Ticker

10/recent/ticker-posts

Αναδρομικά :Στις εφορίες έχει σημάνει συναγερμός...!!Θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι για αναδρομικά ποσά αποδοχών που εισέπραξαν αλλά δεν τα δήλωσαν απο το έτος 2013...!!


Αναδρομικά :Στις εφορίες έχει σημάνει συναγερμός...!!Θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι  για αναδρομικά ποσά αποδοχών που εισέπραξαν αλλά δεν τα δήλωσαν απο το έτος 2013...!!
Εν μέσω των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς χιλιάδες μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα για αναδρομικά ποσά αποδοχών που εισέπραξαν αλλά δεν τα δήλωσαν.
Στις εφορίες έχει σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό και την επιβολή φόρων ύστερα από διασταύρωση, σε περίπου 200.000 φορολογουμένους οι οποίοι δεν υπέβαλαν συμπληρωματική δήλωση στην εφορία για αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία έλαβαν το έτος 2013 και αφορούσαν προηγούμενα χρόνια.
Τα αναδρομικά
Όπως προέκυψε από στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η φορολογική διοίκηση βάσει των αρχείων βεβαιώσεων αποδοχών – συντάξεων που υπέβαλλαν ηλεκτρονικά οι φορείς που τις κατέβαλλαν, πλήθος φορολογούμενων αν και εισέπραξαν το έτος 2013 αναδρομικά μισθών και συντάξεων προηγούμενων ετών -οφειλόμενα από τα έτη 2001 έως 2012-, δεν υπέβαλαν τις σχετικές δηλώσεις εισοδήματος ως όφειλαν.
Τα εισοδήματα αυτά δεν περιελήφθησαν ούτε στη δήλωση του οικονομικού έτους 2014, ούτε σε κάποια τροποποιητική δήλωση κι έτσι οι δικαιούχοι δεν φορολογήθηκαν γι’ αυτά μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του έτους 2013.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης προχώρησαν την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων φορολογουμένων, ομολολουμένως με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μέσα στον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ οι υποθέσεις παραγράφονται στις 31-12-2019 (επειδή αφορούν το έτος 2013).
Από τη συγκεκριμένη διασταύρωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης εντόπισαν περίπου 200.000 περιπτώσεις μισθωτών (ιδιωτικών-δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων οι οποίοι εισέπραξαν εντός του 2013 αναδρομικά ποσά αποδοχών (καθυστερούμενα από τους εργοδότες, επιδικασθέντα από δικαστήρια κ.λπ.), τα οποία αφορούσαν έτη από το 2001 έως το 2012, αλλά δεν τα είχαν συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014, που υπέβαλαν για το 2013, παρά το γεγονός ότι, στις βεβαιώσεις αποδοχών που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet, τα ποσά αυτά είχαν συμπεριληφθεί.
ΑΑΔΕ: Ξεκινήστε με τα μεγάλα ποσά
Μετά από τον εντοπισμό αυτών των περιπτώσεων και ενόψει της επικείμενης παραγραφής της του οικονομικού έτους 2014 (χρήση 2013) η Α.Α.Δ.Ε. έδωσε οδηγίες στις Δ.Ο.Υ. για την άμεσο έλεγχο αυτών των υποθέσεων και την έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.
Όπως επισημαίνει στο έγγραφό της η Α.Α.Δ.Ε., λόγω του μεγάλου πλήθους των Α.Φ.Μ. που θα αποσταλούν για έλεγχο στις ΔΟΥ και της δυσκολίας διαχείρισής τους μέχρι την ημερομηνία παραγραφής (σ.σ. 31.12.2019), η εκκαθάριση θα πρέπει να ξεκινήσει από τα μεγαλύτερα ποσά που εισπράχθηκαν και δεν δηλώθηκαν.
Η εντολή προς τους εφοριακούς ήταν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους το συντομότερο δυνατό, εντός των ελαχίστων εργασίμων ημερών που απομένουν μέχρι το τέλος του 2019, ώστε τα ειδοποιητήρια με τα οποία θα καταλογίζονται οι επιπλέον φόροι εισοδήματος, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα να εκδοθούν και να σταλούν στους φορολογούμενους το αργότερο μέχρι τις 31-12-2019 και οι υποθέσεις να μην υποπέσουν σε παραγραφή.
Ωστόσο, επειδή ο αριθμός των υποθέσεων είναι πολύ μεγάλος -υπολογίζονται σε 200.000, όπως ήδη αναφέραμε- και ο χρόνος που απομένει πλέον στις ΔΟΥ να επεξεργαστούν τα στοιχεία που τους αποστέλλονται, να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια πληρωμής και να τα αποστείλουν στους φορολογούμενους είναι πλέον ελάχιστος, οι περισσότερες από τις υποθέσεις αυτές υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραγραφούν.
