορία, στο Καστελόριζο άνθησε ο Μυκηναϊκός πολιτισμός, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα των μυκηναϊκών τάφων που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές. Οι πολυετείς έρευνες των αρχαιολόγων οδήγησαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το νησί κατοικήθηκε από τους πανάρχαιους χρόνους φυσικά από Έλληνες.

Το νησί με την τεράστια στρατηγική σημαία καταλήφθηκε από τους Πέρσες και από τον 4ο αιώνα π. Χ. αποτέλεσε τμήμα του ροδιακού κράτους.

Το Καστελόριζο γνώρισε μεγάλη ναυτική ακμή κατά τα μεσαιωνικά χρόνια. Αφού γνώρισε την Ρωμαϊκή κυριαρχία, το 1306 πέρασε στην κατοχή των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Τότε χτίστηκε και το κάστρο, το Καστέλο Ρόσο, που σημαίνει «κόκκινο φρούριο» και από το οποίο το νησί πήρε και το όνομα Καστελόριζο, ενώ το 1440 κατακτήθηκε από τον Σουλτάνο της Αιγύπτου.

Το 1523 περιήλθε στους Τούρκους!

Η ζωή, κατά τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας, ήταν μαρτύριο σε ολόκληρο το Αιγαίο και μέσα σ’ αυτό εντάσσεται το Καστελλόριζο, λόγω της ξεχωριστής του αξίας, της γεωγραφικής του θέσης, αλλά και της φυσικής του διαμόρφωσης, που το καθιστούν σημαντικό σταθμό για τα πολεμικά γεγονότα και σταθμό για την ναυσιπλοϊα σ’ ένα σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης.

 Οι Καστελλοριζιοί κατόρθωσαν να αναπτύξουν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τα Μικρασιατικά παράλια, κατά την διάρκεια της τουρκικής κατοχής, με ένα είδος αυτονομίας και με κυριότερη υποχρέωση να καταβάλλουν τον ετήσιο φόρο “μαχτού”.

Το ακριτικό μας νησί, φυσικά, πήρε μέρος στην επανάσταση του 1821 και τελικά επανήλθε στην τουρκική κατοχή.

Στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο το Καστελόριζο πέρασε στην κατοχή των Γάλλων και στην συνέχεια των Ιταλών. Κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων το νησί βομβαρδίστηκε αλλεπάλληλες φορές και υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές, λες και κάποιος ήθελε να το ισοπεδώσει, καθώς προέβλεπε πως θα αποτελέσει «άσσο» στο μανίκι των Ελλήνων, όταν έρθει η ώρα.

Το Καστελόριζο ενώθηκε με την μητέρα Ελλάδα το 1948, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα.

Περνώντας από «χίλια μύρια κύματα», στέκεται όρθιο με τους κατοίκους του, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος ενάντια στα σχέδια των Τούρκων! Δεν πρέπει να το ξεχνάμε και καλό είναι, να το ενισχύουμε και οικονομικά, προτιμώντας το για τις διακοπές μας το καλοκαίρι.

Η ιστορία το κράτησε ΕΛΛΗΝΙΚΟ, έτσι ώστε να «τελειώσει» την Τουρκία, καθώς αυτή η μικρή ελληνική γη αναγκάζει τους Τούρκους να λένε πως θα βγουν με ερευνητικά γεωτρύπανα σε ελληνικό ζωτικό χώρο, προβληματίζοντας ακόμα και τις Μεγάλες Δυνάμεις και ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου στο Αιγαίο, όπως παραδέχθηκε ακόμα και ο μετριοπαθής Νίκος Δένδιας.

ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΠΟΤΕ!!!