Ticker

10/recent/ticker-posts

Ο ιός φέρνει κραχ και πόλεμο – Έκτακτες ανακοινώσεις στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο ιός φέρνει κραχ και πόλεμο – Έκτακτες ανακοινώσεις στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)






Ραγδαίες οι εξελίξεις στον πλανήτη

Ο κορωνοϊός, ο οποίος σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του ΑΠΘ, δεν αποκλείεται να έχει κατασκευαστεί, προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για την πορεία της οικονομίας.


Μέσα ενημέρωσης γράφουν για την χειρότερη μέρα από το 2008, ενώ πλήγμα θεωρείται η ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά και από την «επίθεση» της Σαουδικής Αραβίας στην Ρωσία.


Οι αγορές είναι πλέον εκτός ελέγχου. Η βουτιά στις τιμές των μετοχών θυμίζουν ημέρες του 2008, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι η σημερινή κατάσταση περισσότερο θυμίζει το κραχ του 1929.

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929 ήταν μια κατάσταση διεθνούς οικονομικής ύφεσης που διήρκεσε από μέχρι και δέκα χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές προκλήθηκε μετά από το χρηματιστηριακό κραχ, που ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου του 1929. Η κρίση είχε καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στον ανεπτυγμένο, όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με αποτέλεσμα την έναρξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

Οι διεθνείς αναλυτές φοβούνται ότι έφτασε η ώρα της ύφεσης και απλά διαφωνούν ως προς το μέγεθος αυτής. Αν η ύφεση, μοιάζει σε μέγεθος με εκείνης του 1929, τότε σταδιακά οδηγούμαστε σε χούντα, ενδεχομένως παγκόσμια, και σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αν λάβουμε υπόψη την ιστορική εμπειρία.

Εν των μέσω αυτών η Ελλάδα μοιάζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις μη μπορώντας να τις επηρεάσει. Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης έχασε και τις 600 μονάδες, με τις τράπεζες να δείχνουν πλέον αδύναμες να αντισταθούν στην γενικευμένη επικράτηση των πωλητών.




Χθες , μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβη σε έκτακτες ανακοινώσεις για την οικονομία.

Σε τέσσερις πυλώνες κατατάσσονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση του κορωνοϊού στην οικονομία όπως ανακοίνωσε.

Μεταξύ άλλων αναστέλλεται για τέσσερις μήνες η πληρωμή του ΦΠΑ και των βεβαιωμένων οφειλών στη Δ.Ο.Υ υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος έχει ζητήσει διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης για τουλάχιστον 10 ημέρες. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αναλυτικά, οι τέσσερις πυλώνες σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας είναι:

1. Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών. Έχει τεθεί στη διάθεση της κυβέρνησης ο μηχανισμός της ΑΑΔΕ για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες αναφορικά με θέματα που αφορούν στον κορωνοϊό. Έχει ήδη αποσταλεί προς όλους τους φορολογούμενους ενημερωτικό υλικό και έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών. Θα δοθεί έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε να περιοριστούν οι επισκέψεις πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.

2. Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας. Καλύπτονται έκτακτα έξοδα για υγειονομικό υλικό, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, λειτουργία μονάδων εντατικής θεραπείας κλπ. Ήδη ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας έχει ενισχυθεί με 15 εκατ. ευρώ.

3. Πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο από κοινού με τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία. 

Βασικές κατευθύνσεις θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διασφάλιση της απασχόλησης. 

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ για τέσσερις μήνες σε κλάδους και επιχειρήσεις των οποίων έχει επιβληθεί η διακοπή λειτουργίας με κρατική απόφαση για τουλάχιστον 10 ημέρες.  

Επίσης, αναστολή βεβαιωμένων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ για τέσσερις μήνες σε περιοχές όπου διακόπεται η λειτουργία για περισσότερες από 10 ημέρες. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και για τις ασφαλιστικές εισφορές. 

Επίσης, δημιουργείται μηχανισμός παρακολούθησης με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ώστε ναπαρεμβαίνει το δημόσιο αποτελεσματικά στους κλάδους όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της δραστηριότητας.


4. Πρωτοβουλίες ώστε να αναληφθούν έγκαιρα συντονισμένες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας όσο και ενίσχυσης ρευστότητας και διασφάλισης της απασχόλησης. 

Η Ελλάδα θα ζητήσει να ληφθεί μέριμνα για την εξαίρεση των δαπανών από τον ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Προτάσεις θα κατατεθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. “Απαιτείται ενημέρωση, νηφαλιότητα και ορθολογισμός” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.


Πηγή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.