Ticker

10/recent/ticker-posts

Ημερολόγιο κορωνοϊού 24 Απριλίου 2020:Ο ήλιος σκοτώνει τον Covid-19 σε 2 λεπτά;;;;;


Ημερολόγιο κορωνοϊού 24 Απριλίου 2020:Ο ήλιος σκοτώνει τον Covid-19 σε 2 λεπτά;;;;;









Ημερολόγιο κορωνοϊού, 24 Απριλίου 2020: λιαζόμαστε λοιπόν και ιδρώνουμε από ζέστη και υγρασία προληπτικά, τηρώντας και κάποιες αποστάσεις- αλλά και περί της τακτικής της Κορέας, της ημέρας μηδέν της Λομβαρδίας, της αλληλεπίδρασης κοινωνικών παραμέτρων και δυναμικής του ιου, προβεβλημένων μελετών που βγήκαν άκυρες, αλλά και του εμβολίου για την πολιομυελίτιδα έναντι του κορωνοϊού.
Γράφει ο Giorgos Pappas

1. Εφόσον έγινε πλέον και επίσημη τοποθέτηση από τον William Bryan, τον επιστημονικό αρμόδιο του Department of Homeland Security, μπορούμε να συζητήσουμε τα τρομερά ενδιαφέροντα ευρήματά του NBACC (National Biodefense Analysis and Countermeasures Center) σχετικά με το νέο κορωνοϊό, οι οποίοι ελέω biodefense ξέρουν καλύτερα πώς να μελετούν νέα παθογόνα και να αναπαριστούν συνθήκες πραγματικότητας- είχε διαρρεύσει η πρώτη εσωτερική ενημέρωση από την δημοσιογράφο Sharon Weinberger-photo κάτω προ ημερών, αλλά δεν ήταν επιβεβαιωμένη και γι’ αυτό δεν έγραψα κάτι νωρίτερα (αν και έλαβα τα δεδομένα υπόψη στα 11 μελλοντικά σενάρια): Λένε λοιπόν πως ο ήλιος σκοτώνει τον ιο (χρόνος ημιζωής 2 λεπτά, ελάττωση κατά 90% στο 10λεπτο). Άντε 4 λεπτά αν είναι χειμωνιάτικος Γιαννιώτικος ήλιος. Λαμπρά. Λένε όμως ακόμη πως σε κλειστό χώρο, μην ελπίζεις αν δεν αερίσεις, μένει πολλές ώρες. Λιγότερο λαμπρά. Δείχνει επίσης ο ιος να δέχεται αρνητική επίδραση από εσωτερικές υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, αν πας πχ σε 35 βαθμούς με 60% υγρασία, κατεβάζεις πολύ τον χρόνο ημιζωής του ιου (σε 1 ώρα περίπου, σε σύγκριση με τις 18-19 ώρες!!! σε θερμοκρασία 21 βαθμών με υγρασία 20%. Άρα στα ιατρεία το καλοκαίρι θα ασφυκτιούμε επίτηδες).

2. Το ότι ο Τραμπ στην συνέντευξη τύπου άρχισε τα περί θεραπευτικού σολάριουμ και το ότι βγήκε ο Redlener να διαφωνήσει με το NBACC (αναμενόμενα και πολιτικά), δεν μειώνουν την μεγάλη σημασία των παρατηρήσεων αυτών. Αναμένουμε περισσότερα, δεν υιοθετούμε άμεσα το να αφήνουμε τα πάντα στον ήλιο για λίγο διάστημα ώστε να αποστειρωθούν, αλλά σκεφτόμαστε διαφορετικά το καλοκαίρι και σκεφτόμαστε πώς ενδεχομένως θα προσαρμόσουμε εσωτερικές συνθήκες. Μην ρωτήσετε τώρα για αντηλιακά, είπαμε, έχουν μέλλον ακόμη τα πειράματα. Θα μου πεις, εκεί στην Φλόριντα και τη Νέα Ορλεάνη που έχουν ήλιο γιατί έχουν τότε πολλά κρούσματα; Θα σου απαντήσω με τον κλειστό χώρο που δεν καθαρίζει εύκολα, αλλά και το συνωστισμό: Ήλιος ή μη, άμα ο μολυσμένος διπλανός σου βήξει, συζητήσει παρατεταμένα, βαριανασάνει στο πρόσωπό σου, δεν προλαβαίνει ο ήλιος να ακυρώσει την μετάδοση. Επίσης, μην σκεφτεί κανείς ότι είχε δίκιο ένας γνωστός που έλεγε πως δεν έχουμε πολλά κρούσματα στην Ελλάδα ελέω ζέστης, η Ισπανία να δείς ζέστη και κρούσματα που έχει. Άσε που τα Γιάννενα έχουν λιγότερη ζέστη από την Αθήνα (και πολύ λιγότερα κρούσματα αναλογικά).

