Ticker

10/recent/ticker-posts

Κορονοϊός:Κίνδυνος για 1.000 κρούσματα τη ΜΕΡΑ-Μιλώντας σχετικά η Αθηνά Λινού στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως με τα μέτρα που ελήφθησαν θα περιοριστούν τα κρούσματα, ωστόσο, αν δεν πειθαρχήσουμε όλοι «σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα»....!!

Κορονοϊός:Κίνδυνος για 1.000 κρούσματα τη ΜΕΡΑ-Μιλώντας σχετικά η Αθηνά Λινού στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως με τα μέτρα που ελήφθησαν θα περιοριστούν τα κρούσματα, ωστόσο, αν δεν πειθαρχήσουμε όλοι «σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα»....!!








Κορονοϊός: Κίνδυνος για 1.000 κρούσματα τη μέρα - Πώς το εξηγούν οι ειδικοί
Αναγκαία η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς και δημόσιους χώρους, λένε οι ειδικοί
Ο εφησυχασμός που παρατηρείται από μεγάλη μερίδα πολιτών αναφορικά με τα μέτρα που έχουν προτείνει οι ειδικοί κι έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε έκρηξη κρουσμάτων, άρα και νοσούντων, άρα μοιραία και θανάτων... Η ανησυχία των επιστημόνων επικεντρώνεται κυρίως στα αστικά κέντρα, καθώς μπορεί η χαλάρωση να «φαίνεται» περισσότερο στα νησιά, τις παραλίες και τα beach bar, όμως αυτό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους λοιμωξιολόγους είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και η διασπορά του ιού σε σχεδόν όλη τη χώρα.
Μιλώντας σχετικά η Αθηνά Λινού στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως με τα μέτρα που ελήφθησαν θα περιοριστούν τα κρούσματα, ωστόσο, αν δεν πειθαρχήσουμε όλοι «σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα» προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους και να τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα αυτοπροστασίας.  Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί η χρήση μάσκας και σε δημόσιος χώρους.
«Δεν βοηθούν οι μάσκες με φίλτρο, καμία προστασία οι ασπίδες»
Με πικρία διαπιστώνει κι ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ότι οι πολίτες δεν ακολούθησαν τη σύσταση των ιατρών για χρήση της μάσκας. «Επρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε: «Δεν καταφέραμε ποτέ να πείσουμε τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας. Δεν μπορούσαμε πέραν της σύστασης να επιβάλλουμε ως γιατροί τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις. Ο γιατρός συστήνει κι ο ασθενής επιλέγει».
Ακολούθως πρόσθεσε ότι «δεν είπαμε ποτέ να μην χρησιμοποιείται η μάσκα στις εκκλησίες» και προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα έρθει το μέτρο και για τους ιερούς ναούς. Εκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μάσκες με φίλτρο, «καθώς προστατεύουν αυτόν που την φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς αν έχει τον ιό, τον διασπείρει». Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ασπίδες δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες για παράδειγμα βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος που εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι... διακοσμητικές». Πρόσθεσε ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες» και παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, καθώς «είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι».
Σκουτέλης: Μάσκα, αποστάσεις και καθαρά χέρια τα μόνα μέτρα
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Αθανάσιος Σκουτέλης σχολίασε τόσο την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες όσο και την αυστηροποίηση των μέτρων, με πρώτο και κύριο την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος της μάσκας μιας χρήσης, ο καθηγητής ανέφερε σε έντονο ύφος: «Δεν είπε κανένας τόσον καιρό για μάσκα μιας χρήσεως. Η μάσκα μιας χρήσεως φοριέται αποκλειστικά από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που αν είναι κάποιος να διαμαρτύρεται, είναι αυτοί, που τις φοράνε από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Το να έχει ένας πολίτης δύο μασκούλες πάνινες στην τσεπούλα του και όταν μπαίνει σε ένα κατάστημα ή σε ένα σούπερ μάρκετ να τις φοράει, είναι τόσο τραγικό που να δημιουργεί ανησυχία στον πληθυσμό και αγανάκτηση; Όταν, από την άλλη μεριά, η οικονομία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τα μαγαζιά πάνε να κλείσουνε και τα εστιατόρια να μην ξανανοίξουνε; Με συγχωρείτε αλλά νομίζω αυτή η κουβέντα γίνεται απλά για να την κάνουμε».
«Σε μια χώρα, όπου τα κρούσματα τα βάζουμε σε έναν ωραίο χάρτη με πινέζες, μία εδώ, άλλη πιο πέρα, όταν σε χώρες δίπλα μας οι χάρτες είναι κατακόκκινοι κι εμείς καθόμαστε κι ασχολούμαστε αν έχει 30 λεπτά ή 40 λεπτά η μάσκα, νομίζω κάτι συμβαίνει», συμπλήρωσε, τονίζοντας: «Αν σε έναν χώρο οι 7 στους 10 φορούσαν μάσκα, τότε θα έβαζαν και οι υπόλοιποι 3», κάνοντας λόγο για τη «συμπεριφορά της αγέλης».
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί έγινε άρση των μέτρων, μεταξύ αυτών και η χρήση μάσκας που έπαψε πριν από ημέρες να είναι υποχρεωτική αλλά τελικά επανήλθε, ο κ. Σκουτέλης υπήρξε σαφής: «Γιατί υπήρχε διαμαρτυρία από όλους τους εμπόρους, τους εστιάτορες πως τα μέτρα ήταν πάρα πολύ σκληρά και θα έχαναν πελάτες και ήταν λογικό. Και είπαμε σιγά σιγά να αρχίζουμε να αίρουμε μέτρα, να δούμε μέχρι πού θα φτάσουμε. Ήραμε τα μέτρα, είδαμε ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα άρα τώρα τα επαναφέρουμε. Δεν μιλάμε για lockdown, δεν μιλάμε για μέτρα που καταπιέζουν τόσο πολύ τον κόσμο. Μιλάμε για μια χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους». Ο καθηγητής τόνισε παράλληλα πως αυτή τη στιγμή τα μόνα διαθέσιμα μέσα προστασίας από τον ιό είναι η μάσκα, οι αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών.