Ticker

10/recent/ticker-posts

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΞΥΠΝΗΜΑ ΦΟΝΙΚΟΥ ΡΗΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ''ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ''.....!!Ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 20 ετών-όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ- μεγέθους 6,4 βαθμών κτύπησε τη Νότια Καλιφόρνια....!!ΧΘΕΣΙΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΞΥΠΝΗΜΑ ΦΟΝΙΚΟΥ ΡΗΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ  ''ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ''.....!!Ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 20 ετών-όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ-  μεγέθους 6,4 βαθμών κτύπησε τη Νότια Καλιφόρνια....!!ΧΘΕΣΙΝΟ ΒΙΝΤΕΟ







Ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 20 ετών-όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ-  μεγέθους 6,4 βαθμών κτύπησε τη Νότια Καλιφόρνια, κοντά στην πόλη Ριτζκρεστ.
Ο σεισμός σημειώθηκε 320 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λος Άντζελες όπως έγινε γνωστό από το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS.
Ο σεισμός ήταν ρηχός, καθώς είχε βάθος μόλις 8,7 χιλιόμετρα ενώ εκφράζονται φόβοι για ενεργοποίηση του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα. Οι σεισμολόγοι δίνουν 80% πιθανότητες για νεό σεισμό μεγέθους 5 ρίχτερ και 20% πιθανότητες για σεισμό μεγαλύτερο από 6,4 ρίχτερ!
Ο σεισμός καταγράφθηκε στις 10.33, τοπική ώρα και έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση, μέχρι και το Λος Άντζελες, ενώ ακολούθησαν πολλοί μικρότεροι μετασεισμοί.
Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού είναι αραιοκατοικημένη και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. Εν τούτοις, οι αρχές στο Σαν Μπερναρντίνο αναφέρουν σοβαρά προβλήματα σε κτίρια και δρόμους.
Στο Λος Άντζελες όμως οι αρχές ανακοίνωσαν πως δεν έχουν αναφορές για ζημιές, ενώ το αεροδρόμιο ανακοίνωσε ότι λειτουργεί κανονικά, καθώς οι διάδρομοι προσγείωσης – απογείωσης δεν επηρεάστηκαν.
Η Καλιφόρνια βρίσκεται πάνω στο αποκαλούμενο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού. Πριν λίγο καιρό υπήρχε πρόβλεψη για σεισμό «γίγας» με ενεργοποίηση του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα.
“Όλα φαίνεται πως είναι υπό έλεγχο”, ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η πυροσβεστική υπηρεσία της κομητείας Κερν ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι έχει δεχτεί κλήσεις και ανταποκρίθηκε για “σχεδόν 24 συμβάντα”, από παροχή πρώτων βοηθειών μέχρι φωτιές σε κτίρια εντός του Ρίτζκρεστ και στη γύρω περιοχή.
Οι συνάδελφοί τους στη γειτονική κομητεία Σαν Μπερναντίνο έκαναν λόγο για ζημιές σε ορισμένους δρόμους, για ρωγμές σε κτίρια, για ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, τονίζοντας όμως ότι “δεν υπάρχει κανείς τραυματίας”.
Η δήμαρχος της πόλης Ρίτζκρεστ, Πέγκι Μπρίντον, μιλώντας στο CNN, περιέγραψε ότι αντικείμενα έπεφταν από κτίρια και έπεσαν πάνω σε ανθρώπους, ενώ έγιναν αισθητοί και πολλοί μετασεισμοί. Πρόσθεσε ότι έχουν αναφερθεί πυρκαγιές και διακόπηκε η παροχή φυσικού αερίου.
“Είμαστε συνηθισμένοι στους σεισμούς, όχι όμως σε τόσο μεγάλους”, σημείωσε η Μπρίντον. Ο δήμος κάλεσε τους κατοίκους να φροντίζουν ο ένας τον άλλο και ιδίως τους ηλικιωμένους, που αποτελούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης. Η δήμαρχος είπε ότι τη στιγμή του σεισμού οδηγούσε και αμέσως τράβηξε χειρόφρενο για να σταματήσει το όχημά της.


