Ticker

10/recent/ticker-posts

ΕΚΤΑΚΤΟ Ρεπορτάζ Guardian:Πώς η Ελλάδα κατάφερε με ένα αποδεκατισμένο σύστημα υγείας να αντισταθεί στον κορονοϊό - Βίντεο από το Σωτηρία


ΕΚΤΑΚΤΟ Ρεπορτάζ Guardian:Πώς η Ελλάδα κατάφερε με ένα αποδεκατισμένο σύστημα υγείας να αντισταθεί στον κορονοϊό - Βίντεο από το Σωτηρία









Σε ρεπορτάζ του το Guardian, αναφέρεται στο πώς η Ελλάδα κατάφερε με ένα αποδεκατισμένο σύστημα υγείας από τη δεκαετή οικονομική κρίση, να διατηρήσει τον ρυθμό εξάπλωσης του κορονοϊού, «με πολύ χαμηλότερο αριθμό θανάτων από πάρα πολλά άλλα Ευρωπαϊκά κράτη».

Στο αφιέρωμα, η επικεφαλής της κλινικής Covid-19 του νοσοκομείου Σωτηρία - το οποίο είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς μας - Γιώτα Λουρίδα εξηγεί πώς ασχολήθηκε με την πανδημία και τα βήματα που ακολούθησε η χώρα για να αποφύγει ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες.

Η κυρία Λουρίδα εξηγεί ότι ακόμη και σήμερα, η Ελλάδα είναι πίσω και σε επίπεδο νοσοκομείων και στην πρωτοβάθμια υγεία, ενώ οι ελλείψεις είναι υπαρκτές και σε επίπεδο κλινών ΜΕΘ.

Στόχος ήταν «πώς θα καταφέρει το σύστημα υγείας να τα βγάλει πέρα σε μια πανδημία».

«Πέρα από την κούραση που είχε αθροιστεί, μια ψυχική κούραση, δεν κοιμόμασταν, δεν προλαβαίναμε να φάμε, δεν προλαβαίναμε να πάμε σπίτι μας, νιώθαμε ότι κάναμε μια τρύπα στο νερό», δηλώνει, εξηγώντας ότι ουδέποτε στο παρελθόν τα είχε βάλει με μια νόσο που δεν είχε θεραπεία.

Η Δρ. Αντωνία Κουτσούκου, επικεφαλής της ΜΕΘ, παραδέχθηκε ότι το εγχείρημα είχε και πολύ δύσκολες στιγμές. «Υπήρξαν στιγμές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, ιδίως όταν χρειάστηκε να δούμε ασθενείς να καταλήγουν χωρίς να είναι οι δικοί τους δίπλα να τους αποχαιρετήσουν. Αυτό με έχει τραυματίσει» δηλώνει, προσθέτοντας ότι ο φόβος όλων ήταν να μην γίνουμε σαν τις γειτονικές χώρες.

Πάντως, η κυρία Λουρίδα αναφέρεται και στο σθένος που έδειξαν οι Έλληνες, οι οποίοι τήρησαν τα μέτρα και το lockdown, κάτι που αποτυπώνεται και στους ψυχρούς αριθμούς.

Από την πλευρά της, η φυσιοθεραπεύτρια Γεωργία Κολοφωτιά μιλά για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε. Χρησιμοποιεί δε το παράδειγμα ενός ασθενούς. Περίμενε να δει έναν άνθρωπο ηλικιωμένο, ωστόσο ήταν ένας άνθρωπος 50 ετών, που είχε δίπλα του φωτογραφία της οικογένειάς του και σημείωμα, ότι τον περιμένουν να γυρίσει στο σπίτι. Αυτό της δημιούργησε απαιτήσεις, αλλά την όπλισε και με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα
ΠΗΓΗ