Ticker

10/recent/ticker-posts

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ....!!«ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»...!!


ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ....!!«ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»...!!










Ένας συνδυασμό μέτρων, ύψους πάνω από 500 δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται σήμερα πάνω στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, όμως, δεν υπήρξε ομοφωνία ούτε για το ύψος του ποσού ούτε για το ευρωομόλογο που ζητάει επίμονα η Ιταλία και η Ισπανία με τη στήριξη άλλων 7 χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Η γνωστή ξαναζεσταμένη συνταγή, όπως γράψαμε χθες, αποτελείται από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που συνδέονται, όμως, με κάποιας μορφής όρους (conditionality), από εγγυήσεις της Κομισιόν για την ανεργία ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και από την ΕΤΕπ με δάνεια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Συνολικό ύψος, μισό τρισεκατομμύριο ευρώ.
Κατά τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αυτό το πακέτο είναι ικανό να αντιμετωπίσει τις άμεσες και έκτακτες ανάγκες των χωρών-μελών. Όμως το πρόβλημα παραμένει. Θα συνεχίσει να βάζει βέτο η Ιταλία;
Υπενθυμίζεται ότι η Ρώμη απαιτεί την έκδοση ευρωομολόγου, κάτι που απορρίπτεται από τις σκληροπυρηνικές χώρες. Ζητεί επίσης να μην υπάρχει conditionality από τον ESM, σε περίπτωση που χρειαστεί να ζητήσει πιστοληπτική γραμμή. Το ίδιο ζητά και η Ισπανία.
Ούτε σε αυτό λένε «ναι» οι σκληροπυρηνικές χώρες, που αντιτείνουν ότι πρέπει να υπάρχει μια επίβλεψη μέσα από τους κανόνες της ΕΕ. Σε αυτό συντάσσεται και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό, ώστε να υπάρξει ομοφωνία και όχι νέα παράταση, ώστε να καθησυχάσει και τις αγορές. Ο κ. Σεντένο αναμένεται να διαχωρίσει τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης με τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις, στις οποίες μπορεί να εμπίπτει το ευρωομόλογο. Λεκτικά τουλάχιστον.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Eurogroup ενδέχεται να γυρίσει στην παλιά καλή τακτική της προηγούμενης κρίσης (από την οποία δεν έχουμε καλά καλά βγει): ένα καλό λεκτικό ανακοινωθέν που δεν θα γίνει πράξη αλλά θα καλύπτει όλους. Έτσι, αν συμφωνήσουν οι σκληροπυρηνικές χώρες, το θέμα του ευρωομολόγου θα παραμείνει ανοικτό για μελλοντική συζήτηση, όταν και αν θα χρειαστούν νέα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Όσον αφορά στην Ιταλία, υπάρχουν δύο εναλλακτικές:
1. Να μπορέσει να πάρει έκτακτη πιστοληπτική γραμμή από τον ESM χωρίς conditionality, αλλά τα χρήματα να διοχετευθούν μόνο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και η «επιθεώρηση» θα εμπίπτει στο ευρωπαϊκό εξάμηνο.
2. Να λάβει κανονική πιστοληπτική γραμμή με χαλαρό conditionality, τη γραμμή PCCL.
Η γραμμή ECCL (και ECCL+) που έχει σκληρό conditionality και αυξημένη εποπτεία δεν συζητούνται καν από τη Ρώμη.
Το θέμα των κορωνο-ομολόγων δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού
photo_5
Πάντως η ιταλική κυβέρνηση, η βιωσιμότητα της οποίας κρέμεται από μια κλωστή, έδειξε τα δόντια της μια μέρα πριν το Eurogroup. Διέρρευσε ότι θα διαθέσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, με πρόθεση να βοηθηθούν για πρώτη φορά και όσοι εργάζονται χωρίς την καταβολή ενσήμων.
Η κρατική τράπεζα της Ιταλίας, η Cassa Depositi e Prestiti και η υπηρεσία Sace θα εξουσιοδοτηθούν ώστε να εγγυηθούν τραπεζικά δάνεια φέτος έως 200 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προσχέδιο διατάγματος που έχει δει το Reuters. Από τα 200 δισ. ευρώ, τα 30 δισ. θα προορίζονται για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ιταλικής οικονομίας.
Σίγουρα η Ιταλία δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο πακέτο από μόνη της και ίσως το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό ατού στο Eurogroup, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι οι σκληρές χώρες αντιδρούν σε τέτοιο εκτροχιασμό των δημοσιονομικών.
