Ticker

10/recent/ticker-posts

Είναι η Ελλάδα έτοιμη γι΄ αυτό;;;;Εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι 48 ώρες....!!

 Είναι η Ελλάδα έτοιμη γι΄ αυτό;;;;Εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι 48 ώρες....!!






Τα σχέδια της Άγκυρας για την αποστολή σκάφους που θα κάνει σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου είναι γνωστές εδώ και αρκετό καιρό. Πριν από την αποχώρηση του Ε. Αποστολάκη είχαν γίνει γνωστές οι εκτιμήσεις του για τουρκική κινητικότητα στην περιοχή, μετά από τον Δεκαπενταύγουστο. Για την συγκεκριμένη τουρκική ενέργεια έχουν γίνει συζητήσεις και υπάρχει και σχετική προετοιμασία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάλιστα εκτός από την ενημέρωση που είχε απ΄ όλους τους επιτελείς στην επίσκεψή του στο ΥΠΕΘΑ, ενημερώθηκε “κατά μόνας” από τον ίδιο τον Α/ΓΕΕΘΑ, αμέσως μετά.
Το συμπέρασμα που έχει προκύψει σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν γίνει στο ΥΠΕΘΑ, είναι ότι η παρουσία ενός ερευνητικού σκάφους των Τούρκων, μπορεί να αντιμετωπιστεί, χωρίς να υπάρξει απαραίτητα “ακραία κλιμάκωση”. Το σοβαρό πρόβλημα θα προκύψει αν η Τουρκία φέρει στην περιοχή γεωτρύπανο και επιχειρήσει να τρυπήσει. Γι΄ αυτό το ενδεχόμενο, επίσης υπάρχουν σχέδια, τα οποία όμως οδηγούν αυτονόητα σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία.
Όλα αυτά εξελίσσονται παράλληλα με την φημολογία που θέλει άπαντες τους ξένους να μας οδηγήσουν σε συζητήσεις με την Τουρκία. Η κυβέρνηση της ακολουθώντας την πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείει τις “κουβέντες”. Το θέμα όμως είναι υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνουν αυτές.
Το χειρότερο σενάριο είναι να οδηγηθούμε σε “συζητήσεις” μετά από ένα θερμό επεισόδιο το οποίο δεν θα ΄χει ευτυχή κατάληξη για την Ελλάδα. Ένα επεισόδιο που εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 48 ώρες. Γι΄ αυτό το διήμερο θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε αν όλα πάνε στραβά κι αν η Τουρκία μη έχοντας άλλο τρόπο, επιλέξει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της και να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.
Είναι η Ελλάδα έτοιμη γι΄ αυτό;
Στο ΥΠΕΘΑ και στα Γενικά Επιτελεία δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι δεδομένες και απαιτούν πρώτα απ΄ όλα αποφασιστικότητα για την εφαρμογή τους, αλλά και στόχευση για το τι θέλουμε να επιτύχουμε. Γιατί το αναφέρουμε;
Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επικρατήσουν “τεχνοκρατικές απόψεις” που βλέπουν την όποια ελληνοτουρκική κρίση απλά ως μια δικαιολογία που θα χρησιμοποιηθεί έναντι της κοινής γνώμης, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιστάσεις και αντιδράσεις για τις “ελληνοτουρκικές συνομιλίες”. Αν αντιμετωπίσουμε την όποια κλιμάκωση μας προκύψει στο Αιγαίο και στο Καστελόριζο μ΄ αυτή τη λογική ,έχουμε ήδη “χάσει”. Και στη διαχείριση της κρίσης, αλλά και σ΄ όλα όσα ακολουθήσουν. Γι΄ αυτό καλό είναι οι “τεχνοκράτες” της κυβέρνησης να παραμείνουν στα λογιστικά…
Το έχουμε γράψει πολλές φορές και ο Ε. Αποστολάκης το επιβεβαίωσε όταν δήλωσε ότι θα ΄μαστε μόνοι μας σε μια αντιπαράθεση με την Τουρκία. Το “ιππικό” των “φίλων και συμμάχων” μας θα καταφθάσει μετά από αρκετές ώρες για να “μας χωρίσει” και να μας ζητήσει να καθίσουμε σε τραπέζι συζητήσεων. Θα πρέπει όχι απλά να ΄χουμε αντέξει, αλλά να διαθέτουμε αν είναι δυνατόν και κάποιο πλεονέκτημα .
Πολλοί θα πουν ότι η υπεροπλία της Τουρκίας δεν επιτρέπει τέτοιες σκέψεις. Υπεροπλία η Τουρκία είχε και το 1996 στα Ίμια. Θα “έχανε” αν στην Αθήνα δεν υπήρχε τόσος ερασιτεχνισμός, ανευθυνότητα και αναποφασιστικότητα συγκεντρωμένα όλα αυτά μαζί σε μια αίθουσα της Βουλής όπου κάποιοι παρίσταναν ότι συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ και κάποιοι άλλοι ήταν στα τηλέφωνα και μίλαγαν με τον Χόλμπρουκ.
Η νέα κυβέρνηση ακόμη κι αν αρχικά φάνηκε να υποτιμά το μέγα θέμα των ελληνοτουρκικών που έχει “μπροστά” της, θα πρέπει πλέον να ΄χει καταλάβει ότι αποτελεί ζήτημα που αν δεν το διαχειριστεί σωστά μπορεί να της προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα και ταχύτατη αποδόμηση.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.