Ticker

10/recent/ticker-posts

Ανακοινώθηκε χθές στις ειδήσεις της ΕΡΤ.Stop στα μετρητά- Μόνο πλαστικό χρήμα.[ΒΙΝΤΕΟ]


Ανακοινώθηκε  χθές στις ειδήσεις της ΕΡΤ.Stop στα μετρητά- Μόνο πλαστικό χρήμα.[ΒΙΝΤΕΟ]







Καθολική εφαρμογή του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων και εξαφάνισης των μετρητών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δελεάσει την τρόικα και να μην επιμείνει στις αντιρρήσεις της για την εφαρμογή των ελαφρύνσεων.
Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΥΠΟΙΚ, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, παρουσιάστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για την επέκταση από το 2020 της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, με υποχρεωτική μορφή ή και κίνητρα.
Το μέτρο της επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αποτελούσε πάγιο αίτημα των θεσμών, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διακίνησης του «μαύρου χρήματος» και το υπουργείο Οικονομικών θα εκμεταλλευτεί την περίσταση.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση υποστήριξε ότι η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, θα ενισχύσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ, αλλά και τον φόρο εισοδήματος, καθώς θα περιοριστούν οι συναλλαγές με μετρητά και οι περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών και υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό, θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου και θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο αστοχίας από τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2020.
Τα μέτρα που πρότεινε στην τρόικα το ΥΠΟΙΚ
Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο για την ώρα, περιέχει διάφορα σενάρια που εξετάζονται τα οποία είναι τα ακόλουθα:
1. Θα μειωθεί το επιτρεπτό όριο των συναλλαγών με μετρητά. Σήμερα είναι στα 500 ευρώ, ενώ αν η συναλλαγή είναι μεγαλύτερη θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα ή με τραπεζική συναλλαγή. Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το όριο των 500 ευρώ, σε 100 ευρώ! Οι επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές με μετρητά άνω των 500 ευρώ, σήμερα έχουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για κάθε συναλλαγή.
2. Η υποχρέωση των μισθωτών συνταξιούχων και αγροτών να συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ισχύοντα, σήμερα, όρια σχεδόν θα διπλασιαστούν.  Όπως έγραψε το Σin:
Για το εισόδημα έως 10.000 ευρώ, θα απαιτούνται αποδείξεις για ηλεκτρονικές αγορές, τουλάχιστον 20% του δηλωθέντος εισοδήματος, από 10% σήμερα.
Για το κλιμάκιο του εισοδήματος από 10.000 μέχρι 30.000 ευρώ οι αποδείξεις θα πρέπει να ανέρχονται στο 25%, από 15% που είναι σήμερα.
Για το κλιμάκιο του εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ, το ποσοστό των αποδείξεων θα πρέπει να ανέρχονται στο 30% ή και 40%, από 20% που είναι σήμερα.
3. Μηδενίζεται το όριο συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων. Σε ότι αφορά στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, δηλαδή στα τιμολόγια προμήθειας αγορών αγαθών ή λήψης υπηρεσιών, σχεδιάζεται όπως το υφιστάμενο όριο των 500 ευρώ, να μηδενιστεί.
Σήμερα οι πληρωμές μεταξύ των επιχειρήσεων, μέχρι 500 ευρώ, μπορούν να γίνονται  με μετρητά ενώ τα τιμολόγια μεγαλύτερης αξίας, για να αναγνωριστούν ως δαπάνες θα πρέπει να εξοφλούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών.
Προκειμένου να περιοριστεί αποφασιστικά η χρήση των μετρητών και η φοροδιαφυγή, εξετάζεται ο μηδενισμός του ορίου πληρωμής με μετρητά στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων.
Όταν πληρωμές μεγαλύτερου ποσού γίνονται με μετρητά, δεν υπάρχει χρηματικό πρόστιμο, αλλά οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα έσοδα της εταιρείας.
πηγη


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Loading...