Από την άλλη, η Γερμανία αναμένεται να υποστηρίξει ότι το πακέτο του Eurogroup πρέπει να έχει λάβει υπόψη του και τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ. Αν προστεθούν τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ της ευρωζώνης σε επίπεδο ρευστότητας, σε αυτά των χωρών (ύψους 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικό επίπεδο), το πακέτο κινείται σε επίπεδο τρισεκατομμυρίων.
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητά με συνέντευξή της στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland) να χρησιμοποιηθούν όλα τα δημοσιονομικά εργαλεία χωρίς ταμπού για να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν πρέπει να εκδοθούν ομόλογα κορωνοϊού η Βεστάγκερ απάντησε: «Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να εξαντλούμαστε σε συζητήσεις για μεμονωμένα μέτρα. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να περιπέσουμε σε παλιά είδη επιχειρηματολογίας που δεν βοηθούν στην κρίση του κορωνοϊού. Στην παρούσα κατάσταση, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε χωρίς εξαίρεση. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ταμπού. Χρειαζόμαστε λύσεις».
Η Ευρωπαία επίτροπος ρωτήθηκε επίσης για το θέμα ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την Ευρώπη και απάντησε: «Δεν θα ήθελα να μιλώ για σχέδιο Μάρσαλ. Η Ευρώπη δεν είναι κατεστραμμένη όπως ήταν στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούμε να διαθέτουμε εξαιρετικά εκπαιδευμένους ανθρώπους, μια αξιοθαύμαστη τεχνολογία και εξαιρετική βιομηχανική υποδομή. Θα πρέπει μάλλον να σκεφτούμε πώς μπορούμε να κινητοποιήσουμε αρκετά κονδύλια για να βγούμε γρήγορα από την κρίση. Προτιμώ να το θέσω έτσι: Η οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα είδος χειμερίας νάρκης. Πρέπει τώρα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να εργάζονται όταν τελειώσουν οι ψυχρές ημέρες”.
ΣΟΚ από Βαρουφάκη
«Η Ε.Ε., άλλη μια φορά, ετοιμάζεται να μην κάνει τα απαραίτητα την ώρα που προσποιείται ότι τα κάνει» σχολιάζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης σε δήλωσή του εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.
Ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά πως «οτιδήποτε αποφασιστεί στο Eurogroup που αφορά δάνεια και πιστωτικές γραμμές, που προστίθενται στο εθνικό χρέος, ισοδυναμεί με νέα μνημόνια, με νέα δίνη χρέους-ύφεσης για όλους και με το τέλος της Ε.Ε.».
«Μην τολμήσετε λοιπόν να μιλήσετε για Σχέδιο Μάρσαλ αν πρόκειται για δάνεια και πιστωτικές γραμμές.
»Το Σχέδιο Μάρσαλ δεν ήταν δάνειο – ήταν χρηματικές ενισχύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και κουρέματα χρεών.
»Για αυτό και ήταν θεραπευτικό για την Ευρώπη» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, τα ελάχιστα που πρέπει να κάνει η Ε.Ε., είναι:
«Πρώτον: Μεταφορά τουλάχιστον 1 τρισ. από τους ισχνούς ώμους των κρατών του Νότου προς ολόκληρη την Ευρωζώνη.
»Αυτό είναι το ευρωομόλογο: Εργαλείο μεταφοράς χρέους από τους ώμους των κρατών προς τους ώμους ολόκληρης της Ένωσης.
»Όχι νέο χρέος για τα κράτη.
»Να γιατί δεν μπορεί ποτέ να εκδοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM, που μόνο να δανείζει στα κράτη μπορεί.
»Δεύτερον: Για να ανακάμψουμε βιώσιμα μετά την πανδημία “Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης & Πράσινων Επενδύσεων”, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την ΕΚΤ και θα εφαρμοστεί από νέο οργανισμό: τον “Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πράσινης Ανάκαμψης”».
«Σήμερα, παίζεται το μέλλον της Ελλάδας, των λαών της Ευρώπης ολόκληρης» τονίζει ο κ. Βαρουφάκης και καταλήγει στη δήλωσή του:
«Γνωρίζω ότι σας είναι δύσκολο αλλά καλώ την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και εν γένει τα στελέχη και τους φίλους της τρόικας εσωτερικού, να αντισταθείτε στην εγγενή σας τάση να λέτε ναι σε όλα εκείνα που μας καταστρέφουν».