Ticker

10/recent/ticker-posts

Πάρνηθα:Ο ΠΑΡΑΔΟΞΟΣ μύθος του «στοιχειωμένου» πύργου «φάντασμα» που θυμίζει σκηνικό από ταινία θρίλερ.....!!Το παλιό σανατόριο της Πάρνηθας που νοσηλεύονταν οι φυματικοί, μεταξύ των οποίων και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος....!!ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ


Πάρνηθα:Ο ΠΑΡΑΔΟΞΟΣ μύθος του «στοιχειωμένου» πύργου «φάντασμα» που θυμίζει σκηνικό από ταινία θρίλερ.....!!Το παλιό σανατόριο της Πάρνηθας που νοσηλεύονταν οι φυματικοί, μεταξύ των οποίων και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος....!!ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ










Το παλιό σανατόριο της Πάρνηθας ήταν το μέρος που νοσηλεύονταν οι φυματικοί, μεταξύ των οποίων και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

Σήμερα, το κτήριο – πύργος είναι ρημαγμένο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως είναι στοιχειωμένο και λένε πως κατά καιρούς έχουν ακούσει απόκοσμες κραυγές και έχουν δει φαντάσματα.


Δε χωρά αμφιβολία πως είναι το ιδανικό σκηνικό για να γυριστεί ένα θρίλερ.

Το κτήριο που βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από το καζίνο της Πάρνηθας εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και ξεπροβάλλει σαν φάντασμα μέσα από την καμμένη πλέον γη, λόγω της καταστροφικής φωτιάς του 2007 που κατέκαψε το θαυμάσιο τοπίο γύρω από αυτό.

Η ιστορία του πύργου «φάντασμα»

Τον Μάιο του 1912, η διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός αποφασίζει την ίδρυση σανατορίου και τη λειτουργία του ως ορεινό αντιφυματικό περίπτερο-θεραπευτήριο.


Είναι γνωστό οτι το κλίμα της Πάρνηθας είναι πολύ καλό. Έτσι, στο σανατόριο καταλήγουν πολλοί Αθηναίοι φυματικοί, ανάμεσά τους και ο σπουδαίος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος νοσηλεύθηκε στην Πάρνηθα από τον Οκτώβριο του 1937 ως τον Απρίλιο του 1938.

Ο κεντρικός δρόμος δεν υπήρχε με την σημερινή του μορφή, φτιάχτηκε χειρονακτικά μεταξύ του 1926 και 1930. Το σανατόριο παρήκμασε μετά το 1950 με την ανακάλυψη της πενικιλίνης.


Στις 5 Μαΐου 1965, οι εγκαταστάσεις του σανατορίου πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ, όπου λειτούργησε ως ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ.


Το κτήριο αγοράστηκε από τον ΕΟΤ έναντι 6.500.000 δραχμών και αργότερα μετατράπηκε σε Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, η οποία έκλεισε οριστικά το 1985.


Η εγκατάλειψη και οι φήμες για τον «στοιχειωμένο πύργο»

Η θέα του ερημωμένου κτηρίου είναι επιβλητική. Πολλοί λένε πως έχει στοιχειώσει από τα δάκρυα, τον πόνο, το αίμα και το θάνατο των φυματικών που νοσηλεύθηκαν σε αυτό.

Δεκάδες μύθοι και θρύλοι δημιουργήθηκαν για το ερειπωμένο κουφάρι του σανατορίου. Στο περάσμα των χρόνων υπήρξαν άνθρωποι που λένε πως άκουσαν «απόκοσμες φωνές», άλλοι λένε πως είδαν σκιές να σέρνονται…


Το κτήριο πάντως βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1999. Σήμερα έχει την τύχη όλων των εγκαταλελειμμένων κτηρίων. Είναι γεμάτο μπάζα, σκουπίδια και σύριγγες ναρκωτικών καθώς σε αυτό μπορεί εύκολα να μπει ο οποιοσδήποτε. Από χρήστες ναρκωτικών, περίεργους που απλά θέλουν να κάνουν «εξερεύνηση» μέχρι και σατανιστές που το χρησιμοποιούν για τις τελετές τους.


Τα «περίεργα» ιδεογράμματα και οι φήμες για σατανιστικές τελετές

Στους τοίχους του κτιρίου κάποιοι έχουν γράψει κάποια ακαταλαβιστικα ιδεογράμματα. Άλλοι λένε πως είναι αραβικά σύμβολα, άλλοι λένε πως είναι ινδικά σύμβολα, άλλοι λένε πως τα σύμβολα αυτά είναι σαταναστικά, καθώς στο παλιό σανατόριο έχει αναφερθεί ότι γίνονται σατανιστικές τελετές.


Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να με ακρίβεια ποια είναι η αλήθεια και το τι σημαίνουν τα σύμβολα αυτά.