3. Σε όσους εύκολα χρησιμοποιούν τη Νότιο Κορέα ως λαμπρό παράδειγμα (τώρα που η Σιγκαπούρη εξελίσσεται άσχημα), προτείνω να διαβάσουν ένα εξαιρετικό πρόσφατο άρθρο του JAMA για την τακτική της στην επιδημιολογική επιτήρηση: πώς χρησιμοποιήθηκαν δηλαδή δεδομένα από CCTV- κάμερες κυκλοφορίας και άλλες δημόσιες κάμερες, από τις κεραίες των κινητών τηλεφωνιών, από τις κάρτες των μέσων μαζικής μεταφοράς, από χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, κ.ο.κ. Και πώς αναπόφευκτα, υπήρξαν παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων και δυνητικά στοχοποιήσεις. Δεν είναι εύκολες οι ισορροπίες, και πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν ζωές στον βωμό μιας επίπλαστης ατομικότητας (όπως ενδέχεται να υπάρχουν και εκμεταλλευτές τέτοιων έκτακτων καταστάσεων για ίδιους λόγους).

4. Έχουμε γράψει για τις θεωρίες πως το εμβόλιο για την φυματίωση ή την ιλαρά μπορεί να προστατεύουν από το νέο κορωνοϊό, τώρα η σειρά του εμβολίου της πολιομυελίτιδας, με πρόταση δυο πολύ μεγάλων ονομάτων: o Κονσταντίν Τσουμάκοφ είναι γιος του Μιχαήλ, με την τεράστια συμβολή στο εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, και ο Ρόμπερτ Γκάλο είναι ο ένας από τους δυο που ανακάλυψαν τον HIV (ο Μοντανιέ, ο άλλος, έχει από χρόνια αποφασίσει να είναι αιρετικός…). Λένε λοιπόν αυτοί οι δυο (και οφείλουμε να τους ακούσουμε από σεβασμό) πως το από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας, το Sabin, προστατεύει γενικά από ιους, ακόμη και από την γρίπη, μέσω μιας γενικότερης ανοσολογικής διέγερσης. Οπότε ας το δοκιμάσουμε, μήπως προφυλάσσει από τον SARS-CoV-2. Σκεπτικό αντίστοιχο με αυτό της χρήσης του εμβολίου της φυματίωσης, με κάποια επιστημονική βάση αλλά πολλές τρύπες. Σημειώνεται ότι δεν μιλάμε για το εμβόλιο που γίνεται στην ελλάδα, το IPV, αλλά για το OPV που έχει ζώντα εξασθενημένο ιο και χρησιμοποιείται σε αναπτυσσόμενες χώρες ή χώρες που έχουν ακόμη κρούσματα. Δεν θα περιμένα πολλά εδώ, παρά τον σεβασμό.

