Ticker

10/recent/ticker-posts

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΡΑΧ στις διεθνείς αγορές λόγω κοροναϊού – Κραχ ΚΑΙ στο Χρηματιστήριο Αθηνών-ΠΑΜΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΔΡΑΧΜΗ;;;....!!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΡΑΧ στις διεθνείς αγορές λόγω κοροναϊού – Κραχ ΚΑΙ στο Χρηματιστήριο Αθηνών-ΠΑΜΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΔΡΑΧΜΗ;;;....!!







Εικόνα χάους στις διεθνείς αγορές λόγω κοροναϊού και πετρελαίου – Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Κραχ και διψήφια πτώση σημειώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από το άνοιγμα με βουτιά της τάξης του 14% και με τις τράπεζες να βυθίζονται έως και άνω του 30%, ενώ όλο το ταμπλό είναι στο “κόκκινο”, ακολουθώντας το δραματικό sell-off που ταρακουνά τις διεθνείς αγορές.
Στη συνέχεια η πτώση περιορίστηκε κάτω του 9% για τον Γενικό Δείκτη και στο 13% για τον τραπεζικό, ωστόσο οι πιέσεις εντάθηκαν ξανά μετά τις 13:00, με την μεταβλητότητα να βρίσκεται στα ύψη και 5 δισ. ευρώ να έχουν κάνει φτερά από την κεφαλαιοποίηση σε μία μέρα μόνον.
Όλα αυτά τη στιγμή που αυξάνονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση λόγω κοροναϊού, οδηγώντας την Moody’s να χτυπήσει ηχηρό “καμπανάκι”.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης άνοιξε στο -6% και έχει πλέον μπει σε έδαφος bear market, ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης υποχωρεί 9% και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ απώλειες της τάξης του 6.5% σημειώνουν ο γερμανικός DAX, o γαλλικός CAC 40 και ο βρετανικός FTSE 100 και στο -10% κινείται ο ιταλικός FTSE MIB, με τους επενδυτές να τρέπονται σε μαζική φυγή, ενώ η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου βυθίζει τον ενεργειακό κλάδο παγκοσμίως.
Οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο “άγνωστο”, δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει κανείς τις επιπτώσεις αλλά και την διάρκεια αυτού του νέου “μαύρου κύκνου” που έχει καλύψει τις αγορές.
Ο οίκος Moody’s χτυπά “καμπανάκι” σήμερα καθώς προειδοποιεί ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι μίας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. “Οσο περισσότερο χρόνο επηρεασθεί η οικονομική δραστηριότητα από την έξαρση του ιού, τόσο περισσότερο θα κυριαρχεί το σοκ ζήτησης και θα οδηγεί σε υφεσιακές δυναμικές”, επισημαίνει.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 11,04% στις 609,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 74 εκατ. ευρώ και σε σχετικά “συγκρατημένα” επίπeδα λόγω και των συνεχών ενεργοποιήσεων του αυτόματου μηχανισμού ελέγχου μεταβλητότητας όταν διαμορφώνονται ακραίες διαφορές μεταξύ τα bids και τα asks.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης “βυθίζεται” κατά 9,73% στις 1.569 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 12% στις 837,17 μονάδες.
Σε ελεύθερη πτώση και ο τραπεζικός δείκτης μετά και το κραχ της Παρασκευής, και κινείται στο -16,94% και στις 420,29 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει πτώση 17%, την Πειραιώς 17,7%, την Εθνική 19,7% και τη Eurobank 14,8%
Στα υπόλοιπα blue chips επικρατεί επίσης το απόλυτο χάος με τη ΔΕΗ βρίσκεται στο -20,6%, την ΓΕΚ Τέρνα στο -19,56%, την Aegean στο -17,86%, την Τέρνα Ενεργειακή στο -14%, την Ελλάκτωρ στο -13%, την Μυτιληναίος στο -12,65%, τον ΟΛΠ στο -12,4% και την Lamda Development στο -12%.
Παράλληλα, ισχυρό sell-off σημειώνεται και στα ομόλογα με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να εκτοξεύεται στο 1,66% με άνοδο της τάξης του 14% σε σχέση με την Παρασκευή, ενώ η εκτίναξη στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από τα μέσα Φεβρουαρίου και το 0,92%, διαμορφώνεται πλέον στο 80%. Την ίδια στιγμή, σημειώνεται μαζική στροφή των επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα, των οποίων η απόδοση (10ετία) διαμορφώνεται στο -0,83%.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, οι μισές πλέον χώρες του κόσμου παρουσιάζουν κρούσματα, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.