«Το ρήγμα του Άγιου Ανδρέα είναι κλειδωμένο, γεμάτο και έτοιμο να σπάσει. Οι τεκτονικές πλάκες στο σημείο κινούνται περίπου πέντε εκατοστά κάθε χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μεγάλους σεισμούς στην Καλιφόρνια», είχε πει κορυφαίος Αμερικανός σεισμολόγος στο ακροατήριο των συναδέλφων του, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της ερευνητικής του ομάδας.
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή, ο σεισμός θα είναι της τάξης των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Αν και η δυνατότητα πρόβλεψης των σεισμών παραμένει αμφιλεγόμενη, εγείροντας σφοδρές αντιπαραθέσεις στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας, υπάρχει εν τούτοις ανησυχία μεταξύ των ειδικών, καθώς είχε περάσει πολύ καιρός από την τελευταία σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή.
Αυτή καταγράφεται στις 9 Ιανουαρίου 1857 στον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ στο Φορτ Τρέχον (Fort Trejon), βορείως του Λος Άντζελες μεταξύ της κομητείας του Μοντερέι (Monterey) και της οροσειράς Σαν Γκάμπριελ (San Gabriel).
Η συνεχής μετακίνηση των τεκτονικών πλακών κατά πέντε εκατοστά ετησίως σημαίνει ότι μέσα σε 159 χρόνια έχει συσσωρευτεί ενέργεια, που –αν υπερβεί τις δυνάμεις εφελκυσμού και συμπίεσης όπως ασκούνται γύρω από το βράχο που τη συγκρατεί–, ο βράχος θα καταρρεύσει.
Στο συγκεκριμένο σημείο, οι δύο τεκτονικές πλάκες του ρήγματος θα ξεπεράσουν την τιμή του ορίου θραύσης του πετρώματος, θα μετατοπιστούν από τη θέση τους και θα προκαλέσουν τον μεγάλο σεισμό.
Όπως αναφερόταν στο σχετικό ρεπορτάζ των Los Angeles Times, ακόμα νοτιότερα στο Σαν Μπερναρντίνο (San Bernardino) δεν έχει υπάρξει σεισμική δραστηριότητα από το 1812, ενώ η περιοχή γύρω από τη λίμνη Σάλτον (Salton Sea) παραμένει ήσυχη από τις τελευταίες δεκαετίες του 17ου αιώνα.
Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα απέχει 30 μίλια από το κέντρο του Λος Άντζελες.
Τι είναι το Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα
Πρόκειται για μια ρωγμή μήκους 1.300 χλμ που διατρέχει την κεντρική Καλιφόρνια και είναι η αιτία πολλών μεγάλων σεισμών.
Το Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται εκεί όπου δύο μεγάλες πλάκες της Γης κινούνται παράλληλα η μία με την άλλη (πλάκα Ειρηνικού και πλάκα Βορείου Αμερικής).
Σε αυτή την περιοχή θεωρούν οι επιστήμονες «Πολύ υψηλό» και τον κίνδυνο ενός σεισμού μεγαλύτερου των 7 Ρίχτερ, μέχρι το έτος 2030.
Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, στην Καλιφόρνια, περνά από κατοικημένες περιοχές όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, και παραμένει «μπλοκαρισμένο» από το 1957.
Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που έδωσε το ρήγμα ήταν το 1906 όταν καταστράφηκε ολοσχερώς το Σαν Φρανσίσκο (San Francisco).
Οι επιστήμονες τελευταία έχουν αποκαλύψει ότι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα που υπάρχει στην περιοχή της Καλιφόρνια εισέρχεται σε μια νέα περίοδο σεισμικής έξαρσης και σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν μετά από μελέτη όλων των πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί για το συγκεκριμένο ρήγμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
ΠΗΓΗ


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.