5. Ένα πολύ ενδιαφέρον μαθηματικό μοντέλο με Ελληνική βάση ήρθε στην δημοσιότητα, άνευ κρίσης ακόμη, από την συνεργασία της ομάδας Αναστασοπούλου-Ρούσο-Τσακρής-Σιέτος (είχαν συνεργαστεί σε ένα ακριβέστατο προγνωστικό μοντέλο με βάση τα Κινεζικά δεδομένα, που δημοσιεύτηκε ήδη στο PLoS ONE). Tην εκτίμησή μου για τον Καθηγητή Μικροβιολογίας Κύριο Τσακρή την έχω ξαναδηλώσει από πολύ νωρίς στην πανδημία, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Σιέτος διδάσκει εφαρμοσμένα μαθηματικά στη Νάπολη, δεν τον γνώριζα πριν για να είμαι ειλικρινής. Τώρα εστίασαν στην Λομβαρδία, και υπολόγισαν ημέρα μηδέν (κάπου στις 15 Ιανουαρίου, ιδού η σημασία του πρώιμου περιορισμού διεθνών μετακινήσεων όπως και της πρώιμης αναγνώρισης….), αλλά και R0 πάνω από 4 (κάθε κρούσμα μόλυνε τουλάχιστον άλλους τέσσερις), αλλά και ότι τα πραγματικά κρούσματα (λαμβάνοντας υπόψη αδιάγνωστα και ασυμπτωματικά) μπορεί να είναι 15πλάσια, και το σημαντικότερο: την ανάγκη να παραμείνουν οι περιορισμοί μέχρι τέλους Μαΐου εκεί, ώστε να αποφευχθεί η αναζωπύρωση. Εξαιρετική, πολύπλοκη και χρήσιμη μελέτη. Από την άλλη Ιταλική μελέτη στον δήμο του Vo, για την οποία ενδέχεται να ακουστούν διάφορα και όπου ελέγχθηκε μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενώ τέθηκε η περιοχή σε καραντίνα, το ενδιαφέρον είναι η εκτιμώμενη διείσδυση στην κοινότητα (μόλις 4,4%) και το μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικών (43%).

6. Επηρεάζεται η δυναμική του ιου από την κοινωνική δομή εντός της οποίας εξελίσσεται η επιδημία; Στο EClininal Medicine δημοσιεύτηκε μια ωραία, και χρήσιμη όταν σκέφτεται κανείς την άρση περιορισμών, μελέτη, που ταξινόμησε τον πληθυσμό σε ηλικιακές ομάδες, και τους χώρους σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες: σπίτι, σχολείο, δουλειά, κοινωνική συναναστροφή. Έχει μια ενδιαφέρουσα υποσημείωση η μελέτη (πως υποτιμούμε την επίδραση των ανοιχτών σχολείων γιατί πετύχαμε σχολικές διακοπές στην Κίνα στην έξαρση της επιδημίας), το σημαντικότερο όμως είναι πως αναδεικνύει την ανάγκη να λάβεις υπόψη σου ποια πόλη ανοίγεις, πώς συμπεριφέρθηκε αυτή η πόλη πριν, τι εργασιακό προφίλ έχει, την κατανομή και αλληλεπίδραση των ηλικιακών ομάδων, και κατ’ επέκταση να γνωρίζεις πού θα κινδυνεύεις περισσότερο με αναζωπυρώσεις ή ατυχήματα.

7. Μια μελέτη προβεβλημένη για την μετάδοση του ιου σε λεωφορείο, την θυμάστε; Που έλεγε ότι ο ιος φτάνει στα 4,5 μέτρα αντί για τα 2 που θεωρούνταν; Είχε αναπαραχθεί με σχηματάκια των θέσεων εντός του οχήματος, όμορφα και πολύχρωμα, παντού, μόνο η μάνα μου δεν την σχολίασε. Ξεχάστε την, ανακλήθηκε. Για άγνωστους λόγους, αλλά ανακλήθηκε. Ώστε να θυμόμαστε για μια ακόμη φορά, ειδικοί και λιγότερο ειδικοί, ότι πρέπει να υπάρχει βάση και κριτική θεώρηση απέναντι σε ό,τι αναπαράγουμε.