Ticker

10/recent/ticker-posts

ΕΚΤΑΚΤΟ...Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή ΚΑΘΩΣ Εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τον Ιούνιο....!!


ΕΚΤΑΚΤΟ...Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή ΚΑΘΩΣ Εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τον Ιούνιο....!!

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων, χωρίς να πειραχτεί το «μαξιλάρι», είναι μέχρι τον Ιούνιο
Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τον τρόπο χρηματοδότησης των δαπανών στήριξης της οικονομίας σε περίπτωση που η «καραντίνα» συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο και ο λογαριασμός της επιδημικής κρίσης ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων, χωρίς να πειραχτεί το «μαξιλάρι», είναι μέχρι τον Ιούνιο.

Μετά, τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς για νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις το οικονομικό επιτελείο έχει τις εξής τρεις επιλογές άντλησης κεφαλαίων μετά το ναυάγιο της πρότασης για την έκδοση ευρωομολόγου στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής :

Η πρώτη είναι να πειράξει το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων των 32 δισ. ευρώ, στο οποίο έχουν κατευθυνθεί και τα λεφτά από τις εκδόσεις χρέους (τα τελευταία λεφτά που ενσωματώθηκαν προήλθαν από το 15ετές ομόλογο των 2,5 δισ. ευρώ) οπότε το ποσό των διαθεσίμων είναι μεγαλύτερο.
Η κυβέρνηση βέβαια θα πρέπει να λάβει την άδεια των θεσμών για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των διαθεσίμων, τα χρήματα του οποίου μπορούν να κατευθυνθούν μόνο για την εξόφληση του δημόσιου χρέους.

Η δεύτερη επιλογή είναι αντλήσει βοήθεια έως 4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, μπαίνοντας όμως σε προληπτική γραμμή (ECCL) στήριξης με σκληρά ανταλλάγματα.
Η χώρα και οι Έλληνες έχουν βαθιά γνώση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι «γραμμές βοήθειας»…

Η τρίτη επιλογή για το οικονομικό επιτελείο είναι πάρει την μεγάλη απόφαση και να προχωρήσει σε νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές, πιθανότατα με ένα νέο 10ετές ομόλογο ή με ένα τίτλο μικρότερης διάρκειας ( 3ετές ομόλογο) ώστε να μπορέσουν να αντληθούν περί τα 2 με 2,5 δισ. ευρώ.
Οι αποδόσεις στους ελληνικούς τίτλους δεν είναι απαγορευτικές για την υλοποίηση της φετινής δανειακής στρατηγικής του ΟΔΔΗΧ για την άντληση 7 δισ. φέτος από τις αγορές. Εφόσον βέβαια διασφαλισθεί η νέα έξοδος το κόστος δανεισμού παραμένει σχετικά χαμηλό.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 1,545% από περίπου 1% που είχε κατέλθει πριν από την επέλαση του κορονοιού ενώ η απόδοση του 5ετούς έκλεισε χθες στο 1,169% απέχοντας βέβαια μακριά από το ιστορικό χαμηλό του 0,304%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τον Ιούνιο, όπου θα χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι για τα ταμειακά διαθέσιμα, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και οι έκτακτες και ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρη την ευρωζώνη (και στην Ελλάδα) ίσως τελικά ανοίξουν τον δρόμο για την πολυπόθητη ρευστότητα.

Άλλωστε η Ελλάδα έχει παράλληλα και την δυνατότητα του QE εκδίδοντας ομόλογα αξίας 12 – 13 δισ. ευρώ τα οποία θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τη δευτερογενή αγορά. Αυτά τα κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν νέες ενέσεις ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Μάριος Χριστοδούλου


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.


Featured

loading...