Ticker

10/recent/ticker-posts

ΕΚΤΑΚΤΟ...ΜΗΝΥΜΑ Β.ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...!!Μόσχα καλεί Αθήνα....!!ΠΟΝΤΑΡΕΤΕ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ''ΣΥΜΑΧΟΥΣ''....ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ...ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ...!!(ΒΙΝΤΕΟ)





ΕΚΤΑΚΤΟ...ΜΗΝΥΜΑ Β.ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...!!Μόσχα καλεί Αθήνα....!!ΠΟΝΤΑΡΕΤΕ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ''ΣΥΜΑΧΟΥΣ''....ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ...ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ...!!(ΒΙΝΤΕΟ)









Έντονη διπλωματική κινητικότητα...

Η Ρωσία προειδοποιεί την Ελλάδα πως δεν πρέπει να βασίζεται στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, την οποία στην Μόσχα θεωρούν όλο και πιο πιθανή .

Αυτή την στιγμή η Ρωσία βρίσκεται σε μερική συνεννόηση με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει πως το Κρεμλίνο έχει ξεγράψει την Ελλάδα, καθώς στην Μόσχα γνωρίζουν πως δεν μπορούν να εμπιστεύονται εσαεί τους Τούρκους.

Έτσι, ενώ ο Πούτιν μιλά και είναι ο μόνος, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ρωσικά ΜΜΕ κοντά στο Κρεμλίνο, κλείνουν ταυτόχρονα το μάτι στην Ελλάδα.

Αυτή είναι η πολιτική! Πολλά τα ταμπλό και συναισθηματισμοί δεν χωράνε. Υπάρχουν ΜΟΝΟ συμφέροντα και εν προκειμένω αφορούν την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, την οποία καλοβλέπει το Κρεμλίνο.

Τουρκία και Ρωσία, παρά τις όποιες συμφωνίες έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα σε Συρία και Λιβύη, όπου οι δύο χώρες στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα και δεν αποκλείεται να βρεθούν ακόμα και σε ευθεία αντιπαράθεση, κάποια στιγμή.

Υπάρχει όμως και ένα, λιγότερο, γνωστό μέτωπο μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, το οποία μάλιστα θυμίζει την τουρκική πρακτική στο Αιγαίο: Η Μαύρη Θάλασσα!

Η αντιπαράθεση Ρώσων και Τούρκων έχει ενταθεί μετά την πλήρη προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, που διευρύνει σημαντικά την ρωσική κυριαρχία στην Μαύρη Θάλασσα και ενισχύει τον ρόλο της στην κρίσιμη αυτή περιοχή για την Ευρασία, στην οποία η Τουρκία επιδιώκει να γίνει υπερδύναμη, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η επεκτατική αυτή τάση της Ρωσίας ενοχλεί την Άγκυρα και καθιστά ζωτική ανάγκη για τον Ερντογάν να διεκδικήσει την διατήρηση και διεύρυνση του ρόλου της Τουρκίας στην Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό η Τουρκία να μην καταλήξει σε δορυφόρο της Μόσχας, επειδή αγοράζει S-400.

«Εργαλείο» προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι τουρκογενείς Τατάροι της Κριμαίας, τους οποίους η Τουρκία χρησιμοποιεί, όπως τους ισλαμιστές και τους τουρκμένους σε Συρία και Λιβύη, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της, εν προκειμένω να αμφισβητήσει την κυριαρχία των Ρώσων στην Ταυρίδα, όπως ονομάζεται κανονικά η Χερσόνησος της Κριμαίας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΠΩΣ ΛΙΒΥΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μάλιστα ο Ερντογάν, τον περασμένο Φεβρουάριο και ενώ ήταν στην κορύφωση της η κρίση στην Συρία, επέλεξε να επισκεπτείτο Κίεβο. Σε μια επίσκεψη που εξέφρασε την στήριξη του στην Ουκρανία στην αντιπαράθεση της με την Ρωσία, δήλωσε ότι συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.



Αυτό γιατί, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στην Ρωσική Ομοσπονδία, η ακτογραμμή της Ρωσίας από 475 χιλιόμετρα, τριπλασιάστηκε και φθάνει τα 1.200 χιλιόμετρα, το 25% δηλαδή των ακτών της Μαύρης Θάλασσας! Σε αυτά μπορούν να προστεθούν κάλλιστα τα 300 χιλιόμετρα των ακτών της Αμπχαζίας της αποσχισθείσας περιοχής της Γεωργίας, την οποία στηρίζει η Μόσχα. Η Μόσχα δηλαδή γίνεται κυρίαρχος σε μία περιοχή, η οποία είναι, εκτός των άλλων, πλούσια σε υδρογονάνθρακες.

Βλέπουμε λοιπόν πως εκτός του Αιγαίου, ο Ερντογάν επιχειρεί να αναμετρηθεί και για την Μαύρη Θάλασσα, κάτι που τον φέρνει απέναντι από την Ρωσία, σε εκείνο το σημείο. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει προσεγγίσει την Ουκρανία, όπως έχει προσεγγίσει τον Σάρατζ στην Λιβύη, προκειμένου να ακυρώσει την Ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο, με την Αθήνα να απαντά χθες με συμφωνία οριοθέτησης με την Ιταλία .

ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ

Παρόμοιες κινήσεις κάνει η Άγκυρα και προς την Γεωργία. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2019 ανακοινώθηκε στρατιωτική βοήθεια 17 εκατ. δολαρίων από την Άγκυρα στις Γεωργιανές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ έχει αναπτυχθεί στρατιωτική συνεργασία μαζί και με το Άζερμπαϊτζάν, με στόχο να μειωθεί η επιρροή της Μόσχας στον νότιο Καύκασο, ο οποίος συνιστά το μαλακό υπογάστριο της Αρκούδας.

Τέλος, η Τουρκία σε απέσυρε από την Μεσόγειο το γεωτρύπανο Fatih το οποίο μετά τις εργασίες συντήρησης στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ήδη στην Τραπεζούντα και αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να δηλώσει «παρών» εκεί ο Ερντογάν.
ΠΗΓΗ

Featured

loading...