ΣΟΚΑΡΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ!!ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ του Ποινικού Κώδικα ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ Η κυβέρνηση!!ΑΚΥΡΕΣ ΟΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!!
ΣΟΚΑΡΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ!!ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ του Ποινικού Κώδικα ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ Η κυβέρνηση!!ΑΚΥΡΕΣ ΟΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!!

Ποια άρθρα του Ποινικού Κώδικα θα αλλάξει η κυβέρνηση
Περίπου 10 άρθρα από τα 1000 των δυο κωδικών, Ποινικού και Ποινικής Δικονομίας θέτει εκ ποδών η κυβέρνηση και ουσιαστικά ζητεί την τροποποίησή τους από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή  η οποία αναμένεται να συσταθεί και να παραδώσει μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου τα συμπεράσματά της. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για ένα ΄πολύ μικρό μέρος των διατάξεων των κωδίκων, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι θα επιχειρηθεί να μην αλλοιωθεί πλήρως ένα νομοθετικό έργο δεκαετιών το οποίο σε γενικές γραμμές κρίνεται επιτυχημένο. Άλλωστε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, δεν αποδόμησε στις συνεντεύξεις του το συνολικό έργο, πλην μίλησε για προβληματικές διατάξεις  που θα αλλάξουν.
Όμως όπως επισημαίνουν νομικές πηγές οι αλλαγές αυτές αφορούν εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα (όπως κρίνει η νέα κυβέρνηση) και έχουν  βέβαια και ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται  τη λειτουργία απονομής δικαιοσύνης.
Ποιες αλλάζουν
Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν:
-Στη διαδικασία της με όρους απόλυσης από τις φυλακές, κυρίως των πολυισοβιτών αφού θα καταργηθεί η δυνατότητα  που δίνει ο νέος Ποινικός να υποβάλλουν με την έκτιση 16 ετών αίτηση να εκτίσουν το υπόλοιπο στο σπίτι τους. Η αντίδραση ήρθε όταν έγινε αντιληπτό πως αφορά και πολυισοβίτες της 17Ν.
-Τον χαρακτηρισμό ως πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας εκ μέρους ιδιωτών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ΟΟΣΑ όσο και της GRECO
-Την πλημμεληματική μορφή της κατοχής μολότοφ
-Το γεγονός ότι είχε καταργηθεί η αυτεπάγγελτη δίωξης κλοπών και διαρρήξεων (άλλαξε μερικώς πάντως το εν λόγω άρθρο)
Οι άδειες
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αυστηροποίηση (όπως είπε ο κ. Τσιάρας) των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας σε κρατούμενους (βαρυποινίτες) αλλά δεν αποκλείεται να πάει σε πλήρη κατάργηση για συγκεκριμένες  κατηγορίες (π.χ τρομοκρατία). Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει μέσα από την επαναφορά των φυλακών Τύπου Γ, οι οποίες στη μορφή που είχαν το 2014, προέβλεπαν πως φιλοξενούσαν τους ισοβίτες και βαρυποινίτες στους οποίους δεν δίνονταν άδειες.
Αναστολή
Ήδη δυο περιπτώσεις άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είναι τεχνικά αδύνατη η εφαρμογή τους θα αναστείλει η κυβέρνηση άμεσα. Πρόκειται για την ποινή της κοινωφελούς εργασίας και την ποινική διαπραγμάτευση, η αναστολή των οποίων για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα θα περάσει μέσα από το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Πηγή:  dikastiko.gr

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.