Ticker

10/recent/ticker-posts

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Εξωπλανήτης KELT-9b....ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ τους επιστήμονες καθώς «καταβροχθίζει» την ΙΔΙΑ ΤΗΝ ατμόσφαιρά του. [ΒΙΝΤΕΟ]

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Εξωπλανήτης KELT-9b....ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ τους επιστήμονες καθώς
«καταβροχθίζει» την ΙΔΙΑ ΤΗΝ ατμόσφαιρά του.
[ΒΙΝΤΕΟ]






Ο εξωπλανήτης KELT-9b δεν σταματά να ξαφνιάζει τους επιστήμονες καθώς συνεχίζει να αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερα από τα αστρονομικά μυστικά του.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης που βρίσκεται 670 έτη φωτός από εμάς είναι τόσο καυτός που διαλύει την ίδια την ατμόσφαιρά του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters», ο εξωπλανήτης KELT-9b, που ανακαλύφθηκε το 2016, όχι μόνο είναι ο πιο θερμός πλανήτης που έχει εντοπιστεί από αστρονόμους, αλλά είναι και τόσο θερμός που βιώνει τήξεις ανά την επιφάνειά του, που έχουν αποτέλεσμα τα μόρια που συγκροτούν την ατμόσφαιρά του να διαλύονται.

Ο εξωπλανήτης KELT-9b είναι τόσο ζεστός που είναι θερμότερος από το 80% των γνωστών άστρων
Βάσει των στοιχείων από το τηλεσκόπιο Spitzer Space Telescope, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η πλευρά του πλανήτη που έχει μονίμως μέρα – μονίμως αντικρύζει το άστρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο εξωπλανήτης- έχει θερμοκρασία που φτάνει τους 4.300 βαθμούς Κελσίου, κάνοντας τον KELT-9b θερμότερο από το 80% των μέχρι σήμερα γνωστών άστρων.

Είναι τόσο ζεστή αυτή πλευρά του πλανήτη, που τα μόρια του υδρογόνου δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους δεσμούς τους και διασπώνται σε άτομα υδρογόνου.

«Αυτό το είδος πλανήτη έχει τόσο ακραίες θερμοκρασίες, που διαφέρει από πολλούς εξωπλανήτες», ανέφερε η πλανητική επιστήμονας, Μέγκαν Μανσφιλντ, από το πανεπιστήμιο του Σικάγο στις ΗΠΑ.

Δείτε το βίντεο:



ΠΗΓΗ


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.