Στις ΔΟΥ όλης της χώρας, προστίθεται στο ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, γίνεται αυτή τη στιγμή αγώνας δρόμου από τους υπαλλήλους στα αρμόδια Τμήματα Φορολογίας Εισοδήματος και στα Τμήματα Ελέγχων, προκειμένου να προλάβουν να ελέγξουν και να εκκαθαρίσουν τουλάχιστον τις υποθέσεις με τα μεγαλύτερα ποσά αδήλωτων αναδρομικών, να εκδώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τους επιπλέον φόρους εισοδήματος, τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και να τα αποστείλουν στους φορολογούμενους πριν τις 31-12-2019, δηλαδή ουσιαστικά εν μέσω εορτών, ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή.
Κίνδυνος να χαθούν έσοδα χιλιάδων ευρώ
Τα ποσά των αναδρομικών για τα οποία οι παραλήπτες των ειδοποιητηρίων αναμένεται να φορολογηθούν με καθυστέρηση πέντε ετών φθάνουν σε χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση.
Τα πιο υψηλά ποσά ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ (υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων με αδήλωτα αναδρομικά της τάξεως των 30.000 και των 50.000 ευρώ).
Υψηλά θα είναι και τα ποσά των τόκων και των προσαυξήσεων, καθώς αυτά υπολογίζονται με 0,73% ανά μήνα κι έχουν περάσει ήδη περισσότεροι από 60 μήνες από την ημερομηνία που άρχισαν να «μετρούν».
Υπολογίζεται, εξάλλου, ότι οι υποθέσεις με τα πολύ μεγάλα ποσά που θα ελεγχθούν και θα εκκαθαριστούν κατά προτεραιότητα ανέρχονται σε περίπου 70.000-80.000.
Πρόστιμο και σε τροποποιητική δήλωση
Πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και όχι 250 ευρώ επιβάλλεται στις περιπτώσεις υποβολής τροποποιητικής δήλωσης με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό υπόλοιπο.
Αυτό γνωστοποιήθηκε αρμοδίως με σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στην οποία επισημαίνεται ότι η έννοια της τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος καταλαμβάνει την τροποποίηση στοιχείων που άπτονται άμεσα της φορολογητέας ύλης.
Αντιδρούν οι εφοριακοί
Σε ό,τι αφορά στο timing των ελέγχων και του καταλογισμού των φόρων και των προστίμων, πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στις ελάχιστες εργάσιμες ημέρες που απομένουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το έργο των ΔΟΥ είναι ήδη επιβαρυμένο από την προσέλευση φορολογουμένων για διάφορες υποθέσεις όπως τέλη κυκλοφορίας, κατάθεση πινακίδων, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές ακινήτων κ.λπ..
Με αφορμή το θέμα αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ-ΔΟΥ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τη Φορολογική Διοίκηση ότι μεθοδεύει «να μετακυλίσει στους εργαζόμενους τις τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας για την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων μη δηλωθέντων αναδρομικών που έλαβαν περίπου 200.000 φορολογούμενοι το έτος 2013».
Αναφέρει επίσης ότι «είναι ανήθικο να στέλνεται την 18.12.2019 στις εφορίες όλης της χώρας έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης με την ένδειξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ και θέμα την έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου με βάση στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση εδώ και πάρα πολύ καιρό, ώστε να παραγραφούν στα χέρια των συναδέλφων».
Η ΠΟΕ-ΔΟΥ διευκρινίζει εξάλλου ότι «οι υποθέσεις που η κάθε υπηρεσία έχει παραλάβει υπερβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις τις 4.000 και πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, διότι διαφορετικά παραγράφονται, με σημαντική ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, με απόλυτη και μοναδική ευθύνη της διοίκησης».